Vijenac 616

Glazba

42. Samoborska glazbena jesen, 29. rujna–8. listopada

Posebno vrijedni program

Marija Saraga

Prije službenog početka festivala održao se udaraljkaški festival Ivana Bilić Marimba Week s uglednim svjetskim udaraljkašima, a osim koncerata održana su i brojna predavanja, majstorski tečajevi i radionice. Program Samoborske glazbene jeseni otvorila je u franjevačkoj crkvi jedna od naših najuspješnijih pijanistica Martina Filjak zanimljivim programom djela J. Haydna, J. S. Bacha i F. Lizta. Slijedio je program 14. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. U dvije večeri na tri koncerta predstavilo se šestoro finalista.

Treće večeri recital je održao lanjski dobitnik Nagrade HDS-a i Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskoga autora, pijanist Lovre Marušić, te izveo djela B. Papandopula, R. Schumanna, L. v. Beethovena i A. Skrjabina. Potom je u Župnoj crkvi sv. Anastazije održan koncert prošlogodišnjih pobjednika natjecanja, a saznali smo i ovogodišnje nagrađene.

Obje nagrade, za najcjelovitiju umjetničku osobnost i za najbolju izvedbu hrvatskoga autora, dobio je pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar. Samo koji dan prije Ivan Vihor osvojio je i Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, pa će biti zanimljivo pratiti toga dvadesetogodišnjeg Riječanina, lanjskog diplomanta na Konzervatoriju u Bergamu.

Nakon proglašenja održan je koncert lanjskih dobitnika glavne nagrade – Kvarteta saksofona Ardemus, koji su osnovali studenti Konzervatorija u Amsterdamu 2014, a među njima i naš saksofonist Lovro Merčep.

Osim novčane nagrade, kvartet je kao nagradu za prošlogodišnji uspjeh primio i njima posvećenu skladbu Davorina Kempfa, koju su izveli na početku samoborskog koncerta. Kempf je skladao djelo In modo classico za kvartet saksofona i klavirski sekstet, a kvartetu Ardemus pridružili su se članovi Ansambla Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša. Uz Kempfovo djelo mladi su glazbenici predstavili još i skladbe G. F. Händela, S. Dedića i G. Piernea. Slijedile su dvije večeri komorne glazbe. U različitim sastavima predstavili su se ugledni hrvatski i međunarodni umjetnici, mnogi već dugogodišnji gosti festivala. Violinisti Gernot Süssmuth i Borivoj Martinić-Jerčić, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Jelena Očić i Monika Leskovar, pijanisti Martina Filjak i José Gallardo, klarinetist Mihael Paar te gitarist Petrit Çeku, a ti koncerti predstavljali su i sam vrhunac festivala.

Završnica je pripala ansamblima: Simfonijskom orkestru HRT-a koji je nastupio uz Enrica Dinda i kao dirigenta i kao solista na violončelu u izvedbama djela R. Straussa, A. Glazunova, A. Dvořáka i R. Schumanna, Zagrebačkim solistima i gitaristu Petritu Çekuu, te Hrvatskom baroknom ansamblu i Vokalnom ansamblu Antiphonus, pod vodstvom Tomislava Fačinija. I napokon, na 6. natjecanju New Note, 1. nagradu osvojio je talijanski skladatelj Andrea Portera za djelo Water Rituals za gudački ansambl.

Festival, 42. po redu, pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Srećka Bradića predstavio je najkvalitetniji program u njegovu mandatu, oslonjen na izvrsne nastupe hrvatskih umjetnika i kreativne, nestereotipne programe unutar klasičnoga okvira.

 

Vijenac 616

616 - 12. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak