Vijenac 623

Druga stranica

U SPOMEN Predragu Luciću (Split, 12. II. 1964–10. I. 2018) 

Odlazak oštrog satiričara

Mira Muhoberac

One koji nisu znali da je posljednjih sedam mjeseci neizlječivo bolestan iznenadila je vijest da je u rodnom Splitu, u obiteljskom domu, 10. siječnja u 54. godini preminuo Predrag Lucić, istaknuti hrvatski novinar, književnik, satiričar, kolumnist, urednik. Rođen 12. veljače 1964. u Splitu, u rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu, a studij kazališne režije i radiofonije studira u Beogradu, položivši oba diplomska ispita. Kao „vječni apsolvent“ režira u Beogradu, Tuzli i Splitu, debitiravši na Splitskom ljetu scenskom minijaturom na Peristilu nadahnutom glazbom Laurie Anderson. Na tom je festivalu 1987. napravio novine Summer Times. Od siječnja 1985. povremeno surađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije, u kojemu od 1988. postaje stalni autor. Od te godine u tjedniku Omladinska iskra piše kolumnu Drugačije mlad i uređuje kulturnu rubriku i podlistak. U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar terenac. Ujesen 1990. seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter. U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega, s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, proširuje Feral, koji tad postaje Feral Tribune, satiričko-politički (dvo)tjednik. Prve brojeve toga lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. Lucić u Feralu radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike te pokreće i uređuje Biblioteku Feral Tribune. Kad je nakon petnaest godina Feral 2008. ugašen, Lucić prelazi u riječki Novi list, u kojem sve do prije nekoliko mjeseci kao kolumnist piše dnevnu rubriku Trafika Predraga Lucića.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobodeArsSarajevske sveske i Naše pismo te u knjigama u Splitu i Zagrebu: Ljubavnici iz Verone, Sun Tzu na prozorčiću, Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2, Gusle u magli... Objavio je i zbirku posvećenu splitskim oriđinalima Mjesec nad Splitom. Skupa s Dežulovićem osmišljava i izvodi kabaretski program Melodije..., od Splita do Toronta. Predrag Lucić bio je član Hrvatskoga društva pisaca i Hrvatskoga P.E.N. centra. Za djelo Gusle u magli dobio je 2013. nagradu Kočićevo pero, a za dramu Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad 2017. nagradu Judita – za „najbolje postignuće u dramskom programu 63. Splitskog ljeta“.  

Oštar satiričar, promicatelj analitičke i ludičko-satiričke medijske i književne javne scene, autor zaumne poezije, a čovjek blage naravi i pozitivne energije, omiljen u društvu, prema riječima prijatelja topao i plemenit suprug i roditelj, ispraćen je u krugu velikoga broja poštovatelja i pokopan 12. siječnja na splitskom groblju Lovrinac. Na oproštaju se, prema Lucićevoj osobnoj želji, od njega oprostio i umirovljeni splitski svećenik Josip Lucić, njegov stric, rekavši kako je njegov nećak „sve ideologije demontirao humorom“ te da je „baš kao i Isus Krist volio i ujedinjavao sve ljude, kulture i civilizacije“.  

Vijenac 623

623 - 18. siječnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak