Vijenac 623

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 1. prosinca u sklopu Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017. održano je predavanje Tihomila Maštrovića pod naslovom Vječno šume vode oko Lukorana... Hrvatske teme u književnom opusu Paule von Preradović. Predsjednica Ogranka Željka Caparin Vučur otvorila je predavanje. Predavač je predstavio poznatu obitelj Preradović i posebno Paulu pl. Preradović, unuku velikoga hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Autorica teksta austrijske državne himne Land der Berge, Land am Strome za života je objavila nekoliko zbirki poezije i proze. Godine 1995. objavljen je njezin dnevnik u kojem je opisala posljednje dane Drugoga svjetskog rata u Beču. Predavanjem je obilježena 130. godišnjica rođenja književnice te je ukazano na kulturne veze između Hrvatske i Austrije. Dana 16. prosinca u bečkom Kursalonu održan je Božićni koncert u organizaciji OMH u Beču, Hrvatskoga centra i Kursalona Beč. Predsjednica Ogranka i predsjednik Hrvatskoga centra Tibor Jugović pozdravili su hrvatsku veleposlanicu Vesnu Cvjetković, ministra rada i mirovinskog sustava RH Marka Pavića i goste. Predsjednica Ogranka zahvalila je vlasniku Kursalona Josipu Šušnjari, velikome prijatelju i podupiratelju Matice hrvatske, što im je i ove godine omogućio održavanje koncerta. U dvorani Lanner nastupili su zbor Otvorena srca, mezzosopranistica Eya Doris Maye, simfonijski orkestar Ton der Jugend te violinist Yury Revich, pod ravnanjem Josipa Terzea.  (Zvonimir Vučur)

Bugojno

Peti božićni sajam u organizaciji OMH u Bugojnom otvoren je 21. prosinca, bogatiji za novih dvadeset kućica, koje ostaju u trajnom vlasništvu Ogranka. Razne delikatese, prirodne i ljekovite proizvode, suvenire i predmete kućne radinosti predstavilo je više dvadesetak izlagača iz Sarajeva, Zenice, Bosanskog Šamca, Livna, Kupresa i Bugojna. Predsjednik Ogranka Antonio Džolan zahvalio je svima koji su pridonijeli održavanju sajma. Svečanost je predavanjem uveličao potpredsjednik MH Stjepan Sučić, na značenje održavanja sajma ukazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrlji, a proglasio ga otvorenim načelnik općine Hasan Ajkunić. Glazbeni program obogatili su članovi Napretkovih folklornih sekcija iz Bugojna, Hrvatsko kulturno društvo Kandija, članovi tamburaškog sastava Zlatne žice, iz Banjaluke jazz-sastav Albert B. Savić & The Invisibles i bend Balkan Express. Sajam je svečano zatvoren 23. prosinca izvedbom predstave Šmizle Gradskog kazališta u Vitezu i teatra Fedra u Bugojnu. (Antonio Džolan)

Čitluk

Objavljen je novi broj dječjeg lista Cvrčak. Naslovnicu izdanja krase blagdanske dekoracije i teme. Uz prigodne čestitke i najbolje želje, Cvrčak nudi zanimljive sadržaje: kako je Sveti Nikola razveselio učenike u OŠ Bijakovići i mališane u dječjem vrtiću Čitluk, kako su obilježeni Dan OŠ Čerin, Dan jabuka i Međunarodni dan djeteta te Mjesec knjige, kako su učenici odali počast žrtvama Vukovara i kako je obilježen blagdan Svih svetih. Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Ogranka Božićni susret s Maticom u Brotnju zatvorena je izložbom radova Josipa Mijića Aranea i predstavljanjem troknjižja fra Vendelina Karačića. O izloženim radovima kao i o samu autoru govorili su predsjednik OMH Andrija Stojić, akademska slikarica Kristina Ćavar, novinar Dragan Marijanović i fra Vendelin Karačić. Akademik Josip Muselimović proglasio je izložbu otvorenom. Uz samoga autora, troknjižje fra Vendelinovih knjiga Glasnik dobrote Gospodnje, Iz vječnosti kaplje vrijeme i Kalež koji vrišti predstavili su književnik Dragan Marijanović, Jozo Marić, književnik fra Miljenko Mića Stojić i Željka Šaravanja, dok je nastupom predstavljanje obogatila flautistica Sara Jurešić. (Andrija Stojić)

Jastrebarsko

Predstavnike OMH u Jastrebarskom – predsjednicu Klementinu Škrabe, tajnika Stjepana Volarića, člana Predsjedništva Ninu Škrabea i grkokatoličkog samoborskog župnika Daniela Vranešića – u utorak, 9. siječnja, primio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović. Razgovarali su o djelovanju MH u Jastrebarskom i Hrvatskoj. U župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom održan je 5. siječnja božićni poetsko-glazbeni program Hote o ljudi sim. U organizaciji župe, OMH u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, održani su nastupi Gradskog pjevačkog društva Javor, KUD-a Bratinečko srce iz Bratine, glumaca Kazališta Škrabe te Župnog crkvenog zbora svetog Nikole biskupa. Nastupili su i profesori violine Iva i Tvrtko Barač te Kvartet saksofona, sastavljen od mladih jaskanskih glazbenika Patrika Prežgaja, Nere Majtanić, Dragutina Roića i Nikole Smetka. Program je vodila predsjednica Ogranka i voditeljica Kazališta Škrabe Klementina Škrabe, a u recitatorskom dijelu nastupili su i Ornela i Dorian Rodić, Robert Sokač i Dragutin Roić.  (Klementina Škrabe)

Karlovac

U Zorinu domu 21. prosinca predstavljeno je Svjetlo, časopis karlovačkoga ogranka s dugom i bogatom tradicijom izlaženja. Svjetlo je 2017. izašlo kao četverobroj, no zamisao je da od 2018. izlazi dvaput godišnje, istaknulo je uredništvo: Marina Marinković i Jasmina Milovčić, s glavnom urednicom Irenom Lukšić. Uredništvo je u ovoj postavi formirano sredinom godine, nakon smrti dotadašnjega glavnoga urednika Vladimira Cvitanovića. Prve stranice časopisa zauzimaju najbolji pjesnički radovi mladih autora pohvaljeni književnom nagradom Grada Karlovca i karlovačkog OMH Zdravko Pucak. Nakon promocije Svjetla održana je i svečana dodjela nagrade Zlatko Tomičić za najbolju kratku priču, u organizaciji Književnoga kruga Karlovac. Najboljim pristiglim uratkom proglašena je priča Dobar dan, poštovanje autorice Ivane Gudelj. Novo je uredništvo Svjetla ovom prigodom izrazilo želje i planove za budućnost: kao jedan od glavnih društvenih kroničara časopis će i dalje u žarištu interesa imati Karlovac, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost, no svi zainteresirani za suradnju pozivaju se na adresu: maticahrvatskakarlovac@gmail.com.  (Marina Marinković)

Križevci

U organizaciji OMH u Križevcima i Župe svete Ane u maloj dvorani Hrvatskoga doma održana je 4. siječnja promocija osamnaestog kalendara Ogranka ­Križevačko sakralno blago. Ovogodišnja tema kalendara, kao i prethodnih godina, pažljivo je odabrana s namjerom da se umjetničko i sakralno bogatstvo grada i okolice očuva od zaborava.  

Prisutnima se u ime Predsjedništva Matice hrvatske obratio potpredsjednik Stjepan Sučić. Pohvalivši križevački Ogranak za dugogodišnji predan rad na promicanju kulture, izrazio je nadu da će skrb za nasljeđe prepoznati i generacije koje dolaze. Predsjednica Ogranka Renata Husinec iskazala je zadovoljstvo ističući kako nam je dužnost čuvati baštinu i otrgnuti je od zaborava. Posebno je pozdravila goste: Stjepana Ptičeka, generalnog vikara Bjelovarsko-križevačke biskupije i Slavicu Stojan, predsjednicu OMH u Dubrovniku. Zahvalila je župniku Župe svete Ane Stjepanu Sovičeku na suradnji i potpori. Soviček je naglasio kako je važno da se dio sakralne umjetnosti potkalničkoga kraja našao u kalendaru i tako došao u mnoge domove, a vrijedni detalji koje svakodnevnim dolaskom u crkvu ne zapažamo odjednom postaju vidljivi i dohvatljivi. Autor uvodnoga teksta i fotografija Zdenko Balog predstavio je kalendar govoreći o kriterijima koji su ga vodili u izboru motiva s obzirom na zadanih dvanaest tema u kojima se našlo tridesetak likovnih priloga. To je nedovoljno čak i za obrisnu skicu bogate sakralne baštine križevačkog kraja – naglasio je Balog. Tako se u kalendaru pojavljuju oltari s detaljima i crkveno posuđe u rasponu od gotičkih kaleža iz 16. stoljeća do neogotičke pokaznice s kraja 19. stoljeća. Gašenjem pavlinskoga reda uništen je i razvučen dio njihova blaga. Na naslovnici kalendara nalazi se detalj minijature Oplakivanje sa srebrnog kaleža varaždinskoga majstora Antona Gerstnera iz 1845. iz Župne crkve svete Ane u Križevcima. Izbor prikaza pomoći će da se mnogim znatiželjnicima i ljubiteljima umjetnosti približi dio manje poznate baštine. Kada se tomu pridoda uspješno likovno i grafičko oblikovanje Željka Podoreškog, kalendar prestaje biti podsjetnik na dane i tjedne u godini, i postaje putokaz prema trajnim vrijednostima.

Predstavljanje kalendara pred brojnom i oduševljenom publikom završilo je kraćim glazbenim programom u kojem je nastupila mezzosopranistica Martina Zdilar-Sertić izvodeći tradicionalne božićne pjesme uz pratnju Ozrena Bogdanovića na klavinovi. (Danijela Zagorec)

Kutina

OMH u Kutini 19. prosinca zapaženo se predstavio u Palači Matice hrvatske u Zagrebu. Predstavljen je novi dvobroj Moslavačkog zrcala. O časopisu su govorili glavni urednik Dražen Kovačević i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. Spomenuto je da je riječ o publikaciji vrlo važnoj prije svega za lokalnu sredinu i očuvanje njezina identiteta, ali i daleko šire. U časopisu je dugogodišnji suradnik 2017. godine prerano preminuo pisac Joško Sindik. Dražen Kovačević mnogobrojnu je publiku uveo u Sindikovo djelo Put ratnika i druge pripovijesti. O sadržaju, ali i Jošku, govorile su recenzentice djela Biserka Goleš Glasnović i Božica Brkan, ravnatelj Instituta za antropologiju Saša Missioni te potpredsjednica Ogranka Katarina Brkić. Uz svoje stihove iz pjesničkog ciklusa Dušom godine predstavila je fotografije s temom Lonjskog polja i autoricu Valentinu Masten. Najavljen je za veljaču i poznati skup Ogranka uz zaštitu vlažnih staništa Budućnost na rubu močvare(Matea Jalžečić)

Požega

OMH u Požegi priredio je predstavljanje knjige Đure Mesića Rodoslovlja obitelji Podlapca / Podlapače. Knjiga je tiskana 2017. u nakladi Ogranka MH u Velikoj Gorici. U knjizi je autor Đuro Mesić, donedavno stanovnik Požege, obradio rodoslovlja obitelji koje su u 19. i prvoj polovini 20. stoljeća živjele u mjestu koje se nekad zvalo Podlapac, danas Podlapača, a nalazi se u povijesnoj županiji Krbava, u blizini Udbine. Mjesto je tijekom povijesti dijelilo sudbinu cijele Like, tako je sredinom 19. stoljeća imalo više od 1800 stanovnika, a danas samo sedamdesetak. Dio njih doselio se i na područje Požeštine te je rodbinski povezan s autorom, što je bila motivacija za proučavanje matičnih knjiga i drugih izvora kako bi se dio povijesti oteo zaboravu. Na početku predstavljanja nazočne je pozdravila predsjednica Ogranka Vesna Vlašić, a knjigu je, uz autora, predstavio Goran Hruška.  (Vesna Vlašić)

Sinj

Na početku nove 2018. godine OMH u Sinju izdao je jubilarni, 50. broj Cetinskih vrila, kojima je glavni urednik predsjednik OMH u Sinju fra Mirko Marić. Cijeli je časopis u boji i sadržava 80 stranica kojima su prikazana dva i pol desetljeća cjelokupnog izdavačkog (52 izdanja knjiga i publikacija) i ostalog rada Ogranka Matice hrvatske u Sinju. Časopis donosi prilog o petnaest godina Matice hrvatske i osnivanju Ogranka te o demografskim prilikama u Cetinskoj krajini od sredine 19. do početka 21. stoljeća. U novome broju Cetinskih vrila mogu se pročitati i brojne druge zanimljive teme, kao što su bogati fundusi arheološke baštine u sinjskim muzejima ili stradanja stanovnika sinjske krajine 1916. i 1917. Tu su još brojni naslovi iz života grada, kao i priče o Sinju. U svakom slučaju, novogodišnji jubilarni broj razlikuje se od dosadašnjih.  (Ivica Luetić)

Vijenac 623

623 - 18. siječnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak