Vijenac 632

Druga stranica

Svečana izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Deset novih akademika

Jelena Savić

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od 10. svibnja bogatija je za deset novih redovitih članova, osam dopisnih te sedamnaest članova suradnika, među kojima su i Matičini autori filolog Marko Samardžija i povjesničarka umjetnosti Željka Čorak (redoviti članovi) te ugledni demograf Anđelko Akrap (član suradnik). Članovi su izabrani na izbornoj skupštini održanoj u palači Akademije koja sada broji 147 redovitih članova, 130 dopisnih članova i 87 članova suradnika.


Marko Samardžija (snimio Mirko Cvjetko)




Anđelko Akrap (snimio Mirko Cvjetko)

Skupu se prije izbora obratio akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a: „Vjerujem da ćemo danas svojim glasanjem potvrditi takav kurs i odlučnost Akademije i da ćemo osigurati ono što su prije više od 150 godina postavili naši utemeljitelji. ­Hrvatska akademija mora biti ne samo autoritet u znanosti i umjetnosti nego i važan moralni autoritet u društvenim zbivanjima. Ona mora naciji osigurati odgovore na sve društvene izazove i utjecati na konstituiranje društvene svijesti. Danas kad imamo urušavanje sustava vrijednosti uloga Akademije možda je važnija nego ikad“, istak­nuo je akademik Kusić.

Za nove redovite članove u različitim razredima izabrani su Željka Čorak (književnost), Marko Samardžija (filološke zna­nosti), Arsen Bačić i Željka Tomičić (društvene znanosti) Davorin Kempf (glazba), Igor Rončević (likovne umjetnosti),  Dražen Matičić i Mirna Šitum (medicina), a G. Muić (matematika) i T. Cvitaš (kemija).

Među  dopisne članove izabrani su  Davor Rodin (društvene znanosti), Silvio Ferrari iz Italije (književnost), Jadranka Gvozdanović iz Njemačke (filologija), Harry White iz Irske (glazba), zatim  Vanda Grubišić (prirodne znanosti), Ivan Mirković (matematika), Živko Pavletić (medicina), svi troje iz SAD-a, te  Peter Wriggers iz Njemačke u Razred za tehničke znanosti.

Na skupštini su izabrani i članovi suradnici koji će, zajedno s ostalima, članovima Akademije biti proglašeni 14. lipnja.

Vijenac 632

632 - 24. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak