Vijenac 619

Matica hrvatska

Jesen s Maticom u Vukovaru

Petar Elez

U povodu obilježavanja 13. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i ove je godine pripremio bogat i raznovrstan kulturni program. On je započeo 16. listopada svečanim otvaranjem Matičinih dana u Mramornoj dvorani vukovarskoga Gradskog muzeja. Tom su prigodom nastupili članovi Dramsko-recitatorske skupine Sunčani grad Gimnazije Vukovar, Tamburaški komorni ansambl Umjetničke akademije u Osijeku (UAOS) te studenti pjevanja na UAOS-u. Ansambl i pjevači izveli su više glazbenih točaka poznatih hrvatskih skladatelja poput Dore Pejačević i Dragutina Hruze, dok su vukovarski gimnazijalci čitali odabrane ulomke iz proznih djela Nikole Andrića, A. G. Matoša i Pavla Pavličića.

Među ostalim događajima valja istaknuti gostovanje Ogranka Matice hrvatske u Osijeku (18. listopada), koji je predstavio nove izdavačke projekte kao što je Osječka čitanka: hrestomatija osječke književnosti, predstavljanje knjige Kazimira Katalenića Od poraza do pobjede: povijest hrvatske političke emigracije 1945–1990. (20. listopada), program obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Andrića (26. listopada), u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru i Vesna Vujić te znanstveno-popularno predavanje Mate Ilkića, profesora s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru Pogled u prošlost: antički brodolomi i plovidbene rute na istočnom Jadranu. Kao i prethodnih godina središnje je događanje bilo posvećeno predstavljanju 12. po redu Vukovarskog zbornika Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Ono je održano 25. listopada u Pastoralnom centru sv. Bono Franjevačkog samostana u Vukovaru. Događaj su nastupom popratili učenici Gimnazije Vukovar i glazbenih odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Ogranak MH u Vukovaru, Hrvatski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar i ove su godine (17. studenoga) organizirali tradicionalni kulturni program Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. Dramsko-recitatorska skupina Sunčani grad tom je prigodom izvela glazbenoscenski prikaz Priče iz moga grada (prema Ani Cvenić: I sada idu..., skupina autora), dok je Djevojački zbor Gimnazije Vukovar izveo točke Zbor Hrvatica iz opere Porin Vatroslava Lisinskog te Benedictus iz  djela Mass for Piece Karla Jenkinsa. Spomenuto je događanje zaključeno dodjelom plaketa za najbolje prozne i pjesničke radove o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu Tomislavu Šovagoviću, Martini Baričević, Zvjezdani Timet i Draganu Vukeliću.

Vijenac 619

619 - 23. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak