Vijenac 628

Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MH: KONCERT FABIJANA KOŠĆAKA

Dojmljiva dinamika

Zlatko Stahuljak

Devetnaestoga ožujka u Velikoj dvorani Matice hrvatske nastupio je na glasoviru Fabijan Košćak (2001), glazbenik koji je osnovnu glazbenu školu završio na dva instrumenta, violončelu u razredu prof. Dalibora Crnogorca i glasovir kod prof. Carmen Stepić, kod koje nastavlja školovanje u srednjoj školi. Violončelo nastavlja svirati kao stalni član Mješovitog orkestra Glazbene škole Ferde Livadića u Samoboru, a kao pijanist pohađa seminare kod uvaženih pedagoga i pijanista kao što su Ivana Švarc Grenda, Đuro Tikvica, Željko Vlahović, Olga Cinkoburova, Đorđe Stanetti i Nataša Veljković. Uz redovite nastupe na koncertima glazbene škole nastupio je na smotri mladih pijanista u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, dva puta na smotrama u Varaždinu te na koncertima Ljetne škole Young Masters u Samoboru. S kolegicama iz razreda, Klarom Hržić i Emom Štrbac, ostvaruje cjelovečernji koncert u Galeriji Prica u Samoboru. Na temelju ostvarenih uspjeha matična ga škola 2015. upućuje Samoborskim glazbenim jesenima, gdje uz pratnju festivalskog orkestra pod ravnanjem Davora Kelića izvodi Koncert za glasovir i orkestar u D-duru Josepha Haydna. Na regionalnim natjecanjima dosad je ostvario dvije druge te treću nagradu na Međunarodnom natjecanju pijanista Jurica Murai u Varaždinu. Zatim osvaja dvije prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Radlju ob Dravi u Sloveniji te više drugih nagrada, na Međunarodnom natjecanju u Smederevu u Srbiji, natjecanju Sonus op. 3 u Križevcima te Musica Insieme San Dona di Piave u Italiji.

 


Fabijan Košćak
Snimio Mirko Cvjetko

 

Zanimajući se za harmonijsku i formalnu strukturu glazbe priređuje skladbe za različite sastave probudivši tako vlastito nadahnuće spram skladateljstva. Na koncertu u povodu Dana škole u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2017. praizvedena je njegova skladba Rondo iz Tri kanona za gudače u izvedbi Mješovitog orkestra, dok na istom koncertu sam izvodi svoju impresionističku glasovirsku skladbu Epizode, koja je zbroj emocija mladog čovjeka koje su ugodne uhu. Skladba Epizode bila je ovaj put na kraju programa, na kojem je izveden na početku pun nježnosti programatski višestavačni Capriccio Johanna Sebastiana Bacha BWV 992, pa zatim četverostavačna Sonata u Es-duru, op. 31, br. 3 (Lov) Ludwiga van Beethovena, a nakon kratke stanke, prije spomenuta kraja recitala, mladi pijanist Fabijan Košćak izveo je Šest komada za glasovir Ottorina Respighija.

Višestrano darovit mladi glazbeni umjetnik Fabijan Košćak i njegova nastavnica Carmen Stepić, kao i mentor Srećko Bradić, mogu biti ponosni na ljepotu donosa dojmljivo izvedene dinamike programa, s razvijajućom nježnošću na početku kod J. S. Bacha, preko snage čistoće briljantnosti sonatnog oblika kod Ludwiga van Beethovena te s posebnom pjevnosti minijatura Šest komada za glasovir Ottorina Respighija.

Burno odobravanje dobro popunjene dvorane MH pretežito mladom publikom bilo je uz razinu svirke i toplinu hrvatske skladbe najljepši pregršt dar i čestitka mladom glazbeniku.

Nadajmo se ustrajnosti u čvrstoj želji za osobno napredovanje našega mladog umjetnika Fabijana Košćaka.

Vijenac 628

628 - 29. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak