Vijenac 627

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

70 godina Big banda hrt-a

Mladen Mazur

Sedamdeset godina neprekidna djelovanja nekoga glazbenog korpusa nije malo te se valja prisjetiti početaka djelovanja toga big banda, osnovana po uzoru na tradiciju takvih orkestara u nas, tradicije u brojnim europskim zemljama pa i u svijetu. Mnoge su europske radijske postaje, napose nakon završetka Drugoga svjetskog rata, za potrebe svojih programa osnovale velike plesne i jazz-orkestre, od kojih brojni, osobito pri njemačkim radijskim postajama, djeluju još i danas. Valja se prisjetiti da je u vrijeme SSSR-a i u Moskvi dugo djelovao big band pod ravnanjem Olega Lindströma. Ni tadašnji Radio Zagreb nije želio zaostati za tom praksom, zacrtanom impozantnom tradicijom velikoga plesnog orkestra u Hrvatskoj, pa su se za dirigenta prvoga poslijeratnog Zabavnog orkestra Radio Zagreba u sezoni 1946/47. javila trojica tada istaknutih zagrebačkih glazbenika Zlatko Černjul, Milivoj Körbler i Miljenko Prohaska. U tom je izboru, kao jedini sudionik NOB-a, dirigentom postao Zlatko Černjul. Orkestar je u počecima za potrebe snimanja te poslije na javnim nastupima svirao pretežito aranžmane borbenih i narodnih pjesama, a tek poslije pokoje skladbe američkih autora kojoj se tada morao promijeniti i naslov, primjerice Jimmy Dorsey Boogie u izvođenju pijanista orkestra Ljube Sladojevića morala se preimenovati u Veseli basovi. Orkestrom su, koji je u sedamdeset godina nerijetko krhke opstojnosti nekoliko puta bio pred raspadom, ravnali Zlatko Černjul, Milivoj Körbler, Nikica Kalogjera te nešto više od trideset godina Miljenko Prohaska, kojeg će u vrijeme njegova služenja vojnog roka 1955/56. u Sarajevu zamijeniti Miroslav Killer snimivši u tom dvogodišnjem razdoblju i dvije LP-ploče s glazbom Glenna Millera. Nakon Prohaske orkestar preuzima bubnjar Silvije Glojnarić, a nakon njega Saša Nestorović. Povremeno su orkestrom ravnali i Zlatko Dvoržak, Damir Dičić i Ladislav Fidri. Od 2015. dirigent je orkestra talijanski saksofonist Andreas Marinello.Tijekom Prohaskine ere uz big band nastupilo je nekoliko istaknutih stranih jazz-solista, tenor-saksofonisti Lucky Thompson, Sal Nistico, Ernie Willkins i Johnny Griffin, trubači Ted Curson, Art Farmer i Clark Terry te trombonisti Kai Winding i Lou Blackburn.

 

 


Jazz orkestar HRT-a i dirigent Andreas Marinello
Snimio Dinko Bažulić

 

Orkestar je tijekom godina mijenjao nazive od Plesnog preko Big banda do današnjeg ne baš najsretnijega imena Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, pa i do ponovno nesigurna statusa u Glazbi HRT-a. Pod tim je imenom i na slavljeničkom koncertu orkestar ugostio nekolicinu istaknutih interpreta jazza i estrade kao što su Gaby Novak, Matija Dedić, Vojkan Jocić, Saša Nestorović i Janko Novoselić.

Velika se stilska prekretnica u Plesnom orkestru RTZ-a dogodila 1962. na jazz-festivalu na Bledu, kada je dirigent, skladatelj i aranžer Miljenko Prohaska odlučio potpuno promijeniti programski koncept i repertoar big banda, ispuniti ga gotovo isključivo domaćim skladbama i aranžmanima te mu kao i samu sebi priskrbiti višegodišnju originalnost. Orkestar tako dobiva dokazano specifičnu boju i pristup izvođenju, a time i određenu specifičnost među big bandovima RTV centara bivše Jugoslavije. Tu će praksu s više swinga promijeniti dirigent, Prohaskin nasljednik i bivši bubnjar orkestra Silvije Glojnarić. Od 2000. big band ponovno mijenja prostore i stilski imidž organizacijom svojih sezona pod naslovom Doživjeti glazbu, nerijetko obvezan aranžersko-solističkim suradnjama s inače impresivnim nizom stilski različitih stranih i domaćih gostiju solista i njihovih aranžmana.

Vijenac 627

627 - 15. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak