Vijenac 631

Književnost

U Grudama održani 55. Šimićevi susreti, 30. travnja–4. svibnja

Nagrađeni mladi pjesnici

Srećko Mikulić

Ovogodišnji, 55. Šimićevi susreti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Grudama i Općine Grude privukli su velik broj zainteresiranih. Susrete je 30. travnja svečano otvorila Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i športa, istaknuvši potrebu održavanja ovakvih priredbi. U glazbenome dijelu nastupili su učenici Osnovne glazbene škole u Grudama – Marija Leko i Sanja Vukoja na glasoviru te Marko Knezović i Ante Grizelj na harmonici. Učenici grudskih škola govorili su stihove Antuna Branka Šimića: Mate Boban iz OŠ Sovići recitirao je pjesmu Ah evo opet, Petra Tomas iz OŠ Drinovci Mi mučimo se, Luca Mikulić iz OŠ Grude predstavila se pjesmom Molitva na putu, a učenica SŠ Grude Antonia Kvesić odrecitirala je Šimićevu pjesmu Radosna noć u gradu. Kao predsjednik organizacijskog odbora Šimićevih susreta nekoliko riječi dobrodošlice i zahvale uputio je Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude i domaćin. Izborom tekstova iz hrvatske književnosti, koje je nazvao Govorite li hrvatski, glumac Joško Ševo iz Zagreba priredio je publici u dvorani izvanredan kulturni događaj.

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu 3. svibnja održan je bogat kulturni program; u ispunjenoj galeriji  predstavljene su knjige Panj Ive Nuić i Djevojka plavih očiju Anamarije Alpeza te je otvorena retrospektivna izložba Osvrti vinkovačkoga autora Dejana Durakovića. Program predstavljanja umjetničkih djela vodila je Kristina Ćavar, a počeo je uglazbljenom pjesmom Opomena Antuna Branka Šimića u izvedbi djevojačkoga zbora Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem Marije Čolak i uz glasovirsku pratnju Ivone Ćeškić. Lucija Čolak recitirala je Šimićevu pjesmu Nađeni Bog. Knjigu Panj predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, istaknuvši vrijednost djela Ive Nuić. Pjesmu jednom brijegu pročitala je mlada Širokobriježanka Ana Mikulić, a roman međugorske autorice Anamarije Alpeza predstavio je Mate Grbavac.


Antun Branko Šimić

Nazočne je pozdravio i domaćin fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, a potom su u sklopu bogate kulturne večeri u Franjevačkoj galeriji predstavljeni radovi Vinkovčana Dejana Durakovića. Nazočnima se prvo obratio Danijel Petković, ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci, a o Durakovićevim djelima govorio je Ivica Belamarić, kustos Galerije likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima. Posljednjeg dana, 4. svibnja, pjesnici su obišli grudske škole, susreli se s učenicima te im kazivali svoju poeziju i prozu potaknuvši učenike na samostalno pisanje i čitanje književnih djela. U SŠ Antuna Branka Šimića s učenicima je bio Davor Nikolić, u OŠ Ruđera Boškovića pjesnik Zdravko Nikić, u OŠ fra Stjepana Vrljića u Sovićima Finka Filipović, a školu u Tihaljini i Drinovcima počastili su dolaskom među učenike Stanislav Bašić i Fabijan Lovrić. Sveta misa i svečana akademija održane su u Drinovcima, rodnom mjestu književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića.

Na svečanoj akademiji u ime pokrovitelja govorio je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, uz kojega je pokrovitelj bio i predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Glazbena gošća ovogodišnjih Susreta bila je Ana Opačak. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću govorio je mladi znanstvenik iz Zagreba, docent na Katedri za hrvatsku usmenu književnost Davor Nikolić.

Nagrade mladim pjesnicima uručila je ravnateljica škole u Drinovcima Anita Kolak. Nagrađeni su mladi pjesnici: osnovnoškolci Lucija Bošnjak (OŠ Petra Bakule Mostar) Antonela Sablje (OŠ fra Stipana Vrljića Sovići), Sara Jukić (OŠ fra Marijan Šunjić Stojkovići), srednjoškolci Ana Zadro (SŠ Antuna Branka Šimića Grude), Mihaela Katava (SŠ Ivan Goran Kovačić Kiseljak), Ivan Tikvić (Elektrotehnička škola Ruđera Boškovića Mostar) te studentice Ivana Čović (Fakultet zdravstvenih studija Mostar) i Anamarija Čolak (Sveučilište u Mostaru). Jedna od najsvečanijih točaka bilo je dodjeljivanje nagrade Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne za najbolju knjigu. Predsjednik Društva Ivan Sivrić uručio ju je Marini Kljajo. Slijedio je nastup Pjesnici su čuđenje u svijetu, a ove godine svoje stihove kazivali su Fabijan Lovrić, Zdravko Nikić, Jagoda Iličić, Stanislav Bašić i Finka Filipović. Najbolji nagrađeni mladi likovni umjetnici na ovogodišnjim Susretima bili su Ivan Šimić (Gimnazija Antuna Branka Šimića Grude) i Anica Perić (OŠ Antuna Branka Šimića Drinovci-Tihaljina), Matej Tomas (OŠ Ruđera Boškovića Grude) te Petra Vlašić (OŠ fra Stipana Vrljića Sovići).


Vijenac 631

631 - 10. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak