Vijenac 626

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu 13. veljače održao je predstavljanje zbirke pjesama Preludij za anginu pectoris književnika i predsjednika OMH u Varaždinu Ernesta Fišera. Zbirka je prošle godine nagrađena nagradom Tin Ujević te, uz zbirke Doba nevremena i Macbeth na fajrunutu, znači krunu njegova stvaralaštva, a pjesnika promiče u jednog od najizraženijih predstavnika nove angažirane poezije.

 


S predstavljanja Fišerove zbirke pjesama

 

 

O zbirci su, pred brojnim uzvanicima, uz autora govorili i predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić, koji se osvrnuo na Fišerov dosadašnji rad i zasluge, te književni kritičari Davor Šalat i Milan Bešlić. Glazbeni program oplemenio je školski bend Gimnazije Josipa Slavenskog Boemikon. (Marjana Zdolec)

Grude

U župnoj dvorani u Ružićima 17. veljače priređeno je predstavljanje knjige Sabrana djela fra Martina Mikulića u organizaciji župnoga ureda Ružići, Frame Ružići i Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Na početku programa sve nazočne pozdravio je Mario Bušić, predsjednik OMH. Nekoliko prigodnih riječi uputio je i fra Tomislav Jelić, župnik župe Ružići, a zatim je uslijedila glazbena sekcija Frame Ružići, koja je pjesmom sve nazočne uvela u program. Knjigu su predstavili Irina Budimir, fra Ante Marić i fra Robert Jolić. Sabrana djela fra Martina Mikulića jedna je od vrijednih knjiga koju je priredio fra Robert Jolić. Monografija je bogata, obuhvaća 575 stranica podijeljenih u tri velike cjeline, a ono što je posebno vrijedno fra Martinova su djela koja nisu nigdje objavljena. Fra Martinova dostupnost na jednom mjestu svim ljubiteljima književnosti, jezika, povijesti, etnografije i narodne mudrosti. Fra Martin je rođen u Ružićima, živio je u Borajni, ali je u župi Ružići, župnik bio prije 120 godina, i to punih 14 godina. Još u vrijeme kad je pisao, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, njegov je rječnik i tada bio arhaičan pa je fra Jolić sastavio poseban rječnik s više od dvadeset stranica, koji će pomoći suvremenom čitatelju da lakše razumije djelo. Na koncu programa framaši su otpjevali još jednu pjesmu te je uslijedilo druženje uz prigodan domjenak. (Mario Bušić)

Metković

OMH u Metkoviću u suradnji s Osnovnom školom don Mihovila Pavlinovića objavio je sredinom siječnja 2018. poziv osnovnim školama na sudjelovanje u literarnom natječaju Perom o Neretvi, u povodu 22. travnja, Dana hrvatske knjige. Pozvani su svi osnovnoškolci i njihovi mentori iz doline Neretve na sudjelovanje na natječaju kojem je cilj poticati literarno stvaralaštvo, ali istodobno i ljubav prema zavičaju i zavičajnoj rijeci. Pobjednici natječaja bit će obznanjeni uoči Dana hrvatske knjige koji je utemeljen radi promicanja knjige koja je danas marginalizirana te kako bi se potaknula kultura čitanja, autorstvo i izdavaštvo. Uz to 22. travnja obilježava se i kao Dan planeta Zemlje te se tema o rijeci koja nas povezuje sama nametnula. Želja je organizatora učenike više povezati s rijekom i zavičajem te ih potaknuti da pišu o njoj i svom djetinjstvu uz njezine tokove. Na natječaju mogu sudjelovati učenici svih osnovnih škola donjega Poneretavlja, a radove mogu slati do 13. travnja. (Božidar Lovrić)

Mostar

U sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Mostaru i UG Cvit – Međugorje iz tiska je izišao novi broj književno-poučnog časopisa za mlade Cvitak, koji redovito izlazi već osamnaestu godinu i jedini je časopis namijenjen tom uzrastu koji u Bosni i Hercegovini izlazi na hrvatskom jeziku. Cvitak i ovom zgodom donosi redovite rubrike i priloge stalnih suradnika, a najredovitiji su mu suradnici – njegovi čitatelji, djeca koja ga obogaćuju svojim poetskim, proznim i likovnim prilozima.

Mnoga poznata imena hrvatske književnosti za djecu stalno surađuju s Cvitkom. Prošle godine časopis je dobio uglednu nagradu Mali princ, čime se prometnuo u jednog od najcjenjenijih časopisa toga tipa u ovom dijelu Europe. Prije spomenute, Cvitak je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima su Srebrna povelja OMH u Mostaru (2002) i Zlatna povelja (2008). (Dragan Marijanović)

Murter

Ogranak Matice hrvatske u Murteru 23. veljače gostovao je u Zagrebu. U Središnjici Matice hrvatske predstavljene su dvije knjige: Otok Murter u 16. i 17. stoljeću Kristijana Jurana te zbirka novela Jerka Skračića Osunčani otoci.


S gostovanja u Središnjici

 

 

Knjige su predstavili i najavili Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, Mande Turčinov-Ježina, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Murteru, Kristijan Juran, Vladimir Skračić te Tomislav Skračić. Otok Murter u 16. i 17. stoljeću nije autorova prva studija otočke povijesti, već posebna cjelina određena specifičnostima svoga vremenskog okvira, kršćansko-islamskih previranja izvana i individualne teritorijalne ekspanzije na prostoru sama otoka. Djelo Osunčani otoci pretisak je izvornika iz 1944, koji je nagrađen kao najbolja zbirka novela u natječaju Matice hrvatske godine 1943. Knjigu su priredili predsjednica OMH Mande Turčinov-Ježina i Branimir Donat. (Lovro Skračić)

Nova Gradiška

Nova knjiga autorice Nevenke Nekić Moja dva stoljeća predstavljena je 21. veljače u novogradiškom Domu kulture. Organizator vrijednoga kulturnog događaja bio je OMH u Novoj Gradiški, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Relković i Naklada Pavičić.

 


Svečano predstavljena Moja dva stoljeća

 

Riječ je o memoarima književnice, prevoditeljice, povjesničarke i profesorice hrvatskog jezika, čija se ostavština budućim generacijama i štovateljima hrvatske baštine i jezika sastoji od četrdesetak romana, pripovjedaka, pjesama, putopisa, ogleda i polemika. Okupljene je u ime organizatora pozdravila predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić, a u uvodnom dijelu knjigu je predstavio nakladnik Josip Pavičić. Odabrane ulomke interpretirao je Zrinko Kapetanić, a druženje i ovu svečanost riječi glazbeno je upotpunila vokalna skupina Aurora. (Ivanka Herceg)

Ogulin

Zaslužni član Matice hrvatske Ivan Salopek preminuo je u siječnju 2018. Bio je osnivač Ogranka MH u Ogulinu 14. studenog 1971.

 


Naslovnica knjige

 

Ogranak je tada na čelu s njim odvažno branio Središnjicu MH i hrvatsku inteligenciju. Nakon sloma Hrvatskog proljeća povukao se iz Ogulina te otišao živjeti u Staru Sušicu, gdje se posvetio agronomiji te radio na osvješćivanju ljudi o agronomiji. Od 1958. na poticaj biskupa Josipa Pavlišića počeo je snimati i sakupljati pjesme iz ogulinskog kraja. S Ogrankom ga je ponovno povezalo objavljivanje tih pjesama u suradnji s Franjom Matokom, koji ih je melografski obradio, sakupljenih u knjizi Pučki napjevi ogulinskog kraja (OMH u Ogulinu, 2010). (Višnja Lipošćak)

Orašje

Oraški ogranak Matice hrvatske posavskoj je javnosti 5. veljače u hotelu Navis predstavio novo djelo hrvatskoga znanstvenika, političara i saborskoga zastupnika Miroslava Tuđmana, Druga strana Rubikona: politička strategija Alije Izetbegovića.

 


Predstavljanje knjige Miroslava Tuđmana

 

Pozdravne su riječi uputili predsjednik Vlade Županije posavske Marijan Klaić i predsjednik Ogranka Vidan Janjić. Nazočnima se obratila i predstavnica nakladnika Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić, koja je istaknula kako je knjiga podijeljena na šest poglavlja s mnogo zemljovida, prijepisa govora i zapisnika te preslika dokumenata. Kao najvažnije izdvojila je sastanak u Karađorđevu, jednonacionalnu vlast u središnjemu dijelu BiH tijekom srpske agresije, uključivanje mudžahedina u rat, zamisao o etničkom čišćenju područja s hrvatskim narodom te Izetbegovićevu strategiju ispunjenja muslimanskih ciljeva isključivo ratovanjem. Tuđmanovo izlaganje popraćeno je prikazivanjem zemljovida i dokumenata. Na koncu je autor odgovarao na pitanja publike. (Nedjeljko Nedić)

Orebić

Drugu godinu zaredom Kino Mediteran donosi nove filmske naslove u Orebić i mimo ljetnih mjeseci. Kino Mediteran projekt je revitalizacije kina u Dalmaciji s glavnim ciljem oživljavanja kinodvorana i ljetnih kina te dovođenja filmskih programa u manje sredine diljem Dalmacije, gdje su kina odavno zatvorena. Težište je projekta na europskim i nezavisnim filmovima. Održava se u 26 gradova, od kojih dvanaest ima programe cijele godine. Kino organizira Festival mediteranskog filma Split, a OMH u Orebiću partner je projekta u Orebiću, uz pokroviteljstvo TZ Orebić. Prvo gostovanje u 2018. održano je u subotu 17. i u nedjelju 18. veljače, kada su u dvorani Općine Orebić prikazani filmovi Osmi povjerenik i Mali gangster. (Tina Bikić)

Split

U izložbenoj dvorani Dominikanskoga samostana u Splitu opata Vinka Draganje 16. veljače predstavljena je u organizaciji OMH u Splitu nova pjesničko-grafička mapa pjesnika Miljenka Galića i akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, naslova Noćnog neba cvat.

 

 


Predstavljanje nove pjesničko-grafičke mape

 

 

U ime Ogranka pozdravnu riječ uputila je zamjenica predsjednika Hicela Ivon, dok su o mapi govorili Ante Lojić i autori. Riječ je o dvojici umjetnika koji trima pjesmama i trima grafikama u tehnici svilotiska, u mapi Noćnog neba cvat govore o istom, ne nastojeći ilustrirati, doslovno opisivati bilo tekst ili sliku. Pjesnik Galić izgovorio je nekoliko svojih molitava te se na poetski način obratio Bogu i ljudima, i sve prisutne uveo u povezanost umjetnosti i vjere. Na kraju je Josip Botteri zahvalio splitskom ogranku na pomoći u organizaciji susreta te kazao kako u hrvatskoj kulturi postoji kontinuitet sakralne umjetnosti, kršćanske vjere i svjetonazora. „Iako progonjeni i često vrijeđani, ponižavani, a u onim najtežim vremenima i do smrti mučeni, Hrvati vjernici ustraju u svojoj vjernosti Kristu, evanđelju, Crkvi, kršćanskom svjetonazoru i moralu, ali i kršćanskoj kulturi. U Hrvatskoj i danas djeluje niz umjetnika koji svojim djelima nastavljaju i održavaju kontinuitet Hrvatske“, zaključio je Botteri. (Ivica Luetić)

Velika Gorica

Matičin četvrtak 8. veljače u Muzeju Turopolja protekao je u zabavnom i glazbenom tonu. Svoj rad protekle godine predstavio je ansambl Zlatne godine, prijatelji Ogranka koji su ovoga puta bili posebni gosti Matičina četvrtka.

 


Svečanost u Muzeju Turopolja

Ansambl redovito glazbom uveseljava događanja koja organizira OMH u Velikoj Gorici, a svoje uspjehe u onome što radi podijelio je s prisutnima, koji su gotovo popunili prostor Muzeja. Zlatne godine na velikogoričkoj glazbenoj sceni djeluje od 2002, a ove godine slavi i desetu obljetnicu rada kao udruga za promidžbu glazbene kulture. Kroz predstavljanje aktivnosti u protekloj godini: nastupa, nagrada, putovanja, natjecanja, novih skladbi, planova, zgoda i nezgoda, ansambl je nastupio s retrospektivom svojih festivalskih autorskih skladbi, koje su glazbeno oživile tekstove sjajnih pjesnika Slavice Sarkotić, Đurđe Parać Jandriš, Tomislava Galekovića, Zorice Krznar Blagec i autorskih tekstova skladatelja Siniše Beloševića. Svi redom ponajviše slave ljepote svoga kraja i ljudi, i vrijedan su doprinos turopoljskoj glazbenoj baštini. (Ana Peternac Bučan)

Wiesbaden

U glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen održan je XXVIII. sabor Hrvatske kulturne zajednice – OMH u Wiesbadenu. Četrdesetak nazočnih pridonijelo je uspješnoj manifestaciji i izboru novog vodstva Zajednice. Skup je održan u Domu kardinala Kuharića. Prisutne su pozdravili fra Miron Sikirić, voditelj misije, i generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak. Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić pohvalio je razvoj Ogranka.

 


Damir Barbarić, Ivica Košak i Vladimir Duvnjak

 

Postignuti rezultati posebice su vidljivi u vlastitoj izdavačkoj tradiciji – HKZ dosad je objavio 52 broja časopisa Riječ. Tročlana delegacija Ogranka Matice hrvatske za Ruhrsko područje pridonijela je zajedno sa Središnjicom iz Zagreba da se u Wiesbadenu ostvari svojevrsni susret njemačkih ogranaka Matice hrvatske. Predsjednik OMH za Ruhrsko područje Josip Marković i Jadranka Gradac predstavili su rad Ogranka i pozdravili mogućnost suradnje s kolegama u Wiesbadenu. U suradnji s Hrvatskom nastavom u Hessenu obilježen je i Međunarodni dan materinskog jezika. Nastavnica HNH-a Marina Beroš pripremila je programsku točku već tradicionalne priredbe. Učenica Lorena Črljenec recitirala je pjesmu Rodu o jeziku Petra Preradovića. (Ivica Košak)

Vijenac 626

626 - 1. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak