Vijenac 618

Aktualno

Međunarodna federacija glumaca (FIA) u Zagrebu, 24–27. listopada

Glumci za dostojanstvo

Irena Boćkai

U Zagrebu se od 24. do 27. listopada održao sastanak Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca (FIA). Predsjedništvo FIA-e sastalo se 24. listopada u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika (HDDU) u Zagrebu, čime je započeo niz sastanaka i radnih skupina IO FIA-e. FIA je svjetska organizacija, osnovana 1952, koja okuplja 95 glumačkih strukovnih udruga i predstavlja više stotina tisuća izvođača u šezdesetak zemalja iz cijeloga svijeta. Svojim projektima i aktivnostima ima važnu ulogu u kreiranju kulturne politike, a glavna joj je zadaća zastupanje profesionalnih interesa i zalaganje za poboljšanje uvjeta rada i unapređenje ekonomskih i socijalnih prava, ali i zaštita moralnih prava svih izvođača, umjetničke slobode i različitosti u svim njezinim oblicima (zaštita spolne, rasne i druge jednakosti).

HDDU član je Međunarodne federacije glumaca koja djeluje u više skupina podijeljenih po kontinentima. Hrvatska pripada ogranku EuroFIA-e koja dvaput godišnje održava konferencijske sastanke u nekom od europskih gradova. Čast organiziranja sastanka IO FIA-e pripala je Hrvatskoj samo godinu nakon što je na Kongresu u São Paulu Hrvatska prvi put u povijesti izabrana u IO FIA-e, vodeće tijelo upravljanja te svjetske organizacije. U Zagrebu se okupilo šezdeset glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz petnaest država svijeta, skupa s tajništvom FIA-e, koje je sjedište u Bruxellesu. U ime HDDU-a na događanjima su sudjelovale Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica HDDU-a u FIA-i, Perica Martinović, predsjednica HDDU-a, Marija Filipović, tajnica HDDU-a te pojedini članovi HDDU-a i gosti čiji je rad vezan uz hrvatsku i međunarodnu kulturu.



Na svečanom otvaranju sastanka i konferencije IO FIA-e 26. listopada u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu bili su i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, te voditeljica Odsjeka za izvedbene umjetnosti Maja Novoselec i pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. Pozdravni je govor održala Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica Hrvatske u FIA-i, koja je izrazila počašćenost time što se IO sastao upravo u Zagrebu. Nevena Tudor Perković istaknula je kako je jedna od glavnih zadaća Ministarstva kulture identificirati potrebe i poticati kreativni razvoj umjetnika i kulturnih djelatnika u svim sferama kulture. Nadodala je kako je u pripremnoj fazi izrade novi Zakon o umjetnicima kao temeljni dokument koji će pitanje statusa umjetnika uskladiti sa suvremenim društvenim uvjetima. U  nadahnutom je govoru Perica Martinović, predsjednica HDDU-a, ocijenila kako u današnje vrijeme svjedočimo nedostatku duhovnosti i ustrajanju na materijalnom, ističući kako je važno da se svi glumci ujedine u borbi za svoja prava jer „umjetnici uvijek lete, u nadi da će im se krila dotaknuti“. Predsjednica FIA-e Ferne Downey istaknula je kako je umjetnicima u digitalnoj današnjici lakše nego ikad distribuirati svoja djela po cijelome svijetu, ali je drugima njihov rad lako iskorištavati za vlastiti profit bez prinosa njegovu stvaranju. Upozorila je i na nesigurnu radnu sredinu, neredovita plaćanja i nepostojanje sustava kolektivnog pregovaranja u mnogim zemljama koji bi glumcima omogućio osiguranje minimalnih uvjeta rada te na nepoštivanja umjetničkih sloboda i različitosti i seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. To su samo neki od izazova za čije se rješavanje zalaže FIA, a za ostvarenje željenih dugoročnih promjena ključni su partneri vlade, ministarstva kulture i političari diljem svijeta, istaknula je. Generalni tajnik FIA-e Dominick Luquer naglasio je važnost sustava kolektivnoga pregovaranja koji umjetnicima osigurava barem minimalne radne uvjete. Istaknuo je kako situaciju otežava nesigurna i zahtjevna priroda izvođačkog posla i snažna konkurencija. Pozvao je lokalne vlasti i nacionalne audio-vizualne kompanije da se uključe u aktivne kolektivne pregovore sa sindikatima glumaca i glumačkim udrugama.

Uslijedio je sastanak te rasprava o najvažnijim temama s kojima se susreću glumci diljem svijeta, a to su autorska prava izvođača i intelektualno vlasništvo, socijalna i druga prava glumaca te osiguranje umjetničkih sloboda i poštivanje različitosti. Od skandala koji trese Hollywood s američkim producentom HarveyjemWeinsteinom, pitanje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u zabavnoj industriji ponovno je postala ključna tema. Kako je istaknula predsjednica FIA-e Ferne Downey, čelništvo organizacije traži veliku kulturnu promjenu: „Razvit ćemo dugoročnu strategiju nulte tolerancije prema bilo kakvim oblicima zlostavljanja.“ Nakon što su članovi FIA-e iz različitih dijelova svijeta iznijeli izvješće o poraznom stanju kad je riječ o toj temi, IO FIA-e na prijedlog američke glumačke organizacije SAG-AFTRA donio je odluku o usvajanju Rezolucije o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji. Iz IO FIA-e poručili su: „Što je previše, previše je!“ te izrazili poštovanje prema svima koji su javno progovorili o tome problemu i najstrože osudili sve koji su seksualno uznemiravali, diskriminirali i činili odmazdu nad kolegama te pozvali kulturnu industriju da se ozbiljno posveti tome problemu. Donesene su i Rezolucija o jednakosti spolova i Rezolucija o internetskom mediju.

U Zagrebu su boravila i svjetski poznata glumačka imena, poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice SAG-AFTRA-e iz Los Angelesa, široj javnosti poznate po ulozi Andree Zuckerman u TV-seriji za mlade Beverly Hills 90210, zatim predsjednice FIA-e Kanađanke Ferne Downey, koja je glumila i u filmovima More ljubavi i Kontrolori leta te u TV-seriji Zona sumraka, te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e, koju smo gledali u trećoj sezoni serije Most

Vijenac 618

618 - 9. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak