Vijenac 626

Glazba

20 godina Gudačkoga kvarteta Rucner

Homogeno i ujednačeno

Ivana Jurenec

 

U nedjelju 18. veljače u maloj dvorani Lisinski Gudački kvartet Rucner priredio je slavljenički koncert,u povodu dvadeset godina rada, ali i četrdeset godina umjetničkog djelovanja supružnika Dragana i Snježane Rucner, koji su ansambl i utemeljili. Uz njih u kvartetu sviraju još violinistice Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković. Dosad je kvartet nastupao diljem Hrvatske i inozemstva, dobio nagrade Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i Hrvatskoga društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, snimio desetak diskografskih izdanja, ugostio brojne umjetnike te praizveo gotovo sto djela hrvatskih skladatelja. Uz to njeguje humanitarni rad te posvećuje pozornost mladim izvođačima, kojima omogućuju nastupe s njima, pomažući im u afirmiranju.

 

 


S koncerta Kvarteta Rucner
Snimio Filip Bašić

 

 

Niz godina sastav surađuje s Tomislavom Uhlikom, koji im je posvetio nekoliko djela. Ona su skupljena na njihovu posljednjem albumu iz 2017. Rucneri sviraju Uhlika – Hrvatski zvukolici, u izdanju Cantusa. Slavljenički koncert počeo je prikazivanjem videospota redatelja Borisa Šepera snimljena za jednu od skladbi s CD-a – Malu slavonsku rapsodiju za gudački sekstet. Na obljetničkom koncertu kvartetu su se pridružili violist Mario Rucner i violončelistica Ana Rucner. Osim Uhlikove skladbe obljetničarski je koncert protekao u znaku odmaka od klasike. Temperamentni plesni ritmovi obrada djela Astora Piazzolle naišli su na oduševljenje publike.

Osim poznatih i rado slušanih Libertanga, Obliviona i Adios Nonino izvedeni su i Loving te Fear iz ciklusa Five Tango Sensations, zatim Simple, Undertango, Chiquilin de Bashin i Decarissimo istog autora. Osim toga nadasve je uspjela bila izvedba zanimljivog djela El Dia Que Me Quieras Carlosa Gardela, a publika je imala priliku čuti i dvije skladbe (Promotion party i Rucner tango) Krešimira Hercega u obradi Stjepana Mihaljinca.

U gotovo svim skladbama kvartetu se pridružio dugogodišnji suradnik, američki bandeonist Peter Soave, koji je oduševio virtuoznošću. Jednako su dobri bili i članovi kvarteta, svirajući energično, intonativno precizno, s dobrim dinamičkim rasponom, pokazujući pritom muzikalnost i pažljivo međusobno osluškivanje, što je rezultiralo zvukovno homogenom i agogički ujednačenom izvedbom.

Vijenac 626

626 - 1. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak