Vijenac 616

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Dubrovnik

U sklopu 29. Knjige Mediterana u Splitu (24–30. rujna) gostovao je dubrovački OMH te predstavio 29. rujna najnovija izdanja u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. Predstavljene su knjige Anice Kisić Vice Stjepović Skočibuha; Ivane Tomas i Maje Zeman Spomenici otoka Lapada od antike do srednjega vijeka; Vicka Njirića-Puha Tužna povijes moga života i Ivane Petrović i Ennija Stipčevića Varia Ragusina – studije i ogledi o starim knjigama i muzikalijama dubrovačkim. Uz nove knjige Matičinih biblioteka Davor Mojaš predstavio je dva prošlogodišnja i prvi broj ovogodišnjeg broja Dubrovnika, časopisa za književnost i znanost. Na kraju predstavljanja objavljeno je kako je u tisku novi dvobroj časopisa, posvećen 450. obljetnici smrti Marina Držića. Na predstavljanju sudjelovali su Slavica Stojan, Jelena Obradović Mojaš i Davor Mojaš. Pozdravne riječi uputio je domaćin, akademik Nenad Cambi. (Ivica Luetić)

Dugo Selo

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Dugom Selu, pukovnik u miru i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Nikola Tominac 28. rujna u organizaciji OMH u Dugom Selu u Velikoj vijećnici Grada Dugog Sela održao je predavanje Hrvati na Soči. Ove se godine obilježava sto godina od najtežih bitaka Prvoga svjetskog rata na jugozapadnom bojištu, koje pokriva današnje područje oko rijeke Soče u Sloveniji i Italiji. Nikola Tominac obišao je brojna bojišta Prvoga svjetskog rata, u koja su utkane sudbine brojnih hrvatskih vojnika s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa čak i Hrvata iz Sjedinjenih Država. Hrvati su u tom ratu ginuli na objema stranama fronte. Neki su ušli u povijest kao veliki vojskovođe, što je slučaj s generalom Svetozarom Borojevićem, a neki su postali velikani sveopće katoličke crkve, što je slučaj s bl. kardinalom Alojzijem Stepincem, koji je na jugozapadnom ratištu ratovao u sklopu 96. karlovačke pukovnije. Nikola Tominac u predavanju prikazao je strukturu austro-ugarske oružane sile, s naglaskom na postrojbama koje su pretežno ili u većini bile popunjavane vojnim obveznicima Hrvatima. Predstavio je najvažnije pravce ratovanja i ratišta na kojima su sudjelovati, uvjete ratovanja, gubitke u ljudstvu, označena i neoznačena grobišta te inicijative za dostojno obilježavanje tih događaja i mjesta na kojima su naši preci pretrpjeli stravična iskustva. (Kata Gojević)

Koprivnica

U organizaciji MH, OMH u Koprivnici i Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici održana je 5. listopada u velikoj dvorani samostana svečanost o 175. obljetnici MH i 725. obljetnici dolaska franjevaca u Koprivnicu (1292). Prisutne je pozdravio gvardijan p. Marijan Opitz te iznio ukratko višestoljetnu povjesnicu o franjevcima, samostanu te ustroju mlade župe sv. Antuna Padovanskog. O značaju i povijesti najstarije hrvatske kulturne ustanove MH govorio je njezin predsjednik akademik Stjepan Damjanović spojivši tadašnji specifičan trenutak hrvatske povijesti i značenje utemeljenja glavnice pri Ilirskoj čitaonici, i time osnutak Matice ilirske, s njezinom integrativnom ulogom hrvatskog prostora te suvremenim značenjem u današnjem europskom društvenom i povijesnom kontekstu i neprestanom zalaganju za očuvanje identiteta hrvatskog naroda. Matičinu ediciju Povijest Hrvata I–VII kao veliki izdavački projekt kako za hrvatsku historiografiju tako i za hrvatsku i europsku kulturu predstavio je glavni urednik dr. Zoran Ladić istaknuvši da je u njezinu interdisciplinarnom pisanju sudjelovalo 150 stručnjaka i znanstvenika i da je nastojanje uredništva bilo objaviti kulturnoj publici čitku povijest Hrvata. U umjetničkom i glazbenom programu nastupio je uglazbljenim pjesmama Frana Galovića i Paje Kanižaja sastav Bemian Duet. Ogranak će Matičinu obljetničku godinu zaključiti molbom Gradu Koprivnici za imenovanje jedne ulice imenom Matice hrvatske. (Dražen Ernečić)

Ludwigshafen

Susret s pjesnikom i glavnim urednikom Žive zajednice, Adolfom Polegubićem, članom Društva hrvatskih književnika, koji živi i djeluje u Frankfurtu, organiziran je 30. rujna u Mannheimu, u organizaciji OMH Ludwigshafen-Mannheim i Njemačko-hrvatske udruge Croatia. Autora i okupljene u dvorani Gradske kuće u Mannheimu pozdravili su predsjednik Ogranka Ilija Peran, dopredsjednica Katarina Džojić, predsjednica udruge Croatia Marija Kopić i voditelj Hrvatske katoličke misije Ludwigshafen fra Slavko Antunović. Ilija Peran podsjetio je kako je Polegubić suvremeni hrvatski pjesnik, s dosad objavljenih šest knjiga poezije. Objavio je više knjiga iz područja teologije i povijesti, duhovnosti, novinarstva i humora, na hrvatskom i njemačkom jeziku, te više od dvadeset znanstvenih radova. Pjesnik je krasnoslovio izbor iz svojih pjesama, triju još neobjavljenih zbirki, što su okupljeni nagradili pljeskom. Jednu svoju pjesmu na hrvatskom jeziku pročitao je mladi pjesnik Leon Džojić. (I. H.)

Marija Bistrica

OMH u Mariji Bistrici organizirao je 5. listopada još jedno događanje iz ciklusa Noć pod zvijezdama – promatranje noćnog neba teleskopima kod 12. postaje na vrhu bistričke Kalvarije pod nazivom 1,28 sekundi prije… Julio Car, autor i voditelj projekta, upoznao je zainteresirane sa zanimljivostima iz svijeta astronomije, s naglaskom na objekt koji se krije iza zagonetke u naslovu promatranja, a riječ je naravno, o Mjesecu. Mjesec je od zemlje udaljen oko 384.400 km. Kako je brzina svjetlosti oko 300.000 km u sekundi, potrebno joj je 1,28 sekundi da s Mjeseca dođe na Zemlju. Znači, kada gledamo Mjesec, mi ga vidimo onakva kako je izgledao prije 1,28 sekundi. Posjetitelj koji je otkrio zagonetku iza naslova nagrađen je knjigom. (I. H.)

Novska–Lipovljani

U lipovljanskoj knjižnici i čitaonici održana je promocija knjige Lipovljanski medaljoni nekadašnjega lipovljanskog grkokatoličkog župnika Romana Myza, supotpisanu od njegova prijatelja Nikole Zlatka Zemana. Zeman je kraće Myzove tekstove o Lipovljanima kojih više nema, napisane 1979, koji su sjećanje na Myzovo djetinjstvo i mladost od 1933. do 1968, obogatio fotografijama Lipovljana, Lipovljanaca, trgovina i gostionica, javnih zgrada i trgova iz toga doba. Knjigu je predstavio Franjo Horvat, urednik. Uz brojne Lipovljance i Novljane, promociji su prisustvovali i predsjednici ogranaka MH iz Kutine, Novske i Lipovljana. Rukopis je gotovo četiri desetljeća lutao od Novog Sada, Lipovljana i Novske do Zagreba, da bi bio ukoričen u izdanju Ogranka MH iz Novske. Član Ogranka MH u Novskoj i hrvatski branitelj Vjekoslav Pešut postavio je svoju drugu samostalnu izložbu slika i skulptura naslovljenu Violet u Galeriji POU u Novskoj. (Alojz Buljan)

Opatija

U Ogranku Matice hrvatske u Opatiji održano je predavanje pod naslovom Novac Mletačke Republike: donacija dr. Ervina Rotha za Numizmatičku zbirku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Predavač Ivo Mileusnić, profesor povijesti i filozofije i viši kustos u tome muzeju, uz brojne ilustracije predstavio je mletački novac numizmatičke zbirke i donaciju mletačkog novca kojom je darovatelj obogatio fundus. Novac Mletačke Republike u prošlosti je bio u optjecaju na našem području i kvalitetom konkurirao ostalim valutama na tržištu. Numizmatička zbirka muzeja počela se formirati već 1875. upravo zahvaljujući brojnim darovanjima građana u svrhu osnivanja prvoga riječkog Gradskog muzeja (Museo civico). Predavanje je programski sukladno s temama koje je nedavno sugeriralo Predsjedništvo MH, a to je između ostaloga suradnja s povijesnim i kulturnim ustanovama, jer je donacija realizirana djelovanjem Ogranka MH u Opatiji. (Julijan Dobrinić)

Samobor

Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu dio su književnog programa OMH u Samoboru već više od četvrt stoljeća. Od ove godine voditelj je Susreta potpredsjednik Ogranka Zoran Perović, ujedno dobitnik ovogodišnje književne nagrade Dragica Vrbenski. Na 26. susretima, održanim 29. rujna, sudjelovalo je 45 pjesnika. Stoga ocjenjivačkom sudu, u sastavu Đurđa Vuković, Vida Milek, Irena Šepl, Antun Pavlin i Marica Jelenić, nije bilo lako između pristigla poetskog blaga odlučiti komu dodijeliti nagradu. Uz tu pjesničku manifestaciju tiskan je i prigodni zbornik, koji izlazi od 1991. i u kojem se nalaze pjesme svih sudionika Susreta. U ovogodišnjem Zborniku čitatelji mogu pronaći prilog o samoborskom i ludbreškom pjesniku Božidaru Hlastecu, koji je njegovao lokalnu pjesničku riječ i kulturu, a bio je i predsjednik Ogranka teške 1971. Prisutne je pozdravio pročelnik samoborskoga Odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, u ime Ogranka predsjednik Gordan Črpić i počasna predsjednica Ranka Novosel. (Lada Lokmer)

Sisak

OMH u Sisku organizirao je 30. rujna još jednu Stihovnicu Siska. Publici se ovaj put kao glavni gost večeri predstavio Zlatko Majsec, pjesnik, prozaik i glazbenik (frontmen benda Mel Camino) iz Velike Gorice. Na repertoaru su bile pjesme iz njegove nove, druge po redu knjige znakovitog naslova Frik iz kvarta, što je i naslov književne kolumne koju Zlatko na tjednoj bazi piše za portal Kronike Velike Gorice.

Knjiga je početkom 2017. objavljena u izdanju OMH u Velikoj Gorici kao zbirka najčitanijih pjesama, kratkih priča i eseja objavljenih na portalu unatrag dvije godine. Njegovim gostovanjem nastavljena je pozitivna i učestala suradnja između dvaju ogranaka MH. U nastavku večeri svoju su poeziju govorili i drugi pjesnici, a neki od njih došli su iz Zagreba i Petrinje. (Siniša Matasović)

Široki Brijeg

OMH u Širokom Brijegu u suorganizaciji s manifestacijom Didakovi dani u povodu stogodišnjice spašavanja hercegovačke djece od gladi organizirao je 2. listopada, u čast velikom hercegovačkom franjevcu Didaku Buntiću, glazbeno-poetski recital Sa suzom ti pišem život. Inicijator i organizator susreta Ivan Kraljević istaknuo je važnost i značenje djelovanja fra Didaka Buntića, koji je prije sto godina spasio oko 17.000 hercegovačke djece od gladi odvevši ih u Slavoniju.

Didak Buntić bio je Brotnjak kojega su i Širokobriježani prigrlili kao svoga, zbog onoga što im je ostavio u nasljeđe, bio je iznimna pojava, a počast mu je odana brojnim pjesmama. Sa suzom ti pišem život, borče, fra Didače, sirotinje oče – obraća mu se u svojim stihovima najpoznatiji pjesnik seljak u hrvatskoj književnosti, Nikola Kordić iz Grljevića. U programu su još sudjelovali Andrija Zeljko, Željka Šaravanja, fra Dane Karačić, Ana Kraljević, Blanka Kraljević, Lidija Knezović, Sanijela Matković, Srećko Slišković i Ivan Kraljević. U glazbenom dijelu nastupili su Djevojački zbor Župe Gradnići, sestre Ramljak i Lucija Zovko. (I. H.)

Trogir

Trogirski OMH objavio je 19. svezak svoje knjižnice, zbirku poezije Moje JA autorice Ane Čagalj te je predstavio 2. listopada u Kneževu dvoru, u okviru istoimenoga projekta mlade pjesnikinje i likovnog umjetnika Damira Markulina, koji je izložio svoje slike i skulpture.

Predsjednica trogirskog ogranka Danka Radić tom je prigodom najavila i buduću suradnju s mladom talentiranom autoricom Anom Čagalj. Uz autore, na otvaranju su govorili pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, koji je recitirao pjesme iz predstavljene zbirke, recitatorica je bila i teologinja Kristina Širović, dok je Miljenko Buljac govorio o izloženim umjetničkim djelima. O pjesmama je nekoliko riječi rekao i umjetnik Damir Markulin, autor predgovora zbirci. (Danka Radić)

Velika Gorica

OMH u Velikoj Gorici u suradnji s Ogrankom Seljačke sloge Buševec organizirao je 24. rujna svečano obilježavanje 50. godina od izvođenja prve Turopoljske svadbe. Događaj je okupio kulturno-umjetnička društva turopoljskoga kruga iz Buševca, Mraclina, Donje Lomnice, Kuče, Plesa, Mičevca, koji su folklornim programima proslavili okruglu obljetnicu. Listopadska događanja otvorilo je gostovanje Jasne Vince predavanjem Popis i propis – jezična istraživanja, kojim je znanstvenica sa Staroslavenskoga instituta publici predstavila i približila svoj rad u pristupanju najstarijim hrvatskim pisanim spomenicima.

Među velikogoričkim zbivanjima predstavio se 12. listopada još jedan, Institut za etnologiju i folkloristiku, predavanjem znanstvenice Irene Miholić Tradicijska kultura i treća životna dob u Turopoljskom muzeju. Time su posljednja dva tjedna zbivanja lijepo zaokružena pogledom u prošlost, s različitih motrišta. (N. M.)

Vijenac 616

616 - 12. listopada 2017. | Arhiva

Klikni za povratak