Vijenac 619

Matica hrvatska

Simfonijskim koncertom pod ravnanjem mo. Pavla Dešpalja u Splitu obilježeno 175. godina Matice hrvatske

Ogranci lučonoše na otocima

Mirjana Maroević

Proslavi 175. obljetnice Matice hrvatske priključio se i Ogranak Matice hrvatske u Splitu, koji je u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem 10. studenoga Splićanima priredio simfonijski koncert pod ravnanjem jednog od najistaknutijih hrvatskih dirigenata, maestra Pavla Dešpalja. U toj svečanoj prigodi Orkestar splitskoga HNK-a praizveo je simfonijsku poemu Vladimira Sunka In memoriam, posvećenu poginulom branitelju Nikoli Radiću Trli i svim braniteljima Domovinskoga rata. Izvedena je i Koncertantna simfonija za violu i kontrabas u D-duru Carla Dittersa von Dittersdorfa, u kojoj su kao solisti nastupili violist Igor Smoday i kontrabasist Mijo Mišetić, dok je u drugome dijelu publika uživala u Petoj simfoniji u c-molu Ludwiga van Beethovena. Prigodnim riječima publici su se obratili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i predsjednik splitskog Ogranka Trpimir Jurkić, koji su zahvalili upravi splitske nacionalne kazališne kuće na suradnji i organizaciji koncerta u čast Matičine obljetnice. Pozvali su, ne samo članove, da svatko na svoj način pridonese opstanku i radu jedne od naših najstarijih kulturnih institucija u njezinu poslanju: promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. Koncertu su prisustvovali i potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić.

Posebnu pozornost ljubitelja glazbe privukla je upravo za tu prigodu praizvedena simfonijska poema istaknutoga splitskog skladatelja Vladimira Sunka In memoriam, napisana još 1998. u čast i na sjećanje poginulim braniteljima Domovinskoga rata i svima koji su dali život za ideale slobode i mira. Punih devetnaest godina nakon što je skladana konačno je dočekala svoju prvu javnu izvedbu, i to zahvaljujući spletu sretnih okolnosti. Naime, u namjeri da i splitski ogranak na najprikladniji način pridonese obilježavanju 175. obljetnice Matice hrvatske predsjednik Ogranka Trpimir Jurkić, ravnatelj Drame splitskoga kazališta, sa zadovoljstvom je prihvatio prijedlog kolege, ravnatelja Opere maestra Ive Lipanovića, da se u sklopu Simfonijskoga koncerta konačno prvi put izvede Sunkov In memoriam, jednostavačno djelo sastavljeno od deset razlikovnih emocionalnih stanja – slika iz toga ratnog vremena – nizanih prema kronološkom slijedu, koje se glazbeno pretapaju u jedinstvenu cjelinu. „Okidač za skladanje te simfonijske poeme bila je pogibija moga rođaka Nikole Radića 1992, koji je ostavio udovicu i dvoje djece, što me posebno potreslo“, otkrio je Sunko govoreći o uzrocima nastanka poeme, „no s vremenskim odmakom pretvorila se u univerzalno glazbeno domoljubno djelo“.

Uoči svečarskoga koncerta, akademik Damjanović sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima sedam od ukupno jedanaest Matičinih ogranaka s područja splitsko-dalmatinske županije: Splita, Podstrane, Trogira, Hvara, Jelse, Visa i Makarske, dok su uglavnom opravdano izostali predstavnici sinjskoga, kaštelanskog, omiškog i imotskog ogranka. Poručio je da unatoč nepovoljnim financijskim okolnostima ne treba odustajati, nego nastojati prevladati teškoće s obzirom da su u pojedinim sredinama, posebice na srednjodalmatinskim otocima, Matičini ogranci redovito lučonoše i nositelji važnih kulturnih zbivanja. Pozvao je i na jači angažman u pridobivanju članova posebice mladih te preporučio bolju i češću suradnju među ograncima, razmjenu iskustava, ali i programa.

Glavni tajnik Zorislav Lukić iznio je podatke iz analize o broju članova u ograncima Splitsko-dalmatinske županije. Najveći broj dakako ima Split, a slijedi ga podstranski ogranak. Istaknuo je najvažnije programe, kao i broj informacija o aktivnostima Ogranka objavljenih u Matičinu Vijencu, koji bi, preporučio je, morali biti učestaliji . „Zanimljiv je podatak da na otoku Braču Matica hrvatska – nema ogranka“, rekao je Lukić, „te da se nažalost godinama bezuspješno pokušavaju naći entuzijasti koji bi ga osnovali i pokrenuli rad“. Predstavnici ogranaka istaknuli su najvažnije realizirane te planirane programe, a slijedeći nove trendove splitski i trogirski ogranak zajednički su se prijavili na program Ministarstva kulture za dobivanje novca iz EU-fondova i to za projekt pod naslovom Umjetnost i kultura 54 plus.

Vijenac 619

619 - 23. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak