Vijenac 630

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Jastrebarsko

U dvorani Vatrogasnog doma u Pribiću 13. travnja predstavljena je knjiga Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja Anđelka Košćaka, u izdanju Župe sv. Nikole biskupa, Kršćanske sadašnjosti i OMH u Jastrebarskom. O knjizi su govorili jaskanski župnik Stjepan Rožanković, glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić, recenzenti mons. Stjepan Baloban i Nino Škrabe te autor knjige Anđelko Košćak.


Sudionici Proljetnog koncerta

U glazbenom dijelu programa nastupilo je Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Ive Barač. U jaskanskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg održan je 15. travnja Proljetni koncert, u organizaciji jaskanske Grkokatoličke župe, Glazbene škole Jastrebarsko i jaskanskog OMH. Nastupili su grupa Borsa, pjevačko društvo Javor te učenici Glazbene škole Jastrebarsko. (Klementina Škrabe)

Kloštar Ivanić

Članica OMH u Kloštru Ivaniću Ana Šimunović napisala je edukativnu i tradicijsku knjigu pod naslovom Tradicionalna jela Otoka Ivanića, u izdanju Ogranka. Ana nije napravila klasični uradak čiste kuharice samo s kuharskim receptima, već se potrudila napisati edukativnu knjigu za mlade ljude, mlade buduće kuhare u svome domu, za obiteljske prigode.


Naslovnica knjige

Napravila je tradicijski tjedni jelovnik, gdje je obuhvatila kuhinju područja Otoka Ivanića, objasnila kako smjestiti i namjestiti kuhinju, kako postaviti stol i poslužiti jela te na kraju podarila mnogo zanimljivih, laganih i jednostavnih prijedloga za kuhanje, bez sugestije s receptima koji mladim kuharima ograničavaju maštu. Promocija je bila u Ivanić-Gradu. (Miljenko Šimunović)

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici održano je u Gradskoj vijećnici 6. travnja predstavljanje pjesničke knjige Štefanije Novak Ako bi ljubavi nestalo, koju je autorica objavila u 90. godini života. Knjiga je objavljena kao 20. u nizu u Maloj biblioteci Ogranka.


S predstavljanja pjesničke knjige

Stihovi su pisani ženskim pismom, samokontroliranom i odmjerenom ekspresivnošću umotani u plašt estetike poezije. U čitanju pjesama sudjelovale su Adela i Mirjana Medvedac, Renata Pintarec i urednica Ana Jakopanec. O pjesmama je govorila recenzentica Zdenka Jozić Matijaš. (Dražen Ernečić)

Novska

U Galeriji POU u Novskoj 4. travnja otvorena je treća samostalna izložba slika (fraktala) i skulptura (manji obelisci od lipova drveta s urezanim glagoljskim slovima) umirovljenoga novljanskog likovnog pedagoga Vjekoslava Pešuta, člana OMH u Novskoj. O glagoljici te o Pešutovu likovnom stvaralaštvu na otvaranju izložbe okupljenima je govorila Danijela Pauković, a izložbu je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik Novske, oboje članovi Ogranka. Kako je i sam istaknuo, autor stvara fraktale u obliku livada, vrtova, krošanja, zidova…, ugrađujući u njih i dijelove svoje duše. (Alojz Buljan)

Samobor

U prostorijama Ogranka 20. travnja održan je kviz Lektira u organizaciji povijesnog i književnog odjela. Kviz se održava treću godinu zaredom, a namijenjen je učenicima šestih razreda osnovnih škola s područja grada Samobora i Zagrebačke županije. U ovogodišnjem kvizu sudjelovali su učenici osnovnih škola Samobor, Bogumila Tonija, Milana Langa, Rude i Sveta Nedelja. Kroz raznolika pitanja vezana uz djelo Kugina kuća iz Šenoinih Povjestica ujedno je obilježena i 180. godišnjica rođenja Augusta Šenoe, člana i potpredsjednika Matice hrvatske te urednika Vijenca.


Sa 26. haiku susreta Darko Plažanin

U Gradskoj knjižnici Samobor održani su 26. haiku susreti Darko Plažanin. Uvodno su prisutne pozdravili Draženka Robotić i predsjednik Ogranka Gordan Črpić. Program je vodio Ivo Markulin sa suradnicima Milanom Žegarcem i Tomislavom Maretićem. U glazbenom dijelu programa nastupili su Veronika Barlović, Rebeka Heaton i Leon Cvetkovski uz pratnju profesorica Željke Vojvode i Gorane Tomašić Šragalj. (Lada Lokmer)

Split

U dvorani Dominikanskog samostana u Splitu 12. travnja u organizaciji OMH u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt predstavljen je roman Žetva u polju otrova novinara i publicista Ante Guge. Knjigu je uz autora predstavio Pero Mioč, scenarist, redatelj i književni prevoditelj. Nazočne je pozdravio Trpimir Jurkić, predsjednik Ogranka, koji je i čitao ulomke iz knjige, te Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt. Roman je podijeljen na 22 poglavlja koja su prožeta grčevitom borbom: za obitelj i njezinu egzistenciju, za vjeru, nacionalni identitet, čast, ponos, za goli život, a u konačnici za teritorijalni integritet i slobodu domovine. Međunacionalni odnosi glavna su tema romana, koji kulminira krvavim ratom što završava međunarodnim priznanjem hrvatske države, u kojem je presudnu ulogu imala Crkva. (Ivica Luetić)

Šibenik

U organizaciji OMH u Šibeniku 6. travnja održan je poetsko-glazbeni susret u Domu za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom. Pjesnici i članovi šibenskog OMH obradovali su i oduševili korisnike doma. Za glazbeni ugođaj zaslužne su članice Pjevačke radionice pri Centru za pružanje usluga u Šibeniku. Nakon ugodnog jutra poezije i glazbe, korisnici su izrazili želju za još takvih ugodnih posjeta. (Zdenka Bilušić)

Široki Brijeg

U širokobriješkom kinu Borak 18. travnja predstavljena je 101 filmska ikona Mire Naletilića, u izdanju OMH u Širokom Brijegu. Program predstavljanja toga vodiča kroz povijest filmske umjetnosti vodila je Željka Šaravanja, a o knjizi iz pera Širokobriježanina govorili su recenzenti, magistrica likovne umjetnosti Marijana Pažin Ivešić i Ivo Čolak, urednica knjige Blanka Kraljević te sam autor. Učenici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića i autor knjige zaslužni su za popratne ilustracije. Glazbenim brojevima predstavljanje knjige dodatno su oplemenili učenici Glazbene škole Široki Brijeg Filip Cigić i Božo Cigić, a prigodnu recitaciju uz predstavljanje knjige izvela je Lorena Zovko. (Gojko Jelić)

Vukovar

OMH u Vukovaru 17. travnja u Ružičkinoj kući održao je redovitu izbornu skupštinu. Za predsjednicu Ogranka ponovno je izabrana Lidija Miletić, potpredsjednici su Vesna Karaula i Petar Elez, a tajnica Tijana Pavliček. Predsjednica je, govoreći o radu u proteklom mandatu, naglasila da Ogranak nastoji biti kulturno lice Vukovara, pritom istaknuvši suradnju s Gradskom knjižnicom Vukovar i Vukovarskim novinama. MH nastoje približiti i djeci osnovnih i srednjih škola kroz program Velikani hrvatske znanosti i kulture.


Lidija Miletić

Ogranak je u proteklom mandatu dobio i dva priznanja – Medalju Grada Vukovara 2015. i Zlatnu povelju MH 2016. za knjigu Zlatka Šimunovića Dom zdravlja Vukovar – crtice iz progonstva i povratak. Rad Ogranka u proteklom razdoblju (od 2014. do 2018) pohvalio je glavni tajnik MH Zorislav Lukić, a uz njega je skupštini prisustvovala i tajnica za ogranke Matice hrvatske Ida Hitrec. (I. H.)

Wiesbaden

Predstavljanjem novog broja Riječ 53/54 11. travnja nastavljena je 27-godišnja tradicija izdavanja časopisa u redakciji HKZ / OMH u Wiesbadenu. Ono što je započeto kao izrada prigodnog biltena lokalne zavičajne udruge preraslo je u stalnu radionicu kulture u kojoj se ne predstavljaju samo aktivnosti lokalne zajednice nego i kulturni, prosvjetiteljski sadržaj.


Novi broj Riječi

Tematska misao sažeta u uvodniku na njemačkom jeziku: Višejezičnost u kulturi / Die Mehrsprachigkeit in der Kultur spaja kulturu i jezik. Iza rada HKZ / OMH u Wiesbadenu, odnosno njezine sada već tradicionalne čitaonice, također je plodno razdoblje, o čemu svjedoče i popratni tekstovi u ovom broju Riječi. S prezentacijom najnovijeg izdanja časopisa okončan je i jednogodišnji projekt Višejezičnost u kulturi koji je HKZ / OMH predstavio na Međunarodnom sajmu knjiga 2017. u Frankfurtu. Prvi broj Riječi izašao je 1991. i od tada izlazi stalno, dva-tri puta godišnje. (Ivica Košak)

Vijenac 630

630 - 26. travnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak