Vijenac 619

Druga stranica

DR. ALOIS MOCK EUROPAPREIS 2017

Gavranu prestižna nagrada

Redakcija

Hrvatski suvremeni književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade Dr. Alois Mock Europapreis 2017. Nagrada Alois Mock već se četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a Benitta Ferrero Waldner, koja će zajedno s Mirom Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca u Beču. Dodjela nagrada održat će se u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime. 

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom snažna je i dugotrajna: kod uglednog bečkog izdavača ­Seifert Verlag Gavran je objavio četiri romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava. Također, radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj.

U povodu toga važnog događaja Gavran je izrazio radost što će se naći u društvu uglednika koji su dosad ovjenčani tim uglednim priznanjem, koje će nedvojbeno pridonijeti još boljoj percepciji njegovih tekstova u Austriji i Europi.

Vijenac 619

619 - 23. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak