Vijenac 618

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

U hotelu Brotnjo održana je 19. manifestacija Kušanje mladog vina, čime su zatvoreni Dani Matice hrvatske u Brotnju. Bogat program započeo je otvaranjem izložbe akademske slikarice Stele Dumančić Čuturić Daljine me vuku, koju je otvorila Zdenka Bilušić, predsjednica OMH u Šibeniku. Cijela večer protekla je u znaku šibensko-hercegovačkog prijateljstva pa je nakon otvaranja izložbe predstavljena knjiga Ive Mikuličina Moj Šibenik dušu ima. Prof. Andrija Stojić predstavio je i roman Slave Antina Bage Stvarni snovi. Uz druženje posjetitelji su imali priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, vinima iz broćanskog i šibenskog kraja, uz pratnju klape Skradinke i HKUD Brotnjo.

(Andrija Stojić)

Đurđevac

OMH u Đurđevcu tradicionalnim natjecanjem u recitiranju pjesama Frana Galovića pod nazivom Prizivamo Frana obilježio je godišnjicu smrti hrvatskoga književnika. Ovogodišnje jedanaesto po redu natjecanje održano je 30. listopada u Gradskoj knjižnici. U organizaciji recitala redovito sudjeluje i Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca, gdje profesor Zdravko Seleš priprema učenike za natjecanje. Galovićeve pjesme iz zbirke Z mojih bregov recitiralo je četrnaest gimnazijalaca i gimnazijalki te jedan učenik Strukovne škole. Publika je tajnim glasovanjem odlučila koji su recitatori ove godine bili najuspješniji pa je Ogranak najbolje recitatore nagradio prigodnim knjigama. Najviše glasova publike osvojio je David Islam, na drugom je mjestu Katarina Jelinek, a treće su podijelile Lana Rončević i Anja Vujčić. (Nikola Cik)

Grude

Kao dio kulturne manifestacije Jesen s Maticom hrvatskom Grude u Gorici je predstavljena knjiga fra Silvija Grubišića Pripovijest o Bibliji s puta po biblijskim zemljama u nakladi Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i Franjevačke knjižnice Mostar te izložba slika akademske slikarice Ivane Mikulić. Na predstavljanju su sudjelovali fra Ivan Ševo, koji je govorio o franjevačkoj tiskarskoj djelatnosti, zatim je fra Ante Marić kao odgovorni urednik knjige spomenuo fra Silvijev životopis i njegove djelatnosti kao urednika više časopisa na prostoru SAD-a i Kanade. Nakon predstavljanja u staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, u Franjevačkoj galeriji načelnik je općine Grude Ljubo Grizelj otvorio izložbu slika akademske slikarice Ivane Mikulić. U kulturnoj večeri u organizaciji Ogranka uz suradnju Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići pjesmom su obogatili i momci iz klape Bratovština, a cijeli program vodila je Zorana Grizelj. (Mario Bušić)

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici, Društva žena Kamengrad i Udruge voćara i vinogradara Fran Galović uz Galovićevu jesen 25. listopada održano je u Domu kulture u naselju Starigrad u Koprivnici predstavljanje druge zbirke poezije redovitog člana Ogranka Ivana Dinjara, Biserje na dlanu. Bio je to još jedan prilog obilježavanju 175. obljetnice MH u skladu sa životnom maksimom MH, „sa svojim narodom“. Knjiga sadržava sto kajkavskih i štokavskih lirskih, ljubavnih, alegorijskih, angažiranih i domoljubnih pjesama. Program je nadahnuto vodio pjesnik Ivan Picer, Galovićeve stihove uspješno je kazivala Dragica Šifkorn, a o autoru i njegovoj novoj zbirci govorili su Mladen Godek i Dražen Sačer apostrofiravši pjesnikovu skromnost i tišinu življenja, koje se provlače i kroz njegove stihove, dok je brojnim podravskim skladbama na gitari ozračju pridonio Vjekoslav Lukanec.

(Dražen Ernečić)

Kutina

Uz izgovorene retke s putovanja Matka Pei­ća, izložbu slika članova Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije Matko Peić, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica 27. listopada obilježila je Mjesec hrvatske knjige. Putni zanos prenio je njegov suputnik Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka. Prije predstavljanja turistički vodič Vladimir Štibrić upoznao je članove sa znamenitostima Požege, koja je u 18. i 19. stoljeću bila i županijsko središte za Kutinu. Književna večer potvrdila je višegodišnju vezu vinara i kulturnih djelatnika Moslavine i Požeštine priredbama Grozdovi i stihovi i Cvatnja graševine i ruža. Pasarić je pročitao i svoje stihove Pozdrav skitnički. Oduševljeno je praćena i projekcija Pasarićeva dokumentarnog filma Topot konja i šapat voda s moslavačkog maratona arapskih konja. Prva projekcija bila je nekoliko dana poslije Peićeve smrti i akteri su odlučili film posvetiti njemu. Matko Peić preminuo je 30. listopada 1999. (Matea Jalžečić)

Makarska

U okviru proslave Dana Grada Makarske makarski je OMH 22. listopada organizirao svečanost u povodu 175. obljetnice Matice hrvatske i 50. obljetnice Deklaracije o imenu i položaju hrvatskog književnog jezika. Ante Škrabić, predsjednik Ogranka, pozdravio je i predstavio predavače: Stjepana Damjanovića, predsjednika MH, potpredsjednika Damira Barbarića i glavnog tajnika MH Zorislava Lukića, a goste je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić. Predsjednik Damjanović naglasio je da su odjeli i ogranci čudesno živa mreža snažnih kulturnih stjecišta, bez kojih bi karta hrvatske kulture nedvojbeno bila bitno siromašnija, te zaključio da će MH i u idućem razdoblju znati pred sebe stavljati ciljeve vrijedne dosezanja, izvršavati zadaće koje će naše društvo činiti boljim te pomoći da novi naraštaji žive bolje, ponosni na hrvatsko ime, na tradiciju i kulturu. Glavni tajnik MH Zorislav Lukić predstavio je izdavačku djelatnost, a potpredsjednik Damir Barbarić govorio je o značenju materinskoga jezika. Cjelovit izvještaj donosimo u sljedećem broju. (Ivan Ivanda)

Osijek

U sklopu kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Osijeku  27. listopada je održao predstavljanje knjige Leteće priče Nade Arbanas u studijskoj čitaonici  Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Knjigu su predstavili umjetnica Mira Perić, Ksenija Zelenić, Ana Pintarić i uredništvo OMH u Osijeku na čelu s predsjednikom Ivicom Završkim. Promociju su uveličali predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, kao i učenici Glazbene škole Franje Kuhača glazbenim programom na violončelu i fagotu. Na isti dan održano je i predavanje Suvremenost djela Fausta Vrančića – uz 400. obljetnicu smrti Marijane Borić (HAZU) u organizaciji OMH u Osijeku i Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. Marijana Borić voditeljica je projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, posebno zaslužna za znanstveno istraživanje i znanstveno-popularizacijsko promicanje Vrančićeva djela.

(N. M.)

Rijeka

Udruga studenata kroatistike Idiom u suradnji s  Irvinom Lukežićem, profesorom na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz potporu riječkog OMH organizirao je 20. i 21. listopada međunarodnu konferenciju Kultura, baština i zavičaj, kao dvodnevan susret studenata preddiplomskih i diplomskih studija, doktoranada te sveučilišnih i inih profesora. Akademik Josip Bratulić održao je izlaganje Jezik, pismo i identitet, a Silvana Vranić govorila je o temi Zavičaj se govorom prepoznaje. Sudionici konferencije doputovali su iz gradova diljem Hrvatske (Zadar, Osijek, Slavonski Brod, Zagreb, Rijeka) te šire regije (Novi Sad, Beč, Graz). U sklopu konferencije održana je i književna večer s poznatim hrvatskim književnikom Kristianom Novakom. (Ivan Miškulin)

Samobor

Predstavljanje zbornika Samobor – stotinu godina nakon Milana Langa 20. je listopada održano na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te 23. listopada 2017. u Galeriji Prica u Samoboru. Zbornik donosi jedanaest  radova o Samoboru oko 1915. i 2015, povezujući tako dva vremena. O zborniku su u Zagrebu govorili Ines Sabotič, Gordan Črpić, Zrinka Babić i Luka Šešo, a u Samoboru predstavili su ga Hrvoje Kekez, Gordan Črpić, Lela Roćenović i Luka Šešo, urednik Zbornika. U ime Grada Samobora došao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, u ime samoborskog Ogranka okupljene je pozdravio potpredsjednik Zoran Perović. Glazbom je događaj popratila studentica Lara Rimac.

(Lada Lokmer)

Slavonski Brod

Pjesnik Goran Gatalica za knjigu pjesama Kozmolom primio je 3. studenoga nagradu Dragutin Tadijanović, koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  Sjećanje na Dragutina Tadijanovića, koju suorganizira OMH u Slavonskom Brodu. Stručni odbor za dodjelu nagrade u sastavu: Damir Matanović, Dubravko Jelčić, Vinko Brešić, Zvonimir Mrkonjić i Miroslav Bjelobrk ocijenio je Gataličinu knjigu pjesama rijetkom po lirskoj senzibilnosti, traganju za univerzalnim tajnama, te pjesničkoj oblikotvornosti. Godišnje stipendije iz zaklade namijenjene najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjenske županije u iznosu od 5.000 kuna dobile su Tena Andrić iz Slavonskog Broda i Barbara Tolić iz Ruščice.  Nagradu i stipendije uručio je predsjednik upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt. Dodjeli su bili nazočni i ravnateljica Zaklade Marina Štancl i akademik Dubravko Jelčić. (I. H.)

Split–Vis

OMH u Visu 27. listopada u dvorani OMH u Splitu predstavio se svojim aktivnostima, koje se uglavnom odnose na očuvanje kulturne baštine grada i otoka Visa, s naglaskom na njegovanje i promociju dijalekta, viške cokavice, koju čuvaju i promoviraju viški domaći pisci i autori te kroz svoje javne nastupe i govore prenose mladima, da se ne zaboravi. Nakon pozdravnoga govora domaćina, dopredsjednice Hicele Ivon, predsjednica viškog OMH Dobrila Cvitanović predstavila je rad Ogranka te jednu od najvažnijih djelatnosti, tri broja Hrvatske zore koji izlaze godišnje na glavne blagdane: Dan Grada, Veliku Gospu i Božić. Pod pokroviteljstvom viškog ogranka tiskane su 2017. i knjige U zovitno Mate Lukšića Gicija, Infišoda Baturice i Sreća Nedjelke Petric te Sinjol vrimena Tonka Božanića Pepe.

(Ivica Luetić)

Ston

OMH u Stonu u Matici hrvatskoj predstavio je 21. listopada monografiju Sebasta – grad svetoga Vlaha. Knjiga, objavljena kao prilog proslavi Godine sv. Vlaha, prvi je put ujedinila hrvatske i armenske autore. Sebasta, višestoljetno središte armenske civilizacije i kulture, iznimno je bitna za kršćansku civilizaciju. Uz urednika knjigu su u Matici hrvatskoj predstavili Branko Matulić, prorektor Splitskog sveučilišta za kvalitetu, kulturu i umjetnost, potpredsjednik MH Stjepan Sučić i predsjednik OMH u Stonu Joso Stepić. Urednik Vinicije B. Lupis govorio je o Sebasti i njezinoj ulozi u dubrovačkoj memoriji. Objasnio je proces nastanka trojezične monografije (na zapadnoarmenskom, engleskom i hrvatskom jeziku), koja je uz pomoć svećenika katolikata Velike kuće Cilicije iz Anteliasa u Libanonu prvi put lektorirana i prevedena na zapadnoarmenski jezik. Katolikos Njegova Svetost Aram I. napisao je uvodno pismo blagoslova, uz pismo blagoslova Njegove Milosti nadbiskupa Narega Alemeziana, predsjednika vjerskog vijeća Armenske apostolske crkve katolikata Velike kuće Cilicije. (I. H.)

Široki Brijeg

U organizaciji OMH u Širokom Brijegu 30. listopada u Narodnoj knjižnici održano je predstavljanje zbirke pjesama Zaboravljena u stihu i slika hercegovačke autorice Žane Coven.

U pozdravnim riječima predsjednik širokobriješkoga Ogranka Gojko Jelić istaknuo je:  „Znanstvenici tvrde da je Bog čovjeku dao najmanje 3.500 darova. Naša gošća večeras predstavlja dva od svojih darova: dar pisanja pjesama i dar slikanja.“ Stihove pjesama iz zbirke čitali su Ivan Kraljević i Sanijela Matković, a Željka Šaravanja vodila je razgovor s autoricom. „Kamen i grudina moj su identitet, tu sam rasla i padala, tu sam pila vodu iz čatrnje“, navela je autorica zbirke pjesama i izloženih slika, dodajući da je sve počelo i završit će s Hercegovinom. Ugođaj na predstavljanju uveličala je i Ana Matijević, učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole u Širokom Brijegu, u klasi prof. Snježane Rezić. (Gojko Jelić)

Zabok

Članovi OMH u Zaboku sudjelovali su na ovogodišnjim Danima Ksavera Šandora Gjalskog od 23. do 28. listopada. Manifestacija je donijela bogat i raznovrstan kulturni program, koji spaja književne, likovne, glazbene i kazališne svjetove. Održane su likovno-poetske radionice na kojima su učenici triju zabočkih srednjih škola proučavali vizualne i auditivne mogućnosti pjesništva. Otvorena je izložba Vatroslava Kuliša Centripetalne fuge. Zabočani su uživali i u društveno angažiranoj kazališnoj predstavi Taksimetar prema tekstu Gorana Vojnovića. Dodijeljena je 32. mala nagrada Gjalski za učenike osnovnih škola. U Regaleriji postavljena je izložba Istkani crteži Gorana Kujundžića, a u Gradskoj knjižnici predstavljen je roman Što će biti s nama Borivoja Radakovića. Na Gjalskijev 163. rođendan u zabočkoj gimnaziji dodijeljena je nagrada Gjalski za učenike srednjih škola. U Gradskoj knjižnici otvorena je izložba Putovanja Marjete Đurek. Književnik Edi Martić govorio je o svojem umjetničkom djelovanju i književnom opusu s posebnim osvrtom na roman Regija stranaca. Najsvečaniji događaj na Danima K. Š. Gjalskog bila je dodjela književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski u zabočkoj osnovnoj školi Kristianu Novaku za višestruko nagrađivan roman Ciganin, ali najljepši. (Mario Šimudvarac)

Vijenac 618

618 - 9. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak