Vijenac 619

Druga stranica

Predstavljeni prijedlozi zakona o muzejima i audiovizualnoj djelatnosti

Novi zakoni do kraja godine

Gea Vlahović

U sklopu širih napora Vlade usmjerenih na učinkovitije uređenje sustava u različitim područjima kulturnih djelatnosti, Ministarstvo kulture pristupilo je, među ostalim, izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnoj djelatnosti te Zakona o muzejima. Rezultati tih napora ponuđeni su na uvid cjelokupnoj hrvatskoj javnosti u nacrtima prijedloga dvaju potpuno novih zakona, puštenih 14. studenoga u jednomjesečnu javnu raspravu.

Koje ključne promjene predviđaju, objasnila je novinarima 17. studenoga ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Govoreći o prijedlogu Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, izričito je naglasila da on ostaje čvrsto pri osnovnim smjernicama i ciljevima postojećeg sustava, „koji smo se trudili bolje definirati, vodeći se temeljnim principima decentraliziranog odlučivanja, financijske odgovornosti i neovisnosti onih koji donose financijske odluke“.

Kao jedan od njegovih najvažnijih elemenata ministrica je izdvojila precizniju definiciju odgovornosti i odnosa među tijelima – dakle, upravnog odbora, audiovizualnog vijeća i ravnatelja, a jasnije su definirani i slučajevi u kojima se svi navedeni mogu naći u sukobu interesa.

Zakon bi trebao pridonijeti i razlučivanju sredstava koja se u HAVC-u troše za samu djelatnost i onih koja se troše na financiranje programa audiovizualne proizvodnje, dok je kao najveći iskorak ministrica najavila uvođenje instituta koregulacije ili samoregulacije, kako bi se pojedina pitanja mogla uređivati dogovorom zainteresiranih strana.

Također, ubuduće će nacionalni program razvoja audiovizualnih djelatnosti, umjesto ministra kulture, donositi Vlada.

U javnu je raspravu pušten i prijedlog Zakona o muzejima, koji bi trebao precizno urediti djelatnost javnih muzeja, te učiniti lakšim osnivanje manjih muzeja i zbirki.

Intencija je novoga zakona sustav učiniti liberalnijim, jasno precizirajući sadržaj muzejske djelatnosti, pri čemu je u definiciju uključen i institut privatnog muzeja. Predviđa se i jačanje upravljačke uloge ravnatelja muzeja, a Muzejsko dokumentacijski centar (MDC) bit će središnje matično tijelo za muzeje.

Ministrica je kao posebno važan element zakona izdvojila rok koji će sve muzeje obvezati na provedbu inventarizacije do konca 2020.

Niz je još otvorenih pitanja koja očekuje da će biti riješena u okviru javne rasprave, koja završava 14. prosinca, a oba zakona trebala bi do konca godine biti spremna za prihvaćanje u Vladi.

Vijenac 619

619 - 23. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak