Vijenac 616

Kazalište

Jubilarna izvedba Pacijenata

Marko Bregović

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski 2. listopada ugostila je deseti put, u manje od godinu dana, hit-mjuzikl Pacijenti, dokazavši kako je publika uistinu „poludjela“ za tim razigranim suvremenim djelom o raspjevanoj družini iz psihijatrijske klinike doktora Lovre. Jubilarni prikaz mjuzikla na pozornici rasprodanoga Lisinskog još je jednom izazvao euforiju među brojnom publikom, ali i u nenadmašnom timu i glumačkoj postavi koja stoji iza prvog originalnog hrvatskog mjuzikla. Radnja djela prati zavrzlame u duševnoj klinici, gdje doktor Lovro (Hrvoje Foretić) pacijente liječi glazbom, a beskrupulozni glazbeni menadžer Robert (Damir Kedžo) pokušava svoju najveću zvijezdu Valentinu (Hana Hegedušić), inače posrnulu pjevačicu, pod okriljem humanitarnoga rada vratiti u ralje šoubiznisa kako bi s njom sklopio krajnje nepošten poslovni dogovor.

Da je riječ o inovativnu kazališnom projektu dobitne kombinacije, svjedoči činjenica da je predstavu dosad gledalo više od petnaest tisuća gledatelja, koji su uz smijeh, dobru glazbu, ples i punu dvoranu pozitivne atmosfere mogli uživati u dva sata urnebesne zabave. Za svu tu bujicu pozitivnih emocija zaslužan je kreativni tim koji čine libretist Miro Gavran, autor glazbe Tonči Huljić, autorica tekstova pjesama Vjekoslava Huljić, redatelj Igor Barberić, dramaturg Igor Weidlich i glazbeni ravnatelj Filip Gjud. Ovaj mjuzikl, dakle, djelo je isključivo hrvatskih autora i po tome je jedinstven. Osim spomenutih imena koja su melodijskom invencijom, smislom za glazbenu dramaturgiju i zanimljivim aranžmanom učinili djelo posebnim, valja istaknuti i odličnu glumačku postavu, u kojoj su se mladi članovi istaknuli, iako je mnogima od njih to prvi put da su zaigrali u tako veliku projektu. Tako su Huljić i Barberić u dva kruga audicije od tristo prijavljenih izabrali Hanu Hegedušić, Damira Kedžu, Elenu Brumini, Vesnu Ravenšćak Lozić, Zrinku Kušević, Jasnu Jozić, Ivana Čuića, Hrvoja Foretića i Fabijana Pavla Medvešeka kao glavne aktere spektakla, uz popratne pjevače i plesače koji su upotpunili doživljaj ovog uistinu napetog djela.

Desetu izvedbu mjuzikla uveličalo je i uručenje prestižne nagrade Milivoj Körbler Hrvatskoga društva skladatelja Tončiju Huljiću za znatan doprinos hrvatskom glazbenom teatru.

Vijenac 616

616 - 12. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak