Vijenac 623

Matica hrvatska

PLODONOSNA GODINA u Osječkom OMH

Urbani kronotop

Marija Završki

 

 

Iza Matice hrvatske u Osijeku uspješna je radna godina. Poziciju najjačeg izdavača istočno od Zagreba opravdali su konzistentnom publicističkom i beletrističkom produkcijom. Desetljećima Ogranak pozorno prati i potiče brojne mlade, ali i afirmirane autore, kao i znanstveno-istraživačku i kulturno-umjetničku djelatnost grada na Dravi.  

U stalnu je pogonu više stručnih odjela – među najmlađima onaj je za arhitekturu, a posebno su agilna dva – za izdavačku djelatnost i povijest. Prethodnu su godinu okrunili kapitalnim projektom – publiciranjem dvosveščane čitanke o suvremenim književnicima Osijeka i slavonskoga kulturnog prostora. Ta je važna i dopunjena hrestomatija svojevrsni pledoaje regionalnom u književnosti, očuvanju lokalnog u tekstu, a što nerijetko prati izmještenost iz nacionalnog kanona. Uz to tu je još jedanaest naslova, od znanstveno-stručnih publikacija o povijesti osječkog tramvaja i Doma zdravlja, proze i poezije, ali i do slikovnice za djecu – sve to recentni je prinos biblioteci koju od obnove rada čini više stotina vrijednih djela.  

Isto tako, više od pola stoljeća kao „znanstveno-književni vodič“ kulturnim i urbanim krajolikom grada i Slavonije služi časopis Književna revija, čiji je pretposljednji prošlogodišnji temat orijentiran ka posljedicama iseljavanja i pitanjima identiteta u imigraciji. Novo izdanje dvobrojne Revije, u suradnji sa književnim teoretičarom Almirom Bašovićem, urednikom dugovječnog književnog časopisa Život, zamišljen je kao presjek suvremene bosansko-hercegovačke prozne i pjesničke produkcije.

Nadalje, prošlu je godinu uz tradicionalne Dane MH u Osijeku, tribine i razna kulturna događanja, zaključio veliki susret slavonskih ogranaka u povodu 175. obljetnice MH, a nekoliko tjedana poslije i hommage osječkom književniku i istaknutom članu Stjepanu Tomašu, i to prigodnom izložbom u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. U novu je godinu Ogranak zakoračio s novim planovima, projektima i aktivnostima. Naredne će mjesece, ističu u predsjedništvu MH u Osijeku na čelu sa Ivicom Završkim, posvetiti pripremi monografije o vlastitom identitetu i djelatnosti unutar urbanoga kronotopa Osijeka.  

Vijenac 623

623 - 18. siječnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak