Vijenac 627

Matica hrvatska

ODRŽANA OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA Ogranka Matice hrvatske U OPUZENU

Čuvari neretvanske baštine

Ida Hitrec

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena 10. ožujka održana je obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Opuzenu. Za predsjednika izabran je Miroslav Vidović, za potpredsjednika Ivica Kaleb, za tajnicu Stanka Popović, a u predsjedništvo izabrane su još i Ivana Filipović i Iva Alendar. Potporu opuzenskim matičarima svojom nazočnošću dali su glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, tajnica za ogranke Matice hrvatske Ida Hitrec, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Šiljeg, predsjednik Općinskog vijeća Slivna Draženko Čović, Stjepan Šutalo, Perica Jurković i Pero Marković iz Založbe kralja Tomislava Čapljina, a pismo podrške poslao je i potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu Miroslav Klemm u ime predsjednika Ogranka Ernesta Fišera.

 

 


Novoizabrani predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Opuzenu Miroslav Vidović (za govornicom)

 

Zorislav Lukić uvodno je kazao da ogranak treba djelovati na dvjema razinama: na lokalnoj razini u interesu opuzenskog kraja, kao predstavnik lokalne zajednice, ali da je i kao dio Matice hrvatske obvezan sudjelovati u hrvatskim nacionalnim projektima. Ogranku je darovao knjige ogranaka i Središnjice Matice hrvatske. Uz časopise, knjige i godišnjake ogranaka opuzenski su matičari na dar dobili i svezak Povijesti Hrvata. Govoreći o Povijesti Hrvata, glavni je tajnik naglasio da u projektu sudjeluje oko 140 hrvatskih znanstvenika, povjesničara i znanstvenika drugih struka, a tom je edicijom hrvatski narod prvi put dobio povijest pisanu u punoj slobodi. Poručio je članovima da moraju biti svjesni da Ogranak kao važan faktor ulazi u Maticu hrvatsku, koja djeluje 176 godina, i koja je u najkritičnijim trenucima preuzimala zadaće zaštite hrvatskog identiteta. Ogranak treba djelovati sa sviješću da je dio takve ustanove, koja se osnivala s nacionalnim dimenzijama i planovima, što se potvrdilo u nizu povijesnih razdoblja, kao što su Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te Hrvatsko proljeće, povijesni proces kojega je Matica bila nositeljem, a koji je učvrstio hrvatski narod u jedno te omogućio da dvadeset godina poslije on stane u obranu hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Predsjednik Miroslav Vidović prezentirao je program rada. Uz susrete s urednicima i autorima izdanja Središnjice Matice hrvatske te organiziranje tribina i predavanja od posebnog interesa za neretvansko područje, istaknuo je da će Ogranak poticati i susrete s drugim ograncima Matice hrvatske te razmjenu časopisa i knjiga. Kao projekt od posebne važnosti iznio je plan da Ogranak zajedno s Gradom Opuzenom iznađe rješenje za dovršenje Kulturnog centra Opuzen, prijeko potrebna svim opuzenskim kulturnim udrugama. Usto će raditi na unapređivanju djelatnosti Amaterskog kazališta Opuzen te s njime surađivati, poticati oživljavanje djelovanja Udruge za očuvanje neretvanske etnografske baštine, poboljšavati kvalitetu manifestacije Opuzensko lito te uspostaviti suradnju s Neretvanskom riznicom umjetnina i inih vrijednosti na način da se u njezin rad uključe i neki članovi Ogranka. U suradnji s Gradom Opuzenom Ogranak planira djelovati na projektima zaštite spomenika.

Glazbeni je obol obnoviteljskoj skupštini novoga starog člana Matičine obitelji dala opuzenska ženska klapa Arija.

Vijenac 627

627 - 15. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak