Vijenac 616

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

U fokusu Bojan Z.

Mladen Mazur

Ovogodišnja konferencija European Jazz Networka (EJN) održana je 21–24. rujna u Cankarjevu domu u Ljubljani. Dvjestotinjak delegata iz gotovo svih europskih država članica odazvalo se pozivu. Bio je to skup festivalskih promotora i organizatora, menadžera i predstavnika raznih europskih organizacija povezanih s jazzom. Program je uključivao niz okruglih stolova, predavanja, zanimljivih rasprava s temom jazza te koncerata sastavljenih po ukusu organizatora ljubljanskih festivala jazza. Središnje je mjesto svih tih zbivanja bilo izvješće o novom kapitalnom djelu ENJ-a, o knjizi The Shared Roots of European Jazz, koja će sadržavati povijest jazza europskih zemalja. Taj su važan dio kongresa u Linhartovoj dvorani Cankarjeva doma vodili povjesničar jazza i direktor Jazz-arhiva Arrigo Polillo u Sieni Francesco Martinelli i britanski jazz-autor, kritičar i urednik Trećega programa BBC-a te lektor knjige Alyn Shipton. Govoreći i predstavljajući to doista opsežno i važno djelo, voditelji su najavili dovršenje knjige s više od 800 stranica za proljeće sljedeće godine.

Uz niz raznovrsnih jazz-događanja svake je večeri u raznim prostorima Cankarjeva doma održano i nekoliko koncerata. U tom programu pozornost je privukao umjetnik velike međunarodne reputacije, koji od dvadesete godine živi stalno u Parizu, ima europsku karizmu danas jednog od najistaknutijih europskih jazz-glazbenika, a stiže s ovih prostora. To je poznati pijanist i skladatelj Bojan Zulfikarpašić, poznat pod skraćenim umjetničkim imenom Bojan Z. On je već s osamnaest godina zanat počeo stjecati u SAD-u, u međunarodnoj školi za mlade nadarene džeziste koju je tada vodio poznati pijanist i skladatelj Claire Fisher. U glavnom gradu Francuske surađuje danas s nizom eminentnih francuskih i europskih glazbenika modernih usmjerenja. Snimio je dosad više od deset CD-a svirajući sam, ili s vlastitim triom, surađujući pretežno s najistaknutijim francuskim predstavnicima modernoga autorskog jazza. U sklopu glazbenoga programa kongresa EJN-a u Ljubljani, Bojan Z. svirao je svoj originalni repertoar, u formaciji makedonsko-slovenskog kvinteta u kojem su uz njega nastupili klarinetist i saksofonist Goran Bojčevski, harmonikaš Tomaž Marčič, basist Tadej Kampl i bubnjar Žiga Kožar.

EJN je veća organizacija od nekadašnje EJF s impozantnim brojem sudionika i širim poljem djelovanja brojnih zemalja, pri čemu se Ljubljana ove godine pokazala primjerenim domaćinom. EJN uspješno djeluje već niz godina, a slijedeći je kongres najavljen za ranu jesen 2018. u Lisabonu.

 

Vijenac 616

616 - 12. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak