Vijenac 616

Druga stranica

Predstavljen VI. svezak KAPITALNE EDICIJE Povijest Hrvata Matice hrvatske

Prijelomnica hrvatske povijesti

Marko Bregović

Kapitalni nakladnički projekt Povijest Hrvata Matice hrvatske dobio je svoj VI. svezak. Knjiga Temelji moderne Hrvatske predstavljena je 3. listopada u Matici hrvatskoj kao sastavni dio projekta započeta prije deset godina sa svrhom cjelovitog i modernog prikaza povijesti našeg naroda. Matica kao jedan od najvećih nacionalnih izdavača time nastavlja tradiciju dosadašnjih povijesnih sinteza proizašlih iz pera naših velikih umova Tadije Smičiklasa, Vjekoslava Klaića i Ferde Šišića.

Okupljene je pozdravio moderator promocije, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić koji je upoznao publiku s predstavljačima: urednicama Jasnom Turkalj i Vlastom Švoger te recenzentima Stjepanom Ćosićem i Zlatkom Matijevićem.

U knjizi je obrađeno tzv. „dugo“ 19. stoljeće jer se iznesene teze, dokazi i analize procesa integracije hrvatskog naroda odnose na razdoblje od kraja 18. stoljeća, odnosno smrti cara Josipa II, do kraja Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije; na razdoblje od epohalne važnosti za našu državu, koja je u početku bila teritorijalno nesuverena, nije imala standardni jezik ni pismo, a tijekom toga stoljeća došla je do temelja teritorijalnog, kulturnog i nacionalnog integriteta.

Urednica knjige Jasna Turkalj pojasnila je kako u svesku nije obrađena samo politička povijest, već i teme s područja umjetnosti, kulture, demografije i pravosuđa. „Pokušali smo dati cjelovit prikaz povijesti Hrvatske na mikro- i makrorazini, pa su u sintezi pomno prikazani odnosi sa Svetom Stolicom, Mletačkom Republikom i poslije Italijom, Napoleonovom Francuskom, kao i s Osmanskim Carstvom te naravno odnos između Austrije, Mađarske i Hrvatske, kojem je dana najveća pozornost“, rekla je Jasna Turkalj. To doba smatra se „stoljećem nacije“, kako u Europi, tako i u nas, pa knjiga obiluje kulturnim, političkim i društvenim zbivanjima.

Da je riječ o kapitalnom djelu hrvatske, ali i europske povijesti i kulture, potvrdio je i recenzent knjige Stjepan Ćosić istaknuvši kako knjiga takva opsega ne može biti djelo pojedinog ili nekolicine autora već zahtijeva dovoljan broj stručnjaka s različitih područja kako bi se historiografski pokazalo što vjernije stanje u tadašnjem društvu. Ćosić je pohvalio svih 26 autora koji su sudjelovali u pisanju ove sinteze te urednice i nakladnika Maticu hrvatsku, rekavši pritom: „Dugo 19. stoljeće zrcali se iz ove sinteze kao najkompleksnija prijelomnica političke, jezične, gospodarstvene i kulturne hrvatske povijesti, a posebno je hvalevrijedan širok obuhvat različitih relevantnih informacija u sintezi kao i njezina izbalansirana koncepcija.“

Na kompleksnost i važnost hrvatskog 19. stoljeća osvrnuo se i drugi recenzent Zlatko Matijević, koji je istaknuo kako su ga se dvije teme u knjizi posebno dojmile: panslavizam, koji je do sada bio obrađen s jezičnog i književnog aspekta, dok je ovdje zastupljen i politički dio; te nova saznanja o hrvatskim pokušajima uređenja Austro-Ugarske Monarhije na trijalističkom načelu.

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović citirao je grofa Janka Draškovića, koji je pri utemeljenju Matice rekao: „Najpoglavitija svrha društva našega jest nauku i književstvo u našem narodnom jeziku rasprostranjivati i priliku mladeži našoj dati, da se domorodno izobrazi. …“ istaknuvši kako je to i danas svrha Matice te kako izdavaštvo mora poslužiti i drugim granama poput kulture, obrazovanja, ali i gospodarstva, zbog čega je pokrenut projekt Povijest Hrvata, u koji je uključeno 150 stručnjaka iz različitih znanstvenih polja.

Vijenac 616

616 - 12. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak