Vijenac 627

Glazba

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert, HNK I. pl. Zajc, Rijeka, 5. ožujka

Iznad visokih očekivanja

Gloria Fabijanić Jelović

Slavljem operne umjetnosti nazvana je priredba Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci na kojem su, uz moćne, izražajne i emotivne izvedbe nastupili vrhunski operni pjevači Yusif Eyvazov, Maria Guleghina, Lucio Gallo, Kristina Kolar i Rossana Rinaldi pod dirigentskim vodstvom dvaju sjajnih dirigenata Villea Matvejeffa i Marca Boemija.

 

 


Yusif Eyvazov

 

Koncert koji je trajao gotovo tri sata i bio podijeljen u dva dijela, Verdi i Verizam, premašio je ionako visoka očekivanja, kako izvođača, tako i publike, koja je svaki duet i svaku ariju srčano nagrađivala snažnim pljeskom. „Vrhunski doživljaj“, „Sjajno, predivan koncert!“, „Odličan koncert, solisti, orkestar, dirigenti, publika!“, „Riječani mogu biti ponosni, ovo je vrh“, „Bravurozni svi! Svaka čast organizaciji, hvala svima koji su se potrudili da se ovakav koncert dogodi u našem gradu“, „Gospodin Eyvazov je zaista tenor nevjerojatne snage, čistih fraza i ljepote glasa. Ono što me kod njega fascinira osim sigurnoga glasa jest iskrenost i  proživljenost baš svake riječi. On je svaku ariju donio svojim stavom, licem i snažnom emocijom“, „Čisti užitak!“, „Još u pozitivnom šoku, ne mogu vjerovati da su oni doista ovdje, ispred nas, u Rijeci. Pa oni su pjevači s najpoznatijih svjetskih opernih scena“,  „Divim se svakome, zaista svakome – svakom glazbeniku iz orkestra, preko dirigenata, do čudesno zadivljujućih opernih umjetnika. Pitam se može li uopće više od ovoga“, „Definitivno najbolji koncert u zadnjih pola stoljeća“. To su bili samo  neki od dojmova što su ih oduševljeni posjetitelji izgovorili nakon koncerta.

 

 


Maria Guleghina
Snimio Dražen Šokčević

 

Osim onih koji su već osvojili pozornice svijeta, na koncertu za pamćenje nastupili su i istaknuti solisti Riječke opere,  Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, redovni gost Aljaž Farasin, Robert Kolar, Marko Fortunato, Sergej Kiselev i Dario Bercich, na kraju prvog dijela koncerta, u finalu Verdijeve opere FalstaffTutto nel mondo è burla.

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert, zajednički projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i HNK-a Ivana pl. Zajca, na impresivan je način najavio niz glazbenih i kazališnih projekata u sklopu programa Europske prijestolnice kulture te pokazao standard kojem će EPK 2020 i riječki HNK težiti: vrhunskoj umjetničkoj kvaliteti te suradnji ponajboljih domaćih i svjetskih umjetnika.

Vijenac 627

627 - 15. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak