Vijenac 630

Druga stranica

Noć knjige 2018.

Svjetlija budućnost knjige

Gea Vlahović

Mjesto knjige u digitaliziranom svijetu budućnosti temeljenu na znanstvenim i tehnološkim postignućima bilo je u žarištu manifestacije Noć knjige 2018, koja se u ponedjeljak 23. travnja održala u 284 grada i mjesta diljem Hrvatske. Više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, antikvarijata, instituta, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika – ukupno više od 7500 profesionalaca – sudjelovalo je u sedmoj po redu „svečanosti knjige i čitanja“ posvećenoj razgovoru o literaturi i njezinu mjestu u životu čovjeka, ove godine održanoj s fokusom na Budućnost knjige. O temi kojom se željelo potaknuti na promišljanje o sudbini pisane riječi te povezanosti knjige sa znanošću, inovacijama i novim tehnologijama raspravljalo se u više od 1130 pripremljenih programa i akcija, a sve je započelo simboličnim odbrojavanjem i lansiranjem rakete napravljene od knjiga točno u podne iz aule Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.


3D projekcija na zagrebačkim fontanama u povodu Noći knjige 2018.
Snimio  Marko Prpić/PIXSELL

Tom prigodom okupljene je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pozdravila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Podsjetila je kako je riječ o manifestaciji održavanjem koje se tradicionalno prisjećamo dvaju iznimno važnih datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti: Dana hrvatske knjige, koji se obilježava 22. travnja u spomen na dovršetak djela koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti, Judite Marka Marulića (1501) te Svjetskoga dana knjige i autorskih prava 23. travnja, dana smrti svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea (1616).

Ocijenivši slogan Noći knjige 2018. – „Bez panike!“ – vrlo ohrabrujućom porukom, ministrica Obuljen Koržinek izrazila je optimizam kad je riječ o budućnosti knjige. Podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja, koje je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige te pozvala sve građane na druženje s knjigom i književnosti, „i to ne samo danas, nego kad god i gdje god je to moguće. Jer, kako je rekao naš velikan Tin Ujević: ‘Knjiga nije hrana, ali je poslastica’.“

Tradicionalnom svečanom otvaranju u NSK prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja se osvrnula na važnost poticanja kulture čitanja za razvoj sustava obrazovanja te u sklopu cjelovite kurikularne reforme. Stoga je tema Budućnost knjige itekako aktualna, i u smislu obrazovnih reformi i toga kako vidimo knjigu u novom digitalnom dobu, rekla je ministrica, te izrazila uvjerenost da će novi mediji i papirnata knjiga „u konceptualnom dobu koje slijedi imati dobar suživot“.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Koordinator cjelokupnoga programa je NSK, čija je ravnateljica Tatijana Petrić napomenula kako broj uključenih raste iz godine u godinu, „a s njima i naš optimizam kad su u pitanju knjige i čitanje“. Član organizacijskog odbora Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok i glavni urednik portala Moderna vremena, izrazio je posebno zadovoljstvo ostvarenom sinergijom svih uključenih „bez koje sve ovo ne bi bilo moguće“.

Svečanost lansiranja Noći knjige 2018. pratila je objava najnovijih rezultata GfK-ova Istraživanja tržišta knjiga u RH, koji su pokazali rast čitanosti od tri posto, na 56 posto, na vrijednosti od prije sedam godina. I dalje najviše volimo čitati beletristiku/prozu (66 posto); kad je riječ o tome tko su autori pročitanih knjiga, ispitivanje pokazuje da se sve više čitaju prijevodi stranih autora (45 posto), raste broj čitača e-knjiga (11 posto), ali istodobno raste i broj onih koje knjiga uopće ne zanima: 74,5 posto građana Hrvatske u posljednjih godinu dana nije kupilo ni jednu knjigu.

Da razloga za optimizam ipak ima, pokazuje pak činjenica da je sve više onih kojima knjiga nije primarna djelatnost, a koji svojim aktivnostima promiču čitanje – restorani, kafići, hoteli, klubovi. Takvima će se od sada izdavati certifikat Prijatelja knjige, projekt koji je na otvaranju inaugurirao predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.

Realizaciju programa Noći knjige 2018. financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podupro ga je Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održan je pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Vijenac 630

630 - 26. travnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak