Vijenac 629

Aktualno

U sjećanje: Dorotea Jendrić (Đurđevac, 1957–Zagreb, 6. travnja 2018)

Posvećena novinarka i kritičarka

Redakcija

Dugogodišnja likovna kritičarka Večernjeg lista, a posljednjih godina i našeg lista, umrla je 6. travnja u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti.

Dorotea Jendrić u Vijencu je od 2015. objavljivala likovne kritike i razgovore u kojima je osim stručnosti i stilske vještine posebno do izražaja dolazio njezin novinarski nerv, po čemu se osobito isticala. Često je navraćala u našu redakciju, uvijek nasmijana, puna elana i optimizma, koji je širila svuda oko sebe.


Dorotea Jendrić
Snimio Petar Glebov/PIXSELL

Nakon završene škole Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te studija povijesti umjetnosti, Dorotea Jendrić počela je raditi kao novinarka, najprije na Radiju 101, a najveći je dio svog radnog vijeka, gotovo četvrt stoljeća, provela u Večernjem listu, gdje se osim upućenošću u raznovrsnu likovnu materiju istaknula darom za fotografiju.

Rođena 1957. u Đurđevcu, Dorotea Jendrić posljednjih se godina istaknula kao kustosica i autorica brojnih izložbi. U Galeriji ULUPUH priredila je izložbu Zvonimir Lončarić – Umjetnost kao igra (2014) te skupnu izložbu Umjetnička knjiga / Book Art (2015).

Kao članica tog udruženja informativno je i kritički pratila dnevna događanja u Hrvatskoj, kao i veće izložbe i kulturne događaje u svijetu.

Kao kustosica i izbornica priredila je nekoliko samostalnih izložbi (Mladen Vukres, Toni Franović, Andrea Bassi, Gordana Špoljar, Romano Baričević) i grupnu izložbi Podravska zemlja i ljudi (2005) za Galeriju Stari grad u Đurđevcu.

Posljednji veliki uspjeh Doroteje Jendrić ovogodišnja je nagrada ULUPUH-a za najbolji izdavački projekt za knjigu ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja autorice Ane Lendvaj, koju je Dorotea uredila uz Davora Klarića.

Potkraj 2016, već načeta bolešću, uključila se i u organizaciju niza humanitarnih prodajnih izložbi Hrvatski umjetnici za sisačku bolnicu, koju je Vijenac pomogao organizirati. Njezin je doprinos bio ključan jer je organizatore povezala s brojnim akademskim likovnim umjetnicima, koji su donirali slike za kupnju uređaja za magnetsku rezonancu. Akcija je uspjela i baš ovih dana u Sisak stiže aparat vrijedan više od pet milijuna kuna.

Upravo na drugoj humanitarnoj izložbi, održanoj u prosincu 2017. u Galeriji Matice hrvatske, posljednji smo put susreli našu dragu kolegicu, koja je i tada kao i uvijek zračila optimizmom. Ugodno smo porazgovarali, toplo se pozdravili. Zbogom, Dorotea!

Vijenac 629

629 - 12. travnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak