Vijenac 624

Časopisi

Novi broj Dubrovnika

 

Posveta Držiću

Mihaela Šuvak

 

 

Novi broj časopisa za književnost i znanost Dubrovnik Ogranka Matice hrvatske posvećen je, uz uobičajene rubrike poput proze, teatra i osvrta, 450. obljetnici smrti velikog Dubrovčanina Marina Držića (1508–1567). Dvobroj je okupio sedamnaest autora i autorica koji sa stajališta vlastitih struka na 150 stranica analiziraju Držićeva djela i njegov utjecaj na današnju kulturu.

Povjesničar Zdenko Zlatar omogućava nam da upoznamo Dubrovnik Marina Držića kroz državno uređenje Republike, konkretno Senat. Brojnim grafikonima i tablicama upoznaje čitatelja s vrhovnim funkcijama, dužnostima, rodovima i rodbinskim vezama u Senatu.

Tekstom Matica hrvatska u obilježavanju 400. obljetnice smrti Marina Držića 1967. godine Ivan Viđen čitatelja stavlja u godinu kada je Držić dominirao ne samo Dubrovačkim ljetnim igrama nego i brojnim znanstvenim skupovima, proslavama i raznim programima u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, a njegovo je ime bilo čest gost novinskih članaka. Viđen piše kronološki i o procesu otkupljivanja Rendićeva kipa Marina Držića, koji se sada nalazi u muzeju u Dubrovniku (Dom Marina Držića).

Tekst Moje iskustvo s Držićevim Skupom napisala je Rosanna Morabito, koja se suočila s kompleksnošću prijevoda djela Skup na talijanski jezik, a po scenariju Davora Mojaša Ninoslav Kunc nacrtao je strip o Marinu Držiću. Poseban je iz dvojakih razloga – časopis Dubrovnik prvi put objavljuje strip, a taj je ujedno i prvi strip o Držiću.

Časopis obilježava i 200. obljetnicu smrti hrvatskoga leksikografa, franjevca Joakima Stullija (1730–1817). Članak o njegovu životu i radu na tri trojezična rječnika napisala je Martina Kramarić, koja se nada da će „ova godišnjica i naš svečarski tekst biti poticaj za neka nova propitivanja toga najvećeg djela hrvatske povijesne leksikografije“.

Esej Pere Mioča o nedavno preminulu književniku Ivi Brešanu podsjeća na plodno Brešanovo stvaralaštvo. U rubrici Proza čitamo Detonijev tekst o Mozartu, dok se pjesme Thomasa Mertona, koje je odabrao i preveo Vojo Šindolić, nalaze u rubrici Poezija. Hrvoje Ivanković u Osvrtima bavi se temom predstave Grad sjena Davora Mojaša, a Davor Mojaš piše o kazališnom projektu za radio – Eter nad Berlinom.

Broj prikladno završava rubrikom In memoriam u kojoj se opraštamo od pedagoga Antuna Ničetića i Stijepa Bakije.

Vijenac 624

624 - 1. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak