Vijenac 631

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bizovac

U prostorijama Osnovne škole Bratoljuba Klaića 13. travnja predstavljena je knjiga Uspomene na moje selo Adolfa Klaića starijeg.


S predstavljanja knjige Adolfa Klaića starijeg

Knjigu su predstavili unuk autora Željko Klaić, urednica Snježana Glavaš i u ime nakladnika Vjekoslav Đaniš. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Bizovac, koji su u svojoj bogatoj i nadaleko poznatoj narodnoj nošnji izveli splet tradicionalnih plesova i pjesama iz Bizovca. Uz brojne uzvanike na svečanom događaju bila je cijela obitelj Klaić, unuka autora Mirna Erman Vlahović te njihova rođakinja iz Cerne Katica Alatrović. Nakon službenoga dijela programa gosti su se družili uz domjenak i glazbenu pratnju tamburaškog sastava Panonija. (Vjekoslav Đaniš)

Blato

U povodu 347. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja članovi OMH u Blatu postavili su vijenac na spomen-ploču na zgradi Osnovne škole Blato, koju je Ogranak postavio 30. travnja 1971.


Članovi OMH u Blatu ispred spomen-ploče

Zrinski i Frankopan pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, šezdesetak kilometara južno od Beča, 30. travnja 1671. kao vođe protuhabsburške urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanizacijske težnje bečkoga dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca. Na spomen-ploči uklesani su stihovi iz pjesme Pozvanje na vojsku F. K. Frankopana Navik on živi ki zgine pošteno. (Ivana Anić)


Čabar

U Tršću je 17. travnja predstavljena 81. knjiga u izdanju OMH u Čabru FRANCISCA GHYCZY de eadem GHICZ ASSA et ABLÁNCZ-KÜRTH vlastelinka čabarske gospoštije (1811–1887) autorice Katarine Ghyczy. Ivan Kvesić, tajnik Ogranka i lektor knjige, otvorio je predstavljanje i pozdravio posjetitelje, autoricu knjige, dogradonačelnicu Grada Čabra Ivanu Lakota, župnika vlč. Matu Berišića, goste iz Delnica i Lokava te domaćine Škole Tršće. Osvrnuo se na sadržaj knjige i njezinu vrijednost za čabarski kraj. Slavko Malnar govorio je o povijesnim vrijednostima knjige. Autorica Katarina Ghyczy govorila je kako je došlo do pisanja druge knjige i o njezinu sadržaju. Govorila je o čabarskoj vlastelinki Francisci Ghyczy, velikoj humanitarki i poduzetnici. U to doba dominirao je muški rod, a za ženski rod postojale su norme, zabrane i ograničenja. Zbog toga autorica naglašava njezin životni put do čabarske vlastelinke. Ona je pokrenula 1882. prvo uzgajalište pastrva u Hrvatskoj na izvoru Čabranke i otvorila rudnik žive u Tršću. (Ivan Janeš)


Dubrovnik

U suorganizaciji OMH u Dubrovniku i ArTresor naklade 17. travnja predstavljena je nova knjiga Urbana matrica grada Dubrovnika, utjecaj veličine i oblika parcele u njezinu oblikovanju arhitektice Ivanke Jemo.


Naslovnica knjige

Autorica analizira i istražuje važne povijesne izvore o izgradnji grada Dubrovnika, što je vrijedan doprinos budućim urbanističkim istraživanjima o Gradu. Ogranak je predstavio 25. travnja i novi broj časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 1/2018. Uvodne tematske stranice posvećene su obilježavanju 700. godišnjice neprestana djelovanja Ljekarne Male braće u Dubrovniku te sadržavaju radove sa simpozija održana 2017. povodom navedene godišnjice. Središnji dio časopisa posvećen je pjesniku Mihu Monaldiju (1540–1592) i njegovim Prigodnim sonetima. (Ana Rajić)

Gospić

Povodom Noći knjige potkraj travnja OMH u Gospiću u suradnji s nakladničkom kućom Alfa priredio je predstavljanje knjige Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru. Uvodnu riječ i osnovne podatke publici uputila je predsjednica Ogranka Ana Lemić. Knjigu su predstavili: urednik Božidar Petrač, priređivač Ante Bežen, ravnatelj Državnog arhiva Ivica Mataija i autor. Kao crkveni povjesničar, autor metodički objašnjava povijesne uzroke današnjim odnosima dviju crkava i naroda, katolika i pravoslavaca, odnosno Hrvata i Srba. (Ana Lemić)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Župe sv. Antuna Padovanskog 15. travnja održano je u velikoj dvorani franjevačkog samostana u Koprivnici predavanje i predstavljanje knjige Admiralovi zapisi 2 / Što je istina admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta Loše.


S predstavljanja knjige Admiralovi zapisi 2

Uvodnu riječ iznio je gvardijan Marijan Opitz. Nadahnuto predavanje admiral Domazet započeo je okosnicom svoje knjige da je na djelu u punom zamahu plan Adama Weishaputa, oca iluminizma, o novom svjetskom poretku, razlažući dalje vrlo temeljito o „crvenim revolucijama“ od francuske do oktobarske i današnjoj „bijeloj revoluciji“, koja u svojoj strategiji među ostalim uključuje i izbacivanje kršćanstva iz Ustava EU. Završavajući predavanje admiral je poentirao tvrdnjom da je cilj svih revolucija kao i današnjih geopolitičkih odnosa ukidanje suvereniteta europskih država, koje treba svesti na razinu municipalne samouprave, a od čovjeka učiniti životinju i savršenoga roba te kako Europa nema izbora nego ponovo postati kontinent kršćana, nade i ljubavi Krista, a nasuprot kultu novca, zabluda, oholosti i hedonizma i da će po pitanju njezine budućnosti biti posljednja riječ Božja. (Dražen Ernečić)

Križevci

OMH u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima povodom Dana grada i Noći knjige 23. travnja organizirali su predstavljanje i kušanje vodnjanskog istarskog ekstradjevičanskog maslinova ulja. 


S kušanja vodnjanskog maslinova ulja

O uzgoju i preradi maslina govorili su Silvano Puhar, vlasnik tvrtke Brist iz Vodnjana te Nevio Šetić, praktični maslinar. Večer je započela interpretacijom pjesama o maslini u izvedbi Danijele Zagorec, a publici su se obratili i predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec, zatim dekanica Marijana Ivanek-Martinčić, u ime Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivnici akademik Frane Tomić te Dario Zagorec u ime Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije Prgica.  (Renata Husinec)

Kutina–Lipovljani

Susret Rijeka, šuma, nebo priredili su 21. travnja ogranci MH u Lipovljanima i Kutini te mjesna udruga Mlinarice. U Repušnici je predstavljena knjiga Katarine Brkić Spod zemle tragi. Događaj je pratila Ženska vokalna skupina mjesnog KUD-a Repušnica.


Sa susreta Rijeka, šuma, nebo

Ozračje čitanju dale su i izložene skulpture članova Udruge Arteco (Općina Oriovac). U društvenom domu predstavljena je i knjiga Dragutina Pasarića Iz kutinske davnine i blizine. O njezinoj vrijednosti govorili su Božica Brkan, Katarina Brkić i Đuro Vidmarović. Završni ton dali su Mješoviti pjevački zbor Lira iz Lipovljana i Ženska vokalna skupina Kutinske dunje. Priredbu je moderirala Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog Ogranka MH. (Matea Jalžečić)

Livno

Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać 20. ožujka u partnerstvu s OMH u Livnu priredila je humanitarnu putujuću izložbu za što bolji uspjeh projekta izgradnje objekta Dom fra Mladena Hrkaća za smještaj osoba na liječenju u Zagrebu. Program je vodila voditeljica projekta Misijana Brkić-Milinković, a Kristina Govorko, voditeljica ureda humanitarne udruge u Širokom Brijegu, i umjetnička koordinatorica projekta magistrica sakralnog slikarstva Kristina Ćavar predstavile su široku lepezu umjetnika. Tri glazbene točke priredila je livanjska Glazbena škola – duete na harmonici, flauti i gitari. Fra Ćiril Lovrić, potpredsjednik OMH u Livnu, govorio je o poznanstvu s fra Mladenom Hrkaćem i njihovu zajedničkom školovanju u Sarajevu, a na kraju i otvorio izložbu. (Mila Krišto)

Nova Gradiška

Štraseri – moja ratna priča naslov je knjige Vesne Oršulić kojom je uspjela oživiti segment Domovinskog rata u kojemu je sudjelovala kao mlada liječnica stažistica s humanom potrebom pomoći ranjenim suborcima. Knjiga je predstavljena u Gradskoj vijećnici 27. travnja u organizaciji novogradiškog OMH, koja je uz Udrugu dragovoljaca Domovinskog rata Štraseri, Zagreb, i nakladnik djela. Govorili su povjesničar Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Nove Gradiške, i Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog OMH. (Ivanka Herceg)

Opatija

OMH u Opatiji 19. travnja organizirao je javno predavanje Ljubice Štambuk Brojevi u glagoljici. U starom hrvatskom pismu, glagoljici, nema posebnih znakova za brojeve već se, po uzoru na grčko pismo, brojevi zapisuju s pomoću slova, tzv. slovčanim brojkama. Cilj predavanja bio je pokazati kako uočiti i pročitati brojeve u starim glagoljskim tekstovima i napisati brojeve glagoljskim pismom u suvremenom pisanju računalom putem glagoljskih fontova. Autorica i predavačica Ljubica Štambuk zatim je pročitala brojeve s nekih starih glagoljskih natpisa i na kraju navela nekoliko zanimljivosti vezanih uz brojeve u glagoljici. (Julijan Dobrinić)

Orašje

U prostorijama Franjevačkog samostana u Tolisi održana je 26. travnja humanitarna putujuća izložba Pomozimo zajedno u organizaciji Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, OMH u Orašju i općine Orašje. Brojnim posjetiteljima obratili su se predsjednik udruge Ivan Soldo, Vidan Janjić, predsjednik oraškog ogranka, i Stanko Vincetić, načelnik općine Orašje.


S otvaranja putujuće izložbe

Tolisa je deveta postaja ove putujuće izložbe, koja nakon Tolise putuje dalje za Vukovar. Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. (Magdalena Mišković)

Samobor

Pored glavnoga gradskoga zdenca na Trgu kralja Tomislava u Samoboru 30. travnja na temelju zapisa iz knjige Milana Langa Samobor – narodni život i ­običaji oživljen je običaj kićenja majuša – mladoga bukova drveta kojega bi negdašnji momci posjekli u šumi, a djevojke kitile raznobojnim trakama.


Samoborci kite majuš

Na taj su način naši preci zahvaljivali za dar vode i života, pjevajući pjesme u čast Djevici Mariji i mjesecu svibnju. Programu se pridružila udruga Etno fletno, kiteći Majuš u narodnim nošnjama i pjevajući marijanske pjesme. Ove je godine u programu sudjelovala i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Pored zdenca pjesme su čitale članice Književnoga odjela OMH u Samoboru, Vlasta Mažuranić, Nada Bošković i Lada Lokmer, a prisutni su građani uz marijanske pjesme kitili majuš. (Lada Lokmer) 

Šibenik

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku 19. travnja predstavljen je drugi broj godišnjaka za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja Osvit u izdanju šibenskog OMH. Glavna urednica i predsjednica Ogranka Zdenka Bilušić predstavila je uredništvo koje uz nju čine Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Drago Marguš, stručni voditelj NP Krka, Vilijam Lakić, ravnatelj šibenske knjižnice te Dragan Zlatović, nastavnik na Veleučilištu u Šibeniku. I ovaj broj obiluje raznovrsnim temama iz povijesti umjetnosti, povijesti znanosti, arheologije, prirodoslovlja, povijesti, književnosti i drugih humanističkih i ostalih područja. (Zdenka Bilušić)

Vis

Gotovo 100 stranica ima novo izdanje lista Hrvatska zora koji nosi broj 77, a promocija je održana 28. travnja u gradu Visu. Promociju je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis organizirala predsjednica OMH u Visu Dobrila Cvitanović sa suradnicima. Ona je i vodila promociju, održanu u sklopu proslave Dana grada Visa i njegova zaštitnika sv. Jurja, zajedno sa Sanjom Sviličić. Gosti promocije bili su Mješoviti zbor župne crkve Spilice te Mješovita klapa Komiža. Jednako su pozdravljeni i oni koji pomažu stalnom izlaženju Hrvatske zore na čelu s gradonačelnikom grada Visa Ivom Radicom. (Ana Fabijanović)

 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ispravak – Suautor je teksta Dugo iščekivani Zavičaj objavljena na 30. str. u Vijencu br. 630, uz Marinu Mađarević, Dražen Bunjevac. Ispričavamo se čitateljima i autoru na nepotpunoj informaciji.

Vijenac 631

631 - 10. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak