Vijenac 621 - 622

Književnost

Blagotvorno druženje s knjigom

Ljerka Car Matutinović

 

 

 

 

Iz osebujna i bogata opusa hrvatskog književnika Miljenka Stojića, novinara i franjevca, Vijenac je na svojim stranicama objavio prikaze dviju knjiga: Računalko, priče za djecu i mladež, 2006. i S druge strane, ogledi iz književnosti, 2011.

Najnovija knjiga Miljenka Stojića s onomatopejskim i nesvakodnevnim naslovom donosi priče objavljene u razdoblju 2012–2014. u dječjem listu Cvitak. Na portalu miljenko.info mogli smo ih pratiti do lipnja 2016. Četrdeset priča podijeljenih u četiri odjeljka s po deset priča svojevrsni su nastavak priča iz Računalka, samo što je u knjizi Cvrk-Cvrk glavni junak i narator pjesnik i franjevac Miljenko Stojić, dok je u Računalku glavni promicatelj ideja, razmišljanja i doživljaja, dječak Kristijan. Kao i u Računalku, svaka od „ciljanih“ priča donosi, rekli bismo danas, pozitivne vibracije, u smislu promicanja tradicionalnih kršćanskih vrednota pa će se i sam autor u priči Nazočiti povjeriti čitatelju: „Mene određeni zafrkavaju da sam neozbiljan, da pišem kolumne, pričice za djecu, a oni ih ne razumiju, radije se idu igrati. (…) Neki su i rekli da je u redu. Nisu djeca neuka samo im ne treba filozofirati. Pokušavam to ne činiti.“

Doista, autor je dobronamjeran, poučava tolerantnosti, obuzet je ljubavlju prema svijetu, ali je i kritički usmjeren prema svim krivinama globalnih promjena koje svojim performansima opsjedaju svakodnevicu. Na jednom od televizijskih kanala vidjeh: u istom tramvaju (ili autobusu) Sv. Nikola i Djed Božićnjak (da ne kažem Djed Mraz) ne razgovaraju, samo se nekako čudno pogledavaju kao da su se našli u krivo vrijeme. I jesu. U prošlom stoljeću mi smo u Hrvatskom primorju dočekivali Isusića na Badnjak i na Badnjak kitili bor. A evo kako autor Miljenko Stojić komentira današnju predbožićnu potrošačku strku: „Njima je samo da mi kao mutavi skačemo okolo veseleći se ne znajući zapravo zbog čega. I dok tako skačemo, nagone nas da što više kupujemo, trošimo.“ (Cvrk-Cvrk)

Autorov kršćanski svjetonazor vidljiv je i kristalno jasan. Uostalom, on prepoznaje gubitnike koji su se „pogubili“ u bezumlju pomahnitala svijeta. On razmišlja o postupcima drugih i svojim. Autor je od onih koji ne samo slušaju nego i čuju. Koji gledaju, ali i vide: „Trebamo samo otvoriti oči. A mi ih ponekada tako teško otvaramo. Mislimo da ne možemo bez ovoga i onoga te dok to riješimo, oči su nam zatvorene i život projuri mimo nas.“ (U vremenu i prostoru)

Miljenko Stojić, pjesnik, publicist i franjevac, osmislio je knjigom Cvrk-Cvrk brevijar svakodnevice, brevijar života kako ga on osjeća i vidi. Educirajući tako, on dopušta da i „drugi uče od drugih“, da znaju odabrati u obilju onoga što im se nudi. Autor se zalaže za promicanje kršćanske duhovnosti, koju uvjereno i iskreno ispovijeda. Zaokupljen mnogobrojnim djelatnostima, on svoje duhovno i duhovničko iskustvo prenosi na današnju suvremenu mladež, mladež interneta, tableta, „pametnih“ mobitela i računala, i vjeruje u to svoje poslanstvo: „Ovim svojim pisanjem i ja sam javno mnijenje, ali ste i vi koji čitate. (…) Uživajte u čitanju te sami razmišljajte o svemu“ (Nazočiti). A to je nedvojbeno nasušna potreba ovoga vremena.

Vijenac 621 - 622

621 - 622 - 21. prosinca 2017. | Arhiva

Klikni za povratak