Vijenac 615

Matica hrvatska

DANI KALMANA MESARIĆA 2017.

Kalman Mesarić ponovno dostupan

Mirjana Hržić

Od 15. do 24. rujna održani su četvrti po redu Dani Kalmana Mesarića u Prelogu. Sama manifestacija započela je 2014. sa svrhom upoznavanja vlastitog sugrađanina i poticanja interesa za njega i njegov opus. Moralo je proći trideset godina kako bi se ime Kalmana Mesarića ponovno počelo spominjati ne samo u užim stručnim krugovima nego i među narodom. Predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike kroz manifestaciju nastoji se afirmirati Kalmanov svjetonazor i poetika, ali i dati prilika današnjim živim ljudima da predstave sebe i svoje stvaralaštvo, kako se i njima ne bi dogodila zaboravljenost u njihovu rodnom kraju.

Osim afirmacije i predstavljanja živih ljudi velika pozornost posvećena je i njihovoj edukaciji. U četiri godine organizirano je ukupno sedam radionica kako za djecu tako i za odrasle, a sve s ciljem daljega njihova kvalitetnijeg rada i dramskoga stvaralaštva.

Ovogodišnji Dani započeli su lutkarskom predstavom u obliku balona Najbolji prijatelji u izvedbi Zorina doma iz Karlovca. Uoči predstave prigodnim govorom manifestaciju je otvorio gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek. Drugog dana u Domu kulture u Čehovcu predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva Strahoninec s predstavom Moderna ljubav i članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika grada Preloga s predstavom Poštar. Treći dan bio je posvećen edukaciji voditelja kazališnih amatera Međimurja, za koje je redatelj Robert Raponja održao radionicu Redateljsko čitanje dramskoga teksta.

Nakon kratka predaha u utorak 19. rujna u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca održano je predstavljanje Matice hrvatske u povodu 175. obljetnice postojanja. Maticu hrvatsku pod naslovom Matica hrvatska – 175. godina sa svojim narodom predstavio je njezin predsjednik akademik Stjepan Damjanović. O djelovanju Matice na području Međimurske županije govorio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, dok je o publicističkoj djelatnosti govorio književnik Ernest Fišer, ujedno glavni urednik časopisa Kolo, najstarijega časopisa za umjetnost i kulturu u Hrvatskoj.

Sljedeća tri dana od srijede do petka u Otoku, Hemuševcu i Čukovcu predstavili su se redom članovi Kulturno umjetničke udruge Društvo žena Gornji Kraljevec s predstavom Se jampot dojde na svetlo, članovi Kulturno umjetničkog društva Seljačka sloga iz Donje Dubrave s predstavom Vesela novost, članovi Kulturno umjetničkog društva Sveti Jeronim iz Štrigove s predstavom Dvije ispovijedi, članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića s predstavom Bez pameti te još jednom članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika grada Preloga s predstavom Poštar. Na kazališno književnim večerima po mjesnim odborima predstavili su se i članovi Književnog kruga Prelog: Ljubica Fleten, Draženka Novak, Marija Novak, Veronika Zrna, Ivanka Novak, Marija Bermanec, Magdalena Vlah Hranjec i Vinko Rojko.

Pretposljednjega dana, u subotu 23. rujna, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus održano je javno predavanje Sanje Nikčević, kazališne kritičarke i teatrologinje pod naslovom Od Krleže do Mesarića i natrag ili kako nastaje kanon.

Ponovnim objavljivanjem njegovih djela (roman Dravom zlato plovi, 2014, komedija Gospodsko dijete, 2015. te komedija I u našem gradu, 2016), nastojimo otrgnuti iz zaborava njegovo pisano stvaralaštvo. Navedena djela moguće je danas pronaći tek u arhivima knjižnica. Posljednjega dana ovogodišnje manifestacije predstavljena je nova knjiga u nizu, društvena satira Poslovne tajne. O knjizi govorila je Sanja Nikčević, o uskladi originala teksta s današnjim standardom Marija Oto Sačer, a isječke su prikazali članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića Zlatko Hržić, Nataša Žerdin i Mirjana Hržić. S tim nizom djela Kalmana Mesarića postaju dostupnija. Nadamo se da će pronaći put i do profesionalnih kazališta te da će u budućnosti doživjeti ponovno rođenje na velikim scenama hrvatskih kazališta kao što zaslužuju.

Ovogodišnje Dane Kalmana Mesarića organizirali su Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga. Organizaciji su se pridružili i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Srednja škola Prelog i Osnovna škola Prelog. Cijeli projekt financijski su potpomogli Grad Prelog, Međimurska županija, Ministarstva kulture RH te sponzori: tvrtke Komet d.o.o., Međimurje-plin d.o.o, Tegra d.o.o i Hilding Anders d.o.o.

Vijenac 615

615 - 28. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak