Vijenac 623

Glazba

Hommage Vladimiru Krpanu u HrvatskOM glazbenOM zavodU

Njegovatelju hrvatske glazbe u čast

Nada Bezić

Ciklus predavanja i razgovora Subotom u Glazbenom, koji je Hrvatski glazbeni zavod pokrenuo prošle koncertne sezone, dosad je jednom mjesečno subotnja prijepodneva obogatio nizom predavanja i razgovora te privukao pozornost kako posjetitelja, tako i stručne javnosti. U posljednjem izdanju, 13. siječnja, voditeljica ciklusa Seadeta Midžić ugostila je uglednog pijanista i profesora emeritusa Muzičke akademije u Zagrebu te dugogodišnjeg člana ravnateljstva HGZ-a Vladimira Krpana, u povodu njegova 80. rođendana. Polazeći od ispravne pretpostavke da nazočni (glazbenici i ljubitelji glazbe, njih oko 130) znaju osnovne podatke o bogatom djelovanju profesora Krpana – uz pijanističku i pedagošku karijeru tu su i njegovanje komorne glazbe, osobito u Triju Orlando, djelatnost u hrvatskom ogranku EPTA-e i tekstovi u glazbenim časopisima i zbornicima – vodila je razgovor s naglaskom na dvije značajke Krpana kao pijanista. Prva je njegovanje hrvatske glazbe, pogotovo suvremene (skladbe su mu posvetili Šulek, Papandopulo, Kuljerić, Radica…), što je rezultiralo stalnom nazočnošću hrvatskih skladbi na programima njegovih koncerata, kao i snimkama antologija zabilježenim na nosačima zvuka i u televizijskim emisijama. Druga su Krpanova posebnost integralne izvedbe – kod Chopinovih etida htio je dati „novu viziju cjelokupne poetike tih etida“, a Krpanova interpretacija svih Beethovenovih sonata nedavno je objavljena i na nosačima zvuka.  

Suputnik u glazbenom školovanju te suradnik u interpretacijama glazbe, Vladimir Kranjčević podsjetio je na prve Krpanove uspjehe još tijekom studija, pogotovo na izvedbe Beethovenovih sonata Waldstein i Appassionata. Kranjčević je otkrio i malo poznatu činjenicu da se Krpan još od školskih dana povremeno bavio i komponiranjem.  

Vladimir Krpan nastojao je studentima prenijeti strast otkrivanja inspirativne iskre kod skladatelja kako bi i oni postali kreativni istraživači čije će izvedbe biti interpretacijski zanimljive. Plejadu njegovih istaknutih studenata (među kojima su i Martina Filjak, Katarina Krpan, Maksim Mrvica i Bruno Vlahek) predstavljali su na susretu u HGZ-u Berislav Arlavi i Srđan Čaldarović, koji su, uz sudjelovanje u razgovoru, izveli po jednu skladbu Debussyja (Masques) odnosno Liszta (Invocation iz ciklusa Harmonies poétiques et religieuses).

Vijenac 623

623 - 18. siječnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak