Vijenac 619

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beli Manastir

OMH u Belom Manastiru 10. studenoga predstavio je 13. broj Godišnjaka. Ovaj broj obrađuje temu nasljeđa u suvremenosti gledano kroz povijesni, kulturni, tradicijski, religijski i književnoteorijski aspekt. Godišnjak su predstavili predsjednik Ogranka Petar Tokić i potpredsjednica Kornelija Pacanović Zvečevac, a dostupan i u digitalnoj verziji, na poveznici www.omhbm.hr. (I. H.)

Đurđevac

OMH u Đurđevcu u suradnji s Gradskom knjižnicom u Đurđevcu i Izdavačkom kućom Meridijani organizirao je 15. studenoga predstavljanje dviju knjiga o povijesti Podravine u prvoj polovini 20. stoljeća. Prva je predstavljena Gospodarska sloga u Podravini od 1935. do 1941. godine autora Ivice Šute. Sadržaj je ukratko predstavio Nikola Cik, predsjednik Ogranka. O drugoj knjizi, povjesničara Vladimira Šadeka Podravina u Drugom svjetskom ratu i poraću (1941–1948), uz autora govorio je docent Željko Krušelj. Izdavaštvo obiju knjiga predstavio je akademik Dragutin Feletar. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se duo Bemian iz Peteranca, a predstavljanje je moderirala Martina Makar. Istog je dana održan u suorganizaciji Ogranka i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje stručni skup Franjo Fancev na pragu kurikularne reforme, na kojemu su sudjelovali predsjednik MH Stjepan Damjanović, akademik Josip Bratulić i Snježana Gernhardt, voditeljica Službe za kurikulum, udžbenike i standard u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. (Mihaela Cik)

Drniš

OMH u Drnišu u suradnji sa Središnjicom MH priredio je 11. studenoga Znanstveni kolokvij o doktoru fra Karlu Kosoru. Kolokvij posvećen tome istaknutome jezikoslovcu i revnome franjevcu podrijetlom iz obližnjega Trbounja održan je s ciljem veće valorizacije njegova znanstvenoga doprinosa hrvatskome jezikoslovlju. Pri provedbi ideje u djelo pomoć mu je pružio predsjednik Matičina ogranka u Drnišu Stipe Ramljak. Tim povodom u Drnišu se okupio sam vrh Središnjice – predsjednik akademik Stjepan Damjanović, potpredsjednik Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić. Događaj su popratili i predstavnici Crkve na čelu s provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstavnici Županije i Grada te ravnatelji obrazovnih i kulturnih institucija. Predavanja na Kolokviju održali su i fra Mirko Marić, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić te Davor Gaurina. (Antonia Tomić)

Jastrebarsko

Knjiga Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja autora Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, svečano je predstavljena u Jastrebarskom u svibnju 2017. Nakladnici su knjige Župa svetog Nikole biskupa, Kršćanska sadašnjost i OMH u Jastrebarskom, a na predstavljanju su govorili biskupi Ivan Šaško i Juraj Jezerinac, monsinjori Josip i Stjepan Baloban, povjesničar Slavko Slišković, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić te književnik Nino Škrabe. Posebno priznanje knjiga je dobila kada ju je Ministarstvo kulture otkupilo za potrebe 130 hrvatskih knjižnica i čitaonica.(Anđelko Košćak)

Nova Gradiška

Lice s novčanice, ime iz udžbenika: zašto je Ivan Gundulić važan? naziv je stručnog predavanja Lahorke Plejić Poje, profesorice na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pročelnice Odjela za književnost MH, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održana u novogradiškoj Gimnaziji, koja ga je uz pomoć Gradske knjižnice i OMH u Novoj Gradiški organizirala. Dubrovački pjesnik Ivan Gundulić (1589–1638), kojemu su i nedovršeni ep Osman i pastoralna drama Dubravka dva stoljeća ostali neobjavljeni, u vrijeme hrvatskoga narodnog preporoda postao je nacionalnim bardom i kanonskim piscem. U predavanju je bilo riječi o tome kako je tekao taj proces, zašto je Gundulić važan, trebamo li ga i danas čitati, može li nam i, ako da, po čemu biti zanimljiv. (Ivanka Herceg)

Novska

U Mjesecu hrvatske knjige prekinula se životna i stvaralačka staza Duška Lončara (Paklenica kraj Novske, 29. prosinca 1932–Novska, 28. listopada 2017), vrijednoga člana Ogranka MH u Novskoj. Duško Lončar, član Društva hrvatskih književnika, u nakladi novljanskog ogranka brojem objavljenih naslova najzastupljeniji je autor. U tkivu novljanske zavičajne sredine Lončarova je nit vodilja na kulturnoj sceni, što je potvrđeno i dodjelom Nagrade za životno djelo Grada Novske. Sugrađani ga pamte kao profesora hrvatskog i ruskog jezika u novljanskoj gimnaziji, njezina ravnatelja, kao savjetnika u školstvu. Posebno dragocjen prinos dao je u provedbi učeničkog stvaralaštva Lidrano i osmišljavanju Lovrakovih dana. Bio je dugogodišnji dopredsjednik povjerenstva za nagradu Mato Lovrak romanu za mladež. Upravo tu zanesenost u stvaralaštvo djece u komemorativnim trenucima naglasio je predsjednik Ogranka MH u Novskoj Alojz Buljan citirajući Duškov stih iz još neobjavljene zbirke: „On se poput nestašna đaka / brižno skrio iza laka oblaka“. Lik Duška Lončara s pedagoške strane, o čemu govori i nagrada Ivan Filipović, osvijetlila je Danijela Pauković, ravnateljica Srednje škole u Novskoj. U pristupu djeci, osobito kroz djela Mate Lovraka, dužnu zahvalnost na uloženoj energiji izrekao je Ilija Pejić, podsjetivši što ona znači i knjižničarskoj struci u obradi i preporuci djela. Kakav bi trebao biti književnik s identitetom sredine u kojoj živi i djeluje u spomen-govoru blisko i kao Duškov zavičajni suradnik naglasio je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Spomenuo je njegovu veliku, do pjesničkog iskaza, ljubav za hrvatski jezik. Ogranak MH u Pazinu objavio mu je jednu od najljepših hrvatskih zbirki pjesama, Ranjena ptica, posvećenu Novskoj u Domovinskom ratu. Autor je knjiga Kasne basne, Nacvrcani epigrami, Poezija i proza Ive Kozarčanina, Vječni kralj, Književne prosudbe s razlogom, San o kazalištu, Živjeti s umjetnošću, Anđeo života, Blagdan čitanja. Razvijao je, zajedno sa suprugom Mirjanom, također aktivnom članicom MH, suradnju sa susjednim ograncima, posebno onima iz Kutine i Lipovljana. Recenzent je autorima knjiga iz tih sredina. Duško Lončar svojim djelom ostaje i dalje sudionik blagdana pisane riječi. Dragutin Pasarić

Požega

U organizaciji OMH u Požegi požeškoj javnosti predstavljen je rad Zavoda za znanstveni rad Hrvata u Pečuhu. Uz predsjednicu Ogranka Vesnu Vlašić o Zavodu su govorili ravnatelj Zavoda Stjepan Blažetin te suradnici Silvestar Balić i Lila Trubić. Osim nakladničke djelatnost Zavod koordinira i provodi znanstvena istraživanja o Hrvatima u Mađarskoj. Stjepan Blažetin istaknuo je kako se istražuju različita područja: povijest, povijest jezika, književnost, sociologija, politologija. Pokrenuta je Biblioteka nova u sklopu koje objavljuju rezultate istraživanja i seriju zbornika radova s kroatoloških znanstvenih skupova koji se organiziraju u suradnji s Filozofskim fakultetom u Pečuhu. Veliki projekt izrade Leksikona Hrvata u Mađarskoj upravo je započet. (Vesna Vlašić)

Slatina

U OŠ Josipa Kozarca u Slatini održana je završna smotra učeničkih radova prijavljenih na natječaj I dok je srca, bit će i Kroacije, koji OMH u Slatini u suradnji s tom školom provodi već devetu godinu zaredom tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Okupljene učenike i njihove mentore iz sedam škola istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije pozdravili su predsjednica Ogranka Zorica Varga, ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras i gradonačelnik Denis Ostrošić. Nagrađeno je sedam učeničkih radova iz sedam škola. Njihovi su autori Karla Vasiljević iz OŠ Josipa Kozarca u Slatini, Kristina Matijević iz OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici, Lea Mustafi iz OŠ Davorina Trstenjaka u Čađavici, Luka Marenić iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Orahovici, Natali Boroša iz OŠ Eugena Kumičića u Slatini, Dunja Viktorija Krolo iz OŠ A. G. Matoša u Čačincima i Petra Radić iz OŠ u Mikleušu. Svi su učenici nagrađeni knjigom iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti MH. (Zorica Varga)

Virovitica

Nakon nedavnog preseljenja zbog temeljite obnove iz dvorca Pejačević na novu adresu, Trg kralja Zvonimira 2, virovitički OMH na prvom je sastanku pod predsjedanjem Dubravke Sabolić dogovorio suradnju s Hrvatskim pjevačkim društvom Rodoljub o zajedničkoj uporabi potrebnog prostora promoviravši svoj novi program nazvan Susreti u Matici, koji započinje 25. studenog i čija će prva gošća biti Jasna Berger, dugogodišnja predsjednica Češke besede iz Virovitice, s kojim Ogranak surađuje. U prosincu gost programa bit će novo pojačanje Ogranka, Robert Roklicer, dugogodišnji član MH, Društva hrvatskih književnika i osnivač udruge Film, radio, kazalište i književnost (FRiKK). (Dražen Bunjevac)

Vijenac 619

619 - 23. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak