Vijenac 628

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovar

U organizaciji OMH u Bjelovaru 13. veljače predstavljena je knjiga Višnje Starešine Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda. Autorica je istaknula kako u gotovo četvrt stoljeća postojanja tužiteljstvo Haaškog suda nije optužilo najodgovornije za pokretanje spirale rata i zločina u sklopu projekta „velike Srbije“: vrh JNA i prosrpsko Predsjedništvo bivše SFRJ. Analizirajući transkripte sa suđenja, optužnice, presude i dokumente koji su u pozadini službene sudske promidžbe, Starešina je došla do zaključka kako je sadržaj haaške pravde suprotan samohvali njezinih aktera i zapravo predstavlja travestiju ideje međunarodne pravde. U sklopu predstavljanja knjige prikazani su dijelovi iz autoričinih filmova Treći pohod i Zaustavljeni glas, o posljednjim danima Vukovara i likvidaciji ranjenika vukovarske bolnice. Predstavljanje je bilo iznimno dobro posjećeno te je izazvalo veliku pozornost bjelovarske publike. (Davor Dijanović)

Bizovac

U ožujku su izašle čak tri vrijedne knjige u izdanju OMH u Bizovcu. Prva, Uspomene na moje selo Adolfa Klaića, donosi prepričavanjem davnih, ali i osobno proživljenih događaja, protkano i notama i tekstovima brojnih narodnih pjesama koje su izvođene u Bizovcu.  

 


Naslovnica knjige

 

Druga je knjiga zbirka eseja o književnosti, filmu i stripu autora Miroslava Cmuka, Zvučna čitanka. U novopokrenutoj biblioteci Kvadrat plus izašla je i knjiga Film i strip književnika, filmologa i doktora animacije Midhata Ajanovića Ajana. Iako se čini da su tri knjige, u situaciji u kakvoj je današnje hrvatsko nakladništvo, sasvim dovoljne za godišnju produkciju jednog od manjih ogranaka, vrijedni bizovački matičari nastavljaju neumorno dalje pripremajući još nekoliko knjiga koje bi trebale izaći do kraja ove godine. (Vjekoslav Đaniš)

Dubrovnik

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je 14. ožujka u Dubrovniku svoje novo izdanje, Dubrovački brodovlasnik Federiko Glavić autorice Aide Cvjetković. Predstavljanje je održano u Pomorskom muzeju, gdje se nalaze mnogi predmeti, slike i modeli s brodova Dubrovačke parobrodske plovidbe. Knjiga je prikaz života i rada Glavića (1847–1941), koji je imao velik utjecaj na gospodarske prilike u Dubrovniku.  

 


Naslovnica knjige o F. Glaviću

 

 

Predsjednica Ogranka Slavica Stojan 14. i 15.ožujka posjetila je središnjicu Matice hrvatske te Predsjedništvu uručila najnovija izdanja OMH u Dubrovniku. (Ana Rajić)

Garešnica

U povodu Dana hrvatskoga jezika Marko Samardžija 14. ožujka u suorganizaciji OMH u Garešnici i Srednje škole Augusta Šenoe održao je predavanje o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika za učenike opće gimnazije, turističko-hotelijerske komercijaliste i grafičke tehničare.  

 


S predavanja prof. Samardžije

 

Postavivši vremenski i društveni okvir deklaracijskih zbivanja, govorio je o tijeku donošenja Deklaracije te njezinoj intenzivnoj osudi i kažnjavanju njezinih potpisnika. Istaknuo je važnost Deklaracije kao jednog od prekretnih događaja i svjetionika koji je osvjetljavao put hrvatske povijesti te je naglasio kako je ona trajno pridonosila očuvanju jezičnoga vida nacionalnog identiteta. (I. H.)

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici i Gimnazije Frana Galovića 9. ožujka u gimnaziji Đuro Drobac, uz asistenciju Bertija Erjavca, s Instituta za fiziku u Zagrebu održao je predavanje Teslino otkriće rotacionog magnetskog polja. Predavanje je obuhvatilo važna fizikalna i tehnička otkrića koja su prethodila Teslinu otkriću i zanimljivosti iz njegova obiteljskog, izumiteljskog i znanstvenog života u Hrvatskoj, Europi i SAD-u te više pokusa i animacija.  

 


S predavanja o Nikoli Tesli

 

 

Prisustvovali su učenici gimnazije, sedmih i osmih razreda te koprivnički fizičari Danijel Kolarić, Ana Smontara i Ljubomir Car. Predavanjem je obilježena i 75. godišnjica smrti Nikole Tesle (Smiljan, 1856–New York, 1943).  (Dražen Ernečić)

Opatija

U OMH u Opatiji 15. ožujka održano je predavanje Obilježavanje 25. obljetnice neovisnosti RH i primanja RH u UN – prigodni optjecajni novac od 25 kuna. U razdoblju 1997–2017. godine Hrvatska narodna banka izdala je trinaest prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kn. Godine 2016. obilježena je 25. obljetnica neovisnosti RH, a godinu poslije i 25. obljetnica primanja RH u Ujedinjene narode. Pri izboru likovnog rješenja, kod obiju kovanica pojavila se mogućnost primjene digitalnih tehnologija koje omogućavaju virtualno oblikovanje s pomoću 3D-programskih aplikacija i izradu alata za kovanje pomoću uređaja za graviranje laserom. Autor je likovnoga rješenja obiju kovanica akademski kipar Damir Mataušić. Predavač Gordan Krpanec iz Hrvatskoga novčarskog zavoda, gdje su kovanice izrađene, nizom projekcija popraćenih prikladnim predavanjem opisao je proces nastajanja ideje, izbora procesa izrade te samu izradu tih prigodnih kovanica važnih za obilježavanje tih događaja.  (Julijan Dobrinić)

Osijek

U povodu Svjetskoga dana lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 21. ožujka predstavljeno je novo zajedničko izdanje osječkog OMH u Osijeku, Umjetničke akademije u Osijeku i Hrvatskog centra UNIMA Vrste lutaka češkog teoretičara lutkarstva Aloisa Tomaneka.  

 


Predstavljanje knjige Vrste lutaka

 

 

Knjigu su predstavili Livija Kroflin, Saša Došen, predsjednik osječkog Ogranka Ivica Završki i ovogodišnja dobitnica nagrade UNIMA-e za životno djelo Zvonko Festini Jasminka Mesarić, članica Predsjedništva osječkog OMH. Knjiga poznatog češkog autora i teoretičara lutkarstva jedno je od najvažnijih djela u i o toj grani kazališne umjetnosti, i poslužit će kao izvrstan udžbenik studentima lutkarstva u Hrvatskoj. (Ivica Završki)

Sisak

Na Stihovnici Siska održanoj u OMH u Sisku 10. ožujka nastupio je uvaženi pjesnik Predrag Vrabec. Čakovčanin po rođenju, a Zagrepčanin po adresi stanovanja, pomalo je iznenadio sisačku publiku predstavivši dio novih pjesama vezanih uz mediteranski ambijent, koje će vrlo skoro biti ukoričene u novoj knjizi pod uredničkom palicom Miroslava Mićanovića.  

 

 


S poetskog predstavljanja Predraga Vrabeca

 

Vrijedi istaknuti kako je riječ o tzv. pjesmama u prozi. Poetski je to stil od kojega Vrabec ne odustaje još od svoje prve objavljene knjige 1978. U nastavku večeri svoje su pjesme po običaju čitali i sisački autori, ovaj put njih osmero. Odličnoj atmosferi dodatno je pridonijela vijest kako je ove godine nagrada Goran za mlade pjesnike pripala mladoj sisačkoj pjesnikinji Mariji Dejanović, koja je prve poetske nastupe ostvarila upravo na Stihovnici Siska još 2014.  (Siniša Matasović)

Sveta Nedelja

OMH u Svetoj Nedelji prigodnim je programom 17. ožujka uprizorenjem Bitke kod Kerestinca u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu obilježio 445.obljetnicu Seljačke bune 1573. Prema povijesnim kronikama znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Odlučan boj zbio se podno Kerestinca 6. veljače 1573, kada je vojska porazila 2000 pobunjenih ustanika.  

 


Uprizorenje Bitke kod Kerestinca

 

Taj povijesni događaj opisan je glazbenoscenskom izvedbom napada seljaka na dvorac Erdödy u Kerestincu, za koju je tekst napisao Milan Žegarac Peharnik, a izveli su ga članovi ogranaka MH u Svetoj Nedelji i Samoboru, uz potporu Zelingradskih vitezova, Svetonedeljske garde Petar II. Erdödy, Udruge kuburaša Gromovnik, udruge Oživljena povijest Samobora, Samoborskog muzeja, KUD-a Antun Mihanović i FA Sveta Nedelja. Nakon uprizorenja izvođači i posjetitelji okrijepili su se jelima iz vremena Bune, koja su na tradicionalan način pripremile članice Ogranka.  (Ivica Kapuđija)

Široki Brijeg

Knjige Matematika za prirodoslovne i tehničke fakultete i Matematika – udžbenik s riješenim zadatcima autorice Ljiljanke Kvesić predstavljene su 21. ožujka u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u organizaciji širokobriješkog OMH. O knjigama sveučilišne profesorice iz Širokog Brijega govorili su Ivan Pavlović i Marina Zubac, a pozdravne riječi uputio je fra Mario Knezović. Program predstavljanja vodila je Maja Lasić, dok je u glazbenome dijelu nastupio Leon Lasić.  (Gojko Jelić)

Tuzla

U povodu Danâ hrvatskoga jezika 15. ožujka u Tuzli je predstavljena knjiga u izdanju MH Pravopisne studije autorice Lade Badurina. U amfiteatru KŠC sv. Franje uz autoricu knjigu je predstavio Ivo Pranjković. Autorica je istaknula da se jezična politika mora brinuti o ustroju i standardu jezika, a tu je važan dio i pravopisna norma, dodavši da se knjiga bavi pitanjem pravopisa, odnosno uređenjem načina pisanja u jeziku. Pranjković je istaknuo da je ta vrlo zrela monografija o pravopisnoj problematici dosad najvažnija i najzrelija knjiga o pravopisu kod Hrvata. Uz povijest hrvatskog pravopisa od polovice 19. stoljeća do danas u knjizi je stručno objašnjeno kakva se metodologija primjenjuje tijekom izrade pravopisnih knjiga, kazao je Pranjković. U sklopu predstavljanja prikazan je i ulomak iz monodrame Bosanska kraljica, u izvedbi glumice Ivane Milosavljević, autorice Marice Petrović i redatelja Vlade Keroševića. U glazbenom dijelu izveden je Libertango Alberta Piazzole, koji su četveroručno izvele Iva i Kristina Lazić. Ovim predstavljanjem započeli su Dani hrvatskoga jezika u Tuzli, koji će u nastavku donijeti bogat program kroz cijelu godinu: susrete, gostovanja, radionice. Novi broj godišnjaka Gradovrh očekuje se u lipnju. (Marica Petrović)

Velika Gorica

Matičin četvrtak održan 8. ožujka zainteresiranima je ponudio povijesnu temu zanimljiva naslova Gradska elita zagrebačkog Gradeca u kasnom srednjem vijeku, o kojoj je govorio Bruno Škreblin iz Hrvatskog instituta za povijest. Zagrebački Gradec je od privilegija Bele IV. godine 1242. imao status slobodnoga kraljevskog grada, čime je stekao visok stupanj autonomije u unutarnjem pravnom i političkom uređenju. U sklopu predavanja govorilo se i o formiranju gradske elite na srednjovjekovnom Gradecu te su se predstavili najpoznatiji njezini pripadnici od sredine 14. sve do kraja 15. stoljeća. U sklopu 202. Matičina četvrtka, 15. ožujka, u ciklusu Hrvatski branitelji u Domovinskom ratu predstavljena je udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagrebačke županije. Udrugu su predstavili predsjednik Željko Cesarec, glavni tajnik Romano Jelak i tajnik podružnice Velika Gorica Dimče Talevski. Susret su lijepom glazbom upotpunili ansambl Zlatne godine i VIS Dobre duše. Udruga ima redovne i pridružene članove. Svoj rad Udruga zasniva s dragovoljcima i njihovim obiteljima, provodi niz projekata te okuplja stvarne dragovoljce, od kojih se mnogi nažalost ni do današnjih dana nisu izborili za elementarna prava. (Ana Peternac Bučan)

Vijenac 628

628 - 29. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak