Vijenac 617

Likovna umjetnost

Izložba Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900.

Hrvatska remek-djela u Beču

Marko Bregović


 

Izložba Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900, koja je još donedavno krasila galeriju Klovićevih dvora, od 19. listopada novi dom pronašla je na austrijskoj adresi u poznatoj bečkoj galeriji Belvedere. Tako sada publika austrijske prijestolnice može uživati u djelima Vlaha Bukovca, Ivana Meštrovića, Roberta Frangeša Mihanovića, Mate Celestina Medovića, Bele Čikoš Sesije, Roberta Auera i ostalih čuvenih hrvatskih, ali i austrijskih umjetnika poput Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Eduarda Veitha, Karla Molla.

Riječ je o izložbi koja je presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te njihov međusobni utjecaj na području slikarstva, kiparstva, primijenjenih umjetnosti i arhitekture. Na izložbi je izloženo 130 radova, među kojima posebno mjesto zauzimaju djela Ivana Meštrovića, Vlaha Bukovca i Gustava Klimta.

Dok je u Klovićevim dvorima, od veljače do svibnja ove godine, naglasak bio na austrijskim umjetnicima, u Beču su, uz nepromijenjenu koncepciju, više zastupljena djela naših predstavnika toga plodnog umjetničkog razdoblja, a izložba znači svojevrsni povratak u prošlost i izravnu usporedbu kulturnih veza Zagreba i Beča.

Ravnateljica muzeja Belvedere Stella Rollig, koja je dovela izložbu u Beč, rekla je kako ju je izložba u Zagrebu oduševila, posebno djela Meštrovića i Bukovca, stoga je odlučila prikazati taj nedovoljno istražen i valoriziran dio europske povijesti umjetnosti brojnim posjetiteljima Belvederea. „Svidjelo mi se kako su kustosi izložbe u Klovićevim dvorima doveli u vezu likovnu umjetnost, arhitekturu, primijenjenu umjetnost, pa čak i modu, te kako ova izložba predstavlja i djela važnih umjetnica iz tog doba poput Naste Rojc, Slave Raškaj, Antonije Krasnik, čineći je pravim otkrićem“, rekla je Stella Rollig.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je na otvaranju izložbe kako možemo biti ponosni na dio našeg kulturnog identiteta predstavljena austrijskoj publici te kako je riječ o velikom priznanju autorima izložbe, galeriji Klovićevi dvori i svima koji su sudjelovali na njezinu ostvarenju. „Izložba kao dio projekta Godina kulture: Austrija – Hrvatska 2017. njegov je svojevrsni vrhunac, a zajednički rad sigurno će otvoriti i nove mogućnosti suradnje između institucija i umjetnika dviju država“, napomenula je ministrica.

Otvaranje izložbe izazvalo je velik interes javnosti, a među prisutnima bili su ravnatelj galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, autorice izložbe Irena Kraševac, Petra Vugrinec, Marina Bagarić i Darija Alujević, veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković, tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Michael Linhart te mnogi drugi uglednici i kolekcionari kojih djela krase izložbu.

Autorica izložbe Petra Vugrinec poručila je u obraćanju svim nazočnima kako je otvaranje izložbe u Belvedereu ostvarenje snova za sve one koji su sudjelovali u njezinu ostvarenju jer su djela naših velikih umjetnika tako napokon dobila zasluženo priznanje u Beču i Europi.

Vijenac 617

617 - 26. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak