Vijenac 627

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Izašao je novi, 34. broj dječjeg lista Cvrčak s brojnim zanimljivim događanjima iz broćanskih osnovnih škola: o Maškarafestu u OŠ Čerin i Maskenbalu u OŠ Bijakovići, o božićnoj priredbi i Danu škole u OŠ Bijakovići, zatim odigranoj predstavi Božićna šala mala za učenike OŠ Čerin, obilježavanju Dana ružičastih majica u PŠ Svitava i Međunarodnog dana zaštite močvarnih staništa u OŠ Višići. Cvrčak pripovijeda i o posjetu Dječjeg vrtića Čitluk SŠ fra dr. Slavka Barbarića… O negativnom utjecaju ekrana na djecu pišu Paula Tomić i Monika Planinić; učenici su istražili „Mandela-efekt“; te brojni drugi sadržaji, navodi u priopćenju Uredništvo dječjeg lista. Ovih dana iz tiska je izišla i slikovnica Moja prva slovarica autorice Ljilje Dodig, već peta slikovnica koja je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku objavljena u ediciji Škrinjica. Slikovnica je namijenjena djeci u vrtićima i predškolskog uzrasta, kao pomoć u učenju slova, riječi, simbola i fonoloških oblika. (Andrija Stojić)

Grude

U Gorici u starom župnom dvoru 2. ožujka hrvatski branitelj, pripadnik 1. brigade ZNG-a, tzv. Tigrova, Vilim Karlović iz Zagreba ispripovijedao je mnogim nazočnima svoju životnu priču, koju je naslovio kao i svoju knjigu Preživio sam Vukovar i Ovčaru. Knjiga sadržava četrnaest poglavlja, koje je autor u izlaganju okupio u četiri životno tematske cjeline. Vilim Karlović kaže o svom poslanju: „Svjedočanstvo prema svojoj knjizi Preživio sam Vukovar i Ovčaru nazvao sam Put Vjere i Nade, a to je ujedno glavna poruka knjige. Svjedočim o stradanjima hrvatskog naroda u Domovinskom ratu kao i svih drugih koji su ljubili svoju domovinu Hrvatsku te Božjoj ljubavi i milosrđu očitovanima u neprekidnom spašavanju mog života sa dva najveća vukovarska stratišta – Ovčare i Veleprometa. Želim iskazati Bogu svemogućemu hvalu što je u svom promislu odlučio boriti se za mene i spasiti me kako bih bio glas svih naših mučenika na čijoj krvi je rođena naša domovina Hrvatska.“ (Mario Bušić)

Imotski

U izdanju OMH u Imotskom objavljen je roman Volim te zauvijek autorice Milijane Smidt. U njemu ona oslikava život u svim njegovim dimenzijama, a roman je posvetila svojoj djeci. Ovo je njezin prvi roman, a objavila je veći broj priča sa životnim temama. Osmislila je i projekt Ususret trećem tisućljeću kršćanstva – Kristalni križ. Jedan je model njezina Kristalnog križa darovan papi Ivanu Pavlu II. prigodom njegova posjeta Hrvatskoj 1998. (Milan Glibota)

Jastrebarsko

U organizaciji Kreativnog studija Zvrk u Jastrebarskom i OMH u Jastrebarskom 23. veljače održano je predavanje Vrtlarenje u skladu s prirodom Silvije Kolar-Fodor, a u dvorani Centra za kulturu tražio se stolac više. Jaskanci i njihovi gosti pokazali su velik interes za biovrtlarstvo i sa zanimanjem su poslušali predavanje predsjednice udruge Biovrt – u skladu s prirodom Silvije Kolar-Fodor. Upoznali su se i s njezinom upravo objavljenom knjigom Vrtlarenje u skladu s prirodom. U ime organizatora posjetitelje je pozdravila predsjednica Kreativnog studija Zvrk i OMH u Jastrebarskom Klementina Škrabe, a knjigu je u ime izdavača predstavila Marina Kolar. Svi prisutni na dar su dobili sjeme ekološki uzgojene rajčice, a mogli su i nabaviti sjeme iz Silvijina biovrta ili razmijeniti sjemenje s ostalim biovrtlarima. (Klementina Škrabe)

Orebić

Prvi Erasmus+ projekt u organizaciji OMH u Orebiću dobio je potvrdu o uspješnosti. Analizom završnog izvješća od strane Agencije za mobilnost i programe Europske Unije, Erasmus+ projekt Rethink the future – Reinvent the city ili Promisli budućnost – Izmisli grad, ocijenjen je s 91/100 bodova te proglašen primjerom dobre prakse. Na programu je sudjelovalo 36 mladih iz raznih dijelova Europe: Italije, Španjolske, Litve, Rumunjske, Slovačke, Hrvatske. Sudionici su boravili tjedan dana u hotelu Komodor u Perni, dok su se projektne aktivnosti odvijale na nekoliko lokacija na poluotoku Pelješcu (Pomorski muzej Orebić, napušteno selo Nakovana, kapetanska palača Mimbelli…) od 17. do 23. rujna 2017. Projekt je financiran sredstvima Europske komisije. Pod vodstvom koordinatorice projekta Tine Bikić na radionicama sudionici su usvajali vještine kritičkog mišljenja, kreativnog izražavanja, razne umjetničke i digitalne vještine, timskog rada. (Tina Bikić)

Osijek–Vinkovci

Na treću korizmenu nedjelju pred oltarom osječke konkatedrale scenski su se predstavili članovi Hvarskoga pučkog kazališta izvedbom Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika, a samo nekoliko sati prije i Vinkovčani su uživali u antologijskoj predstavi hrvatskoga glumišta.

 


S izvedbe predstave Prikazanja

 

Udružili su se u organizaciju kazališnog događaja dva Matičina ogranka (vinkovački i osječki), osječki Institut za novu evangelizaciju Sv. Ivan Pavao II. uz krovno vodstvo Udruge katoličkih intelektualaca i pod vodstvom Milana Lakoša. Vitalnost Lovrinca, svježeg i nakon 48 godina izvođenja, izvire iz njegove povijesti i uvijek žive sadašnjosti. Moderna povijest započinje vrhunskom dramaturškom režijom Hvaranina Marina Carića na tragu srednjovjekovne i pučke scenske poetike, dok njegova sadašnjost traje u autentičnim izvedbama suvremenih hvarskih pučana koji prenose glas vlastitih predaka i vlastite baštine. (Ivica Završki)

Podstrana

U prepunoj dvorani podstranskog Ogranka u Lučici 7. ožujka predstavljene su tri knjige stihova autorica koje žive u Podstrani. Voditelj programa bio je književnik i recenzent Mladen Vuković. O knjigama je govorila i recenzentica Danica Bartulović. Sve tri knjige objavljene su u nakladi Ogranka. Divna Ban Bakota predstavila se prvijencem – knjigom Netko mora otići. Riječ je o zbirci poezije u koju su uvrštene 53 pjesme kojima je zajednički motiv ljubav. Nevenka Kovačević predstavila se knjigom Izabrane pjesme. Knjiga obuhvaća 101 domoljubnu i ljubavnu pjesmu, podijeljenu u šest naslovnih grupa. Autorica je u knjizi Neobjavljeno pjesništvo uvrstila i jedanaest novih pjesama, dijelom ispisanih na zavičajnoj hercegovačkoj ikavici. Drhtave latice srca sedamnaesta je knjiga Danice Bartulović, podijeljena u tri skupine sa 108 pjesama u kojima su domoljubne i animističke teme o suvremenim dvojbama čovjeka, vjere, ljubavi prema precima, rodu i svom narodu. (Ivica Luetić)

Sinj

U Alkarskim dvorima predstavljena je 9. ožujka u organizaciji OMH u Sinju knjiga umirovljenog admirala HRM Davora Domazeta Loše Admiralovi zapisi 2: što je istina. Knjigu je multimedijskim iskazom predstavio autor istaknuvši da analizirao neizvjesnu geopolitičku zbilju u drugom desetljeću 21. stoljeća. Knjiga na 505 stranica govori o istini, koja nas u 21. stoljeću jedina može osloboditi novog oblika rata. Ona nas upozorava da Europa nema izbora, ili će ponovno postati kontinent kršćana od Atlantika do Urala, ili je neće biti. „Knjiga govori da živimo u vremenu tri velika geopolitička tabora. Živimo u vremenu potpune kontrole uma. Mediji su se sveli na skrivanje istine, izobličenje“, istaknuo je Lošo te naglasio kako je sve zlo za Europu krenulo od Francuske revolucije. Kad pogledamo unatrag, sve počiva na laži i obmani, no ovo je knjiga koja s pravom završava nadom. Na njezinu kraju utvrđuje: „Kad je izgledalo da svijetu prijeti uništenje i da je veliki Zmaj pobijedio gradeći civilizacije bez Boga, šireći kult novca i užitka, zavodeći umove ohološću i zabludama, ranjavajući duše grijehom i zlom, čineći srca sebičnima i punima mržnje, kvareći sve narode hedonizmom – bit će okovan tisuću godina snagom vjere.“ (Ivica Luetić)

Split

U organizaciji OMH u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt u dvorani Ogranka predstavljena je četvrta zbirka poezije pjesnika, dobrovoljca Domovinskog rata, Ivice Eterovića Srce je tamo gdje je domovina. Zbirku pjesama uz autora predstavili su umirovljeni pukovnik HV-a i pjesnik Mate Buljubašić i prof. Margita Vučetić, stihove iz zbirke krasnoslovili su učenici OŠ Mejaši, njihove profesorice i mentorice Divne Šušić, a u glazbenom dijelu nastupio je VIS Gospa od Zdravlja. Knjiga sadrži 39 pjesama podijeljenih u tri cjeline, domoljubnu, ljubavnu i zavičajnu, u kojima promiče svjetove po svojoj mjeri, piše ih osebujnim rukopisom i tako čini i ovu zbirku poezije posebnom. Pjesnik se bavi i temama smisla života, njegove prolaznosti, sreće i sam postavlja pitanja o tome što je život, kamo ide ovaj svijet dok se vode ratovi i propadaju svjetovi, a sve je više gladnih i nesretnih. (Ivica Luetić)

Široki Brijeg

U organizaciji OMH u Širokom Brijegu u kinu Borak 1. ožujka izvedena je predstava Smak svita, treća predstava HKUD-a Didak iz Gradnića, s tekstom dramaturga Dragana Komadine i pod režijom glumca HNK-a Roberta Pehara. Predstava prati dvije priče, prva je smještena u 1917, gdje pratimo prvu noć dječaka koji je u humanitarnom konvoju spašavanja gladne djece iz Hercegovine u pratnji fra Didaka Buntića stigao u Bapsku. Druga priča iz suvremenoga je vremena, gdje jedan njegov vršnjak ima sasvim druge, ali jednako važne i teške izazove u odrastanju. Taj scenski paralelizam zapravo kontrastira dva vremena i propitkuje kako je nekad obećana zemlja u kojoj su spas našle tisuće hercegovačke djece postala veliki odlazni peron. No Smak svita nije samo komad o tegobnim godinama gladi i osamljenim dječačkim srcima, već i velikim ljudskim lomovima, oprostu i nadi te o izazovima odgoja koje u oba vremena, bez obzira na stoljetnu razliku, ujedinjuje sudbina samohranih majki. (Gojko Jelić)

Velika Gorica

Nakon devet godina, 199 susreta u sklopu Matičina četvrtka, 224 gosta, 975 članova gostiju, 5928 posjetitelja i 2512 darovane knjige, OMH u Velikoj Gorici proslavio je 22. veljače u Muzeju Turopolja jubilarni 200. Matičin četvrtak. Predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić prisutne je proveo kroz devet godina prekrasnih i edukativnih susreta na kojima su predstavljene osobe i institucije, a predavači raznih struka održali su predavanja iz raznolikih područja (povijesti, jezika, jezične i kulturne baštine, zaštite kulturne baštine, etnologije, ekologije). Održane su promocije brojnih izdanja Ogranka – knjiga i časopisa te je dogovorena suradnja s više instituta. Male simbole zahvale dobili su Đurđa Jandriš Parać, Zdenka Mlinar, Ana Peternac Bučan, Ursula i Zorko Čunčić, Hrvatski institut za povijest, Muzej Turopolja, Zlatne godine i Memetali Zenuni. Večer se nastavila u veseloj atmosferi, a za glazbeni ugođaj bile su zaslužne, kao i inače, Zlatne godine. (Ana Peternac Bučan)

Vis

U dogovoru s prof. Ivom Živković i ravnateljicom Anelom Borčić Osnovne škole Vis, u organizaciji OMH u Visu 27. veljače održan je sat hrvatskog jezika s temom Viška i komiška cokavica s učenicima 8. razreda škole. Pri susretu s petnaestak osmaša uz „Dobar dan“ pozdravljeni su i starinskim viškim pozdravom „Zdravi bili!“ uz pitanje znaju li koji je odgovor na njega.

 

Sudionici posebnog sata hrvatskog jezika

 

Neki su bojažljivo odgovorili, ali uglavnom nisu znali da se odgovara s „Veseli bili!“. Osnovnoškolcima su objašnjene riječi koje su im bile nepoznate te su upućeni na korištenje rječnika Libar viškiga jazika autora Andra Rokija Fortunata te na vrijedan mali rječnik Librić komiških besid, koji su učenici Osnovne škole Komiža sami sastavili i objavili uz pomoć učiteljice Perice Slavić te djedova, baka i roditelja… U OŠ Vis planiraju, uz već postojeće projekte vezane uz baštinu, aktivnije raditi i na očuvanju jedinstvene viške cokavice te, u suradnji s viškim ogrankom MH, redovitije održavati satove na dijalektu. (Dobrila Cvitanović)

Vukovar

U povodu obilježavanja 15. obljetnice obnove djelovanja OMH u Vukovaru Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Splitu, održao je 9. ožujka predavanje Glagoljaško pjevanje i korizmeni običaji u Dalmaciji.

 

 


Naslovnica nosača zvuka

 

Uzvanici su tom prigodom imali priliku poslušati i dionice zvučnih zapisa glagoljaškog pjevanja Selaca na Braču u izvedbi Župskog mješovitog pjevačkog zbora Krista Kralja i pučkih pjevača župe Gospe Karmelske, objavljena na tri CD-a u nakladi Verbuma 2008. (urednik: Ivan Vuletić, dirigent: Siniša Vuković). Organizatori predavanja bili su Državni arhiv u Vukovaru, OMH u Vukovaru i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Splitu. Predavanje je održano u konferencijskoj dvorani Državnog arhiva u Vukovaru. (Petar Elez)

 

 

ISPRAVAK – U Vijencu br. 626 od 1. ožujka objavljen je moj tekst Hrvati na Gutenbergovu tragu. Između dvije verzije teksta o 550. obljetnici smrti Johannesa Gutenberga, koje sam pripremio za Vijenac, zabunom sam poslao kraću verziju, u kojoj je ostalo nekoliko pogrešaka. Pogrešno je navedeno da je repliku Gutenbergove tiskarske preše izradio Ozren Solić. Prešu je izradio njegov brat Bogdan Solić. Također, ime Josipa Solića jedanput je napisano ispravno, a drugi put pogrešno. Isprike obitelji Solić i čitateljima na pogrešci. Također, u duljoj (neobjavljenoj) verziji, uz podatak da je Josip Solić 1971. u pergamenu uvezao cijelu nakladu hrvatskoga prvotiska glagoljskog Misala iz 1483, navedeno je i da je pri uvezivanju sudjelovala Solićeva supruga Ljubica, lijepeći ljepenku u pergamenu koja se nije lako pokoravala, i ulažući u korice knjižni blok, jer naklada od 2500 (i više) primjeraka bibliofilskoga izdanja nije smjela kasniti. Tada je Josip Solić u već preseljenu Grafičkom zavodu našao zametnut gipsani kip Johannesa Gutenberga (visok oko 1 metar), od kojega je dao napraviti više gipsanih kopija, koje su otkupili njegovi prijatelji.  (Josip Bratulić i Uredništvo)

Vijenac 627

627 - 15. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak