Vijenac 624

Matica hrvatska

Pet godina manifestacije Briselskih Matičara

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Nikolina Trojanović

Ogranak MH u Bruxellesu i Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji sa predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji već tradicionalno, petu godinu zaredom, organiziraju Festu sv. Vlaha u Bruxellesu.

Po uzoru na jedinstvenu Festu u Gradu, ispred Katedrale sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku koje su potpisali ovogodišnji festanjuli Ivica Sršen i Božo Butigan. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice odjevene u konavosku narodnu nošnju. Barjak sv. Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Tonći Duplica i Jozo Bonačić.

Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred blagoslov grla, grličanje. Prethodno je predsjednik Ogranka MH u Bruxellesu Hrvoje Butigan pročitao pismo dubrovačkoga biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.

Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu Vinograd. Uz tradicionalne dubrovačke specijalitete, proslavu je uveličao i nastup klape Kaše.

Ovogodišnje otvaranje Feste u Bruxellesu posjetila je i delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođena županom Nikolom Dobroslavićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom.

Drugog dana proslave Feste u Bruxellesu, u Ambasadi Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, održano je i predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać Sv. Vlaho i Dubrovnik. Gospođa Vilać naglasila je važnost očuvanja i zaštite nematerijalnog i materijalnog kulturnog nasljeđa sv. Vlaha, koji je temelj identiteta Dubrovnika i njegove povijesti.

U sklopu Feste u Bruxellesu, 29. siječnja, u vinskom baru Bois Tranquille, održana je prezentacija Vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije novinarima i turističkim agencijama iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

U vinskom baru koji vodi Dubrovčanin Davor Vnučec prezentaciju je održala Franica Miloš iz Regionalne razvojne agencije DUNEA, dok je somelijer Ivo Ivaniš predstavio prošlogodišnje pobjednike vinskog festivala Festiwinea.

Nakon prezentacije uslijedilo je i službeno otvaranje Dubrovačke vinske setemane uz dubrovačku klapu Kaše. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić pozdravio je sve prisutne naglasivši važnost uspješna repozicioniranja i promocije lokalnih vina u ukupnoj turističkoj ponudi.

Cilj je manifestacije promocija vinske kulture kao i autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije, nadaleko poznate po višestoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnji autohtonih vrhunskih vina koja su prepoznata širom svijeta.

Partneri Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuica, TZ Grada Dubrovnika i TZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Vijenac 624

624 - 1. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak