Vijenac 617

Druga stranica

Objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika najvažnije književne nagrade za prozu

Nagrada Gjalski Kristianu Novaku

Tina Marušić

Kristian Novak ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje objavljeno prozno djelo 2017. Nagrada mu je pripala za roman Ciganin, ali najljepši objavljen u Nakladi OceanMore iz Zagreba. Peteročlano povjerenstvo za dodjelu nagrade, članovi Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić i Ivica Matičević, književnica i profesorica, dobitnica Gjalskoga 2014. Julijana Matanović i profesorice hrvatskoga jezika i članice odbora manifestacije Sofija Keča i Ingrid Lončar jednoglasno su odlučili dodijeliti nagradu višeslojnom romanu koji je postao nezaobilaznim dijelom hrvatske suvremene književnosti. „Romski protagonist Sandi, koji je romanu dao ime, velik i važan lik novije hrvatske proze, i njegova ispovijed Japici, opisi romskog života u Đinjcu i naputci o odrješenju od simboličko-iracionalnih čvorova iskustva što ih je za osobne zemaljske orijentire svezao strašni pauk – najupečatljivija su mjesta romana, dokaz izvorne i duboke Novakove imaginacije i stvaralačkog umijeća, mjesta koja stvaraju razliku u suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj prozi, ne samo u posljednjih nekoliko godina, nego i desetljeća“, istaknuo je u obrazloženju Ivica Matičević.

Ispripovijedan iz perspektive četiriju različitih pripovjedača – životno, sudbinski i povijesno obilježenih pojedinaca, žene Milene koja se iz Zagreba vraća u malo rodno međimursko selo Sobolščak, Kurda Nuzata iz Mosula, Roma Sandokana (Sandija) iz Bukova Dola i policajca Plančića iz Zagreba, roman povezuje i prepleće životne putove likova-putnika i tragača za vlastitom egzistencijom i propitivanjem pripadnosti, pojma odviše krhke strukture, koji izranja napetosti među pripadnicima različitih rasa, nacionalnoga identiteta, vjere i kulture – različitih civilizacijskih krugova. Različitosti se prepleću upravo u Međimurju, području između dviju rijeka, Mure i Drave, kao sjecištu Različitih, starosjedilaca i izbjeglica koji će se pokazati duboko povijesno sraslim s područjem. Različiti u postupcima, karakteru ili suočavanju s dvojbama, likovi postaju Isti – determinirani Strahom i težnjom za dostojanstvenim životom. Njihove težnje dovode do svojevrsnoga poopćavanja ljudskih potraga u sliku društvene cjeline, uvjetovane zajedničkim svjetlom ili mrakom. I cjelina-okolina mijenja se s obzirom na reakcije likova u različitim situacijama i suočavanje s istinskim ljudskim, Strahom.

Od problema izbjegličke krize, pogleda na daleka egzotična mjesta i narode koji dolaze u tuđe zemlje, odlaska, dolaska i povratka do domoljubnih ideala u sukobu s ilegalnim i moralno dvojbenim postupcima, autor jezičnom raznolikošću i idiomom međimurskoga kraja roman razvija u dvije glavne tematske struje: hrvatsku-romsku-međimursku te mosulsku-kurdsku-izbjegličku i povezuje ih pitanjem ljudske egzistencije i povijesne određenosti.

Središnja svečanost cjelotjedne kulturne manifestacije Dani K. Š. Gjalskog i dodjela nagrade, koju čine povelja, plaketa s likom K. Š. Gjalskog i novčani iznos, održat će se 28. listopada u središnjem prostoru OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Vijenac 617

617 - 26. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak