Vijenac 624

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

OMH u Čakovcu 23. siječnja održao je predstavljanje knjige Josipa Bedekovića Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju u Velikoj dvorani Palače Matice hrvatske. Prvi prijevod jednoga od najvrednijih djela hrvatske latinističke literature 18. stoljeća predstavili su potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić, Alojz Jembrih, urednik akademik Dragutin Feletar te prevoditelj Marko Rašić. Rad pavlina i prosvjetitelja Bedekovića Natale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hyeronimi... tiskan je 1752. u Bečkom Novigradu. Djelo se sastoji od dvije knjige: prva se odnosi na temeljitu povijest Ilirika, pogotovo njegova panonskog dijela. Bedeković posebno razrađuje pitanje razgraničenja rimskih provincija Dalmacije i Panonije, dokazujući da je sv. Jeronim rođen u antičkom trgovištu Stridonu, koji se nalazio na lokaciji današnje Štrigove u Međimurju. Unutar tog dijela knjige Bedeković je napisao i opsežnu povijesno-geografsku monografiju Međimurja, prvu takvu studiju o nekoj hrvatskoj regiji. Drugi dio knjige odnosi se na dotad najtemeljitiju studiju o životu i djelovanju sv. Jeronima te na popis svih svetaca i blaženika s područja Ilirika do 18. stoljeća. (N. M.)

Čitluk–Šibenik

U dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku 17. siječnja u suorganizaciji OMH u Čitluku i OMH u Šibeniku predstavljeni su knjiga Politika za obične ljude – Bakulina škola poštenja, koju je uredio i priredio Ivan Sivrić, predsjednik DHK Herceg-Bosne, i roman Od Franje do Franje književnice Anite Martinac. Knjige u izdanju čitlučkog ogranka predstavili su autori i Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku. Uslijedilo je svečano otvaranje izložbe radova akademskih umjetnika iz Brotnja. Program su nastupom uveličale članice čitlučke ženske klape Bura, a druženje je nastavljeno uz kušanje vina čitlučke vinarije Brkić, šibenskog vinara Rak i bogatu trpezu. U Čitluku je Ogranak 25. siječnja u suradnji s HKUD-om Didak, u hotelu Brotnjo organizirao predstavu Smak svita prema scenariju Dragana Komadine i pod režijom Roberta Pehara. Predstava donosi priču koja povezuje fra Didakovo i današnje vrijeme. (Zdenka Bilušić, Andrija Stojić)

Đurđevac

OMH u Đurđevcu nastavio je s projektom predstavljanja zavičajnih pjesnika na kalendarima-plakatima poezije. Ovogodišnji je posvećen Petru Preradoviću u povodu 200. obljetnice rođenja naslovljen Miruj, srce pjesnikovo!, pod uredništvom Zdravka Seleša, koji je prije osamnaest godina i pokrenuo taj projekt. Za kalendar su odabrane pjesme Božice Jelušić i Zdravka Seleša, nadahnute Preradovićem opusom, te portret Petra Preradovića, rad Josipa Turkovića te ilustracija pjesnikove rodne kuće autorice Božice Jelušić. Plakatni je kalendar predstavljen 11. siječnja u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, potvrdivši još jednom čvrste veze između Preradovića i Podravine. (Mihaela Cik)

Grude

U sunakladništvu OMH u Grudama, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM Mostar i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru objavljen je zbornik u čast najstarijem živućem Drinovčaninu, franjevcu i znanstveniku fra Baziliju Pandžiću Opera Dei revelare honorificum est (Časno je Božja djela objavljivati): zbornik radova u čast Baziliju Pandžiću. Zbornik je izašao u čestitarskoj prigodi za fra Bazilijev 100. rođendan. Predstavljanje je održano 28. siječnja u Osnovnoj školi Antuna Branka i Stanislava Šimića, u fra Bazilijevim rodnim Drinovcima. Glavni je urednik Ivica Musić, a svojim radovima kvaliteti su pridonijeli brojni sudionici. Zbornik obuhvaća četiristotinjak stranica s mnogim fotografijama, a tiskan je u tisuću primjeraka. Jedinstvenim uratkom, kao lijepim darom, uredništvo, pisci i prijatelji jednostavnom, plemenitom i umnom starcu, franjevcu i znanstveniku, mnogopoštovanom ocu fra Baziliju, časte stoti rođendan. (Mario Bušić)

Imotski

U Prološcu je 19. siječnja održano predstavljanje knjige autora Viktora Grabovca Povijest vinogradarstva i vinarstva u Prološcu. Knjigu su predstavili Mladen Vuković, Milan Glibota, Milan Grabovac i sam autor u reprezentativnim prostorijama vinarije Grabovac. Sadržaj knjige obuhvatio je povijest vinogradarstva još iz vremena Rimskoga Carstva sve do današnjih dana, što je popraćeno bogatim arhivskim izvorima i literaturom. U knjizi je opisan i način prerade grožđa te rad nekadašnje vinarije Imotski i nove vinarije Grabovac. Na kraju se donose narodne poslovice, pjesme i ostale narodne umotvorine zabilježene u Imotskoj krajini. Ogranak Matice hrvatske u Imotskom objavio je 2017. dvadeset knjiga, od kojih se posebno ističu one Mate Roščića, Mije-Milana Glibote, Ivana Mužića i Viktora Grabovca. (Milan Glibota)

Jastrebarsko

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu 20. siječnja održano je svečano predstavljanje jubilarnoga, 40. broja Žumberačkog krijesa. U organizaciji uredništva Krijesa i OMH u Jastrebarskom tom prigodom okupio se velik broj Žumberčana i prijatelja Žumberka, među njima i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i izaslanik samoborskoga gradonačelnika, pročelnik u gradskoj upravi Marinko Džepina. Programom je vodila Alenka Crljenica, u glazbenom dijelu nastupile su članice KUD-a Marko Vukasović pod dirigentskom palicom Igora Kosa, a prigodne pjesme recitirali su Zvonko Jurčević i Milan Delivuk. U ime Ogranka prisutne je pozdravila predsjednica Klementina Škrabe, dok je izvršni producent cijeloga događaja bio član uredništva Krijesa i upravitelj Grkokatoličkoga pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić. Krijes je predstavio predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, a o izdanju je govorio i glavni urednik, otac Mile Vranešić. Predstavljene su i četiri knjige: Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja, Priče iz zaboravljenog kraja Aleksandre Ščukanec, Od Budinjaka do Mainza te monografija KUD-a Žumberčani Čuvari žumberačke kulturne baštine. Predstavljanju su prisustvovali i jaskanski matičari, čelni ljudi udruge Žumberački uskoci Milan Radić i Željko Hranilović te potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i jaskanski grkokatolički župnik Milan Stipić. (Klementina Škrabe)

Mostar

Časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta, što ga već dugi niz godina od utemeljenja izdaje OMH u Mostaru, posljednjih godina u sunakladništvu s Hrvatskom akademijom za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, te pod uredništvom Josipa Muselimovića i Ljerke Ostojić, doživio je svoje izdanje za razdoblje srpanj–listopad, broj 96–97, te ide prema svome stotom broju, što je rijetkim primjerom nakladničke ustrajnosti u našim okolnostima. I ovaj novi broj, kao i svi prethodni, u svojim stalnim rubrikama (Književna radionica, Mozaik, Čitaonica, Ljetopis) donosi niz zanimljivih i raznovrsnih sadržaja i priloga stalnih i povremenih suradnika. Od prvoga pa sve do ovoga izdanja svaki broj Motrišta biva odjavljen Kronikom kulturnih događanja u Mostaru. (Dragan Marijanović)

Opatija

Izborna skupština OMH u Opatiji održana je 18. siječnja te su jednoglasno usvojena sva izvješća i prihvaćen je prijedlog da u sljedećem četverogodišnjem razdoblju Ogranak vodi predsjedništvo u dosadašnjem sastavu, s dosadašnjim predsjednikom Julijanom Dobrinićem. U nastavku je predstavljena dvogodišnja tiskana publikacija Almanah za 2016/2017. godinu. Nakon formalnoga dijela održano je predavanje pod naslovom Frančići – kratka povijest mjesta i pošte autora Luke Skorića. Prikazana je povijest mjesta Frančići, ilustrirana slikama pisanih i u kamenu uklesanih dokumenata, vojnih, prometnih i turističkih zemljovida, katastarskih izmjera i planova, razglednica te posebno interesantnih poštanskih žigova. Stoga je poštanska povijest jedno od razvidnijih izvora podataka za poznavanje samog mjesta, njegova položaja i značaja u povijesti opatijskoga zaleđa. (Julijan Dobrinić)

Zaprešić

OMH u Zaprešiću predstavio je knjigu Evo čovjeka! Anite Brezović nadahnutu Isusovim učenjem. Autorica je odlučila napraviti odmak od posrednih tumačenja Kristovih riječi te izravno osvjedočiti o njihovoj primjenjivosti u današnjem svijetu, provevši dvije godine u nastojanju pridržavanja Kristovih riječi u svim životnim situacijama. Knjiga je tako rezultat ne tek kontemplacije ili refleksije nego, prije svega, svojevrsnoga „duhovnog eksperimenta“ provedena iskrenim nastojanjem u „laboratoriju“ vlastitoga života. Svako od poglavlja, naslovljeno jednom od Isusovih izreka, autorski je komentar, obogaćen njihovim pr oživljenim prakticiranjem. Od izlaska 2017. knjiga je doživjela više uspješnih promocija. Već tradicionalno uvodni dio pripao je mladim glazbenicima, osnovnoškolcima Matei Novosel i Leonu Đurinu, uz pratnju prof. Vesne Došen. Predstavljanje je, uz razgovor sa spisateljicom, vodila Marija Bartolić. (Zdravko Brkić)

Vijenac 624

624 - 1. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak