Vijenac 615

Druga stranica

Dodijeljena nagrada za kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković

Nagrade juniorima i seniorima

Jelena Savić

Urednik i književnik Kristijan Vujičić, akademik Pavao Pavličić i Marina Veljača dobitnici su nagrada za najbolju priču u sklopu 51. natječaja za kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković, koje su im uručene 21. rujna u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prvu nagradu osvojio je Kristijan Vujičić za priču Zid mora pasti, drugu akademik Pavao Pavličić za Priču za Večernjakov natječaj, a treću nagradu Marina Veljača za tekst Znaš li tko sam ja.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, istaknuo je važnost Kratke priče Večernjeg lista, kazavši kako je to rijedak primjer da se dnevni list pretvorio u važnu instituciju nacionalne književnosti i kulture, i to u području kratke priče, koja je dugo bila podcijenjen književni žanr, čime potiče kulturu čitanja. Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, istaknuo je da bi Nagrada Ranko Marinković trebala dobiti status nacionalne nagrade, kao što je slučaj s BBC-jevom nagradom. Prema riječima Tomislava Sabljaka, jedan od razloga dugovječnosti natječaja jest to što je u njegovu centru kratka priča, a ne autor, što treba biti i dalje.

 „Književnost nije sport gdje seniori i juniori ne mogu igrati zajedno“, kazao je akademik Pavličić, dok je Kristijan Vujičić rekao da Kratku priču Večernjeg lista nije doživio kao natjecanje nego kao druženje. Marina Veljača istaknula je da je Kratka priča jedini natječaj na kojem se anonimni autori mogu natjecati s velikim književnim imenima.

Kratka priča Ranko Marinković postala je zaštitni znak Večernjeg lista otkako se od 1964. svake subote objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Na ovogodišnji, 51. Večernjakov natječaj, pristigle su rekordne 963 priče, a žiri u kojem su bili akademik Milivoj Solar, predsjednik žirija, zatim Helena Sablić Tomić, Milena Zajović, Seid Serdarević, Tomislav Sabljak i Denis Derk razmotrio je 59 priča koje su objavljene u Obzoru, subotnjem prilogu Večernjeg lista od proljeća 2016. do proljeća 2017.

Vijenac 615

615 - 28. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak