Vijenac 618

Aktualno

VI. Bobijevi dani smijeha, Histrionski dom, Zagreb, 20–29. listopada

Četiri ravnopravne nagrade

Mira Muhoberac

Glumačka družina Histrion šesti je put zaredom, ove godine od 20. do 29. listopada, organizirala Festival komedije Bobijevi dani smijeha. U spomen na velikana hrvatskoga glumišta Josipa Bobija Marottija, koji je u Histrionu redovito nastupao i širio radost komedijske igre i humora od 1986, kad se histrionima pridružio nakon umirovljenja iz Dramskoga kazališta Gavella, do kraja 2010, kad je odigrao svoju posljednju ulogu Gazde Iveka u predstavi Zagrebački orkestar prema tekstu Jeana Anouilha.

U Centru za kulturu Histrionski dom u Zagrebu prikazano je devet od jedanaest predstava u konkurenciji za nagrade. Festival je svečano otvorila predstava Gastarbajterski Božić prema drami Mate Matišića u režiji Zorana Mužića u produkciji Glumačke družine Histrion. Na Bobijevim danima smijeha nastupilo je nekoliko privatnih zagrebačkih kazališta: Kazalište Moruzgva izvelo je predstavu Miris lovine (Michelle Lowe, režija Franka Perković), a Moruzgva i GK Scena Gorica iz Velike Gorice prikazali su predstavu Otpisane (Renato Baretić, režija Nikola Zavišić). Teatar Gavran, Zagreb došao je s predstavom Zaboravi Hollywood prema višestruko izvođenoj drami Mire Gavrana u režiji Miroslava Međimorca, a Gala teatar, Zagreb prikazao je monodramu Samo jedna žena (Franca Rame i Dario Fo) u izvođenju Matije Prskalo i režiji Đure Roića. Publika je mogla vidjeti i predstave dvaju institucionalnih gradskih zagrebačkih kazališta: Dramsko kazalište Gavella Romancu o tri ljubavi Antuna Šoljana u režiji Borisa Svrtana izvelo je na svojoj sceni u Frankopanskoj, a Zagrebačko gradsko kazalište Komedija na kaptolskoj je sceni prikazalo predstavu Revizor prema Gogoljevoj komediji u režiji Dražena Ferenčine. Gledatelji su mogli pogledati i predstave triju kazališta izvan Zagreba: HNK iz Zadra predstavio se predstavom Ostavljam te prema tekstu Edwarda Albeeja u režiji Matjaža Latina, HNK iz Varaždina predstavom Gospon lovac Georgesa Feydeaua u režiji Tomislava Pavkovića, a Gradsko kazalište Požega predstavom Floromanija prema tekstu Borisa Senkera u režiji Majkla Mikolića. Osim gostujućih, repriznih predstava 22. listopada prikazana je i praizvedba predstave Frizeraj prema tekstu Damira Horvata u režiji Maje Katić i koprodukciji Udruge Canta i GD Histrion.

Ocjenjivački sud VI. Bobijevih dana smijeha (kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac) odlučio je dodijeliti četiri ravnopravne nagrade za najveće prikazane dosege.

Ankica Dobrić dobila je nagradu za ulogu Marije u Gastarbajterskom Božiću GD-a Histrion: „silnom unutrašnjom snagom vrlo nijansirano uspijeva prikazati promjene koje tu protagonisticu iz pozicije žrtve patrijarhalnih shvaćanja vode do praga kasne ljubavi što joj omogućuje pronalaženje ranije nedostupnih životnih vrijednosti i potpuno ostvarenje kao potpunog ljudskog bića“.

Za ulogu supruge Gillian u predstavi HNK-a u Zadru Ostavljam te nagrada je dodijeljena Jasni Ančić. Navodi se da ta glumica „na izvanredno dojmljiv način uobličuje sva različita lica žene koja u trenutku kada je muž želi ostaviti iza maske nesuprotstavljanja i podčinjenosti aktivira svu snagu ženstvenosti i ženskih strategija baziranih na dovitljivosti i inteligenciji koju prikriva tobožnjom naivnošću“.

Za ulogu gimnazijskoga profesora Mateja u predstavi Zaboravi Hollywood Teatra Gavran nagradu je dobio Jakov Gavran, „koji je sugestivno oblikovao tu dramsku osobu postupnim otkrivanjem njegovih velikih glumačkih sposobnosti, otkrivajući da je iskazana želja za učenjem tek prikrivanje namjere ostvarenja nekih drugih, znatno dramatičnijih ciljeva“. Za najbolju predstavu u cjelini ocjenjivački sud nagradio je predstavu Revizor. Zagrebačko gradsko kazalište Komedija „ostvarilo je iznimno duhovitu verziju klasika primjerenu suvremenoj publici zahvaljujući brzom, precizno vođenom ritmu predstave i vrlo inventivnim rješenjima redatelja i svih njegovih suradnika kao i izvanrednoj igri čitavog vrsnog glumačkog ansambla“, navodi se u obrazloženju.

Nakon svečane dodjele nagrada 29. listopada u Histrionskom je domu prikazana histrionska predstava U petak (za)metak prema tekstu i u režiji Ivana-Gorana Viteza.

Vijenac 618

618 - 9. studenoga 2017. | Arhiva

Klikni za povratak