Vijenac 615

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Blato

Pod predsjedanjem dosadašnjega predsjednika OMH u Blatu Rade Kaštropila održana je 20. rujna izborna skupština Ogranka, na kojoj je usvojeno izvješće o proteklom radu i izabrana nova uprava. Za predsjednicu izabrana je Ivana Anić, mlada profesorica hrvatskog jezika, potpredsjednik je Teo Šeparović, tajnica Franciska Jurišić Bačić, rizničarka Margita Nobilo, a članovi Ivana Biško, Rade Kaštropil i Alemka Bosnić. Prihvaćen je program rada Predsjedništva za sljedeće četverogodišnje mandatno razdoblje, sastavljen prema napucima Središnjice MH. Na kraju skupštine Rade Kaštropil je u znak zahvalnosti uručio prigodni dar, knjigu Blatska trpeza u izdanju Ogranka dugogodišnjem zaslužnom članu Prijamu Bačiću, koji je dvaput bio predsjednik obnovljenog OMH u Blatu. (Franciska Jurišić Bašić)

Čakovec

OMH u Čakovcu 21. rujna održao je konferenciju za tisak na kojoj su najavljeni znanstveni skup Josip Bedeković i njegovo djelo i promocija kapitalnoga djela međimurske i hrvatske kulturne povijesti Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju, koji će se održati u Štrigovi 30. rujna. Knjigu je s latinskoga jezika preveo prof. Marko Rašić. Bedekovićev Natale solum, odnosno, od sada Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju, djelo je opsega petsto i više stranica, tiskano na latinskom jeziku 1752. u Bečkome Novom Mjestu, bogato ilustrirano vrijednim grafikama. Knjiga je u znanstvenoj literaturi često citirana, a ovo je prvo njezino izdanje na hrvatskome jeziku. Ujedno je prva monografija jedne hrvatske regije, a obuhvaća i širi zemljopisni i povijesni kontekst. Knjiga je druga po redu Bibliothece Murodravane, koju su utemeljile Međimurska županija i Ogranak, a temeljni joj je cilj objavljivanje najvažnijih djela vezanih uz međimursku kulturnu povijest. Prva je knjiga edicije Sigetski boj u hrvatskoj epici. Posebnu zahvalnost predsjednik Ogranka Ivan Pranjić uputio je akademiku Dragutinu Feletaru, koji je svoje enciklopedijsko znanje i iskustvo u Nakladničkoj kući Meridijani ugradio u ovaj projekt. (I. H.)

Čitluk

OMH u Čitluku nastavlja s radom i nakon aktivnoga ljeta, što se pokazalo 15. rujna čak dvjema manifestacijama. Otvorena je izložba akademskog kipara i crtača Branka Imrovića pod nazivom Crtačev dnevnik. Drugog dana tradicionalne turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije posjetitelji Galerije klub Matice hrvatske u Čitluku mogli su razgledati Imrovićeve skulpture, crteže, kompozicije, crteže u bocama i ostale radove. Izložbu su otvorili predsjednik OMH Andrija Stojić i predsjednik Općinskog vijeća Predrag Smoljan. Iste večeri u velikoj dvorani hotela Brotnjo predstavljena je nova knjiga književnice Anite Martinac Od Franje do Franje. Uz nakladnika romana Andriju Stojića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk, u predstavljanju su sudjelovali: Hloverka Novak Srzić, Antun Lučić, Željko Primorac i sama Anita Martinac. „Iz prosudbe o ovom što Anita Martinac tako zdušno piše, primijetio sam da roman jest povijesni u onim tragovima koje ona predstavlja između razdoblja Prvoga, Drugoga i Domovinskog rata. Ona djeluje dalje i širi misiju, prosvjetiteljski daje do znanja da je istina i borba za istinu nepobitna i čuva čovjekovo biće“, kazao je Lučić. (Andrija Stojić)

Dubrovnik

U organizaciji OMH u Dubrovniku, OMH u Varaždinskim Toplicama i nakladničke kuće Tonimir 20. rujna u čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljena je knjiga U službi domovine autora Hrvoja Kačića. Knjigu su uz autora predstavili Ivan Mustać, povjesničar iz Dubrovnika i Stjepan Juranić, nakladnik i predsjednik OMH u Varaždinskim Toplicama. Riječ je o četvrtom dopunjenom izdanju Kačićeve knjige koja je podnaslovljena citatom Pavla Rittera Vitezovića Croatia rediviva (Oživljena Hrvatska), a čije se prvo izdanje pojavilo u izdanju Matice hrvatske 2003. No zbog velika interesa javnosti Matica je objavila još dva izdanja knjige (2006. i 2009), a različiti su nakladnici u međuvremenu knjigu objavili i u prijevodima na strane jezike. (N. M.)

Grude

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika, u suradnji s OMH u Grudama, bijaše organizator 1. likovne kolonije u čast i znak zahvalnosti za svu žrtvu tamnice i uzništva hrvatskom vitezu Zvonku Bušiću Taiku. Likovna je kolonija održana u Gorici od 7. do 9. rujna pod nazivom Zvonko Bušić Taik-32-godišnji uznički san o slobodnoj domovini Hrvatskoj. Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije zapadnohercegovačke. Dana 7. rujna u staroj crkvi u Gorici bila je večer otvaranja, pod naslovom Večer domoljublja. U programu su sudjelovali Zvonkova supruga Julienne Bušić, akademski glumac HNK-a u Splitu Pere Vitez Eranović, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, predsjednik Ogranka Mario Bušić, ministar Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije zapadnohercegovačke Mladen Begić, a glazbenim programom večer su uresile Zvonkove susjede iz Gorice. (Mario Bušić)

Križevci

U sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri OMH u Križevcima i Grad Križevci 24. rujna u crkvi Svetoga Križa organizirali su koncert mađarskog ansambla Marquise. Ansambl Marquise na jedinstveni način prezentira ranu glazbu – u kostimima. Dosad su izveli više od dvjesto koncerata, uglavnom u dvorcima i palačama diljem Europe. Izvode virtuozne i lirske arije i duete za dva soprana koje prate instrumenti tipični za to razdoblje, kao i instrumentalne izvedbe solo glazbenika i trija. Koncerti dočaravaju atmosferu 17. i 18. stoljeća kostimima, scenom, glumom i pričom, čime nadopunjuju i dodaju dramatičan element glazbenom iskustvu. Ansambl čine Judit Felszeghy (koloraturni sopran), László Blaskovics (kontratenor), Márta Gál (čembalo), Katalin Kállay (blok-flauta) i Zsolt Szabó (viola da gamba). (I. H.)

Orebić

U organizaciji OMH Orebić započeo je projekt Erasmus+ programa razmjene mladih pod naslovom Rethink the future – Reinvent the city ili Promisli budućnost – Izmisli grad, koji je ugostio 37 mladih iz pet europskih zemalja. To je prvi odobreni projekt razmjene mladih, unutar programa Erasmus + s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a provodio se na nekoliko lokacija na poluotoku Pelješcu od 17. do 23. rujna. Projekt provodi OMH Orebić, a zemlje partneri su Italija, Španjolska, Slovačka, Litva i Rumunjska. Stvaranje sinergije između umjetnosti i obrazovanja u promicanju kreativnog učenja najbolje se ostvaruje partnerstvom koje umjetnost i kulturu stavlja u središte svojih interesa i ciljeva, kao metodu koja ima moć promjene društva i svoje sredine. Sudionici projekta moći će tako promišljati budućnost svojih zajednica uz vizualnu predodžbu prostora prošlosti: ostavštine bogate povijesti i tradicije poluotoka Pelješca. Cilj je projekta osnažiti mlade da postanu budući inovatori, pokretači promjena u zajednici. (Tina Bikić)

Osijek

Osječki OMH predstavio je 19. rujna dvobroj Književne revije sa središnjom temom Ostanak. Glavni urednik Ivan Trojan preko članka kolegica, profesorice Lucije Ljubić i diplomirane kulturologinje Doris Pavlović, govorio o problemu migracija, osobito prisutnu u Slavoniji. Naglasio je da uz problem ostanka čitatelji u dvobroju mogu naći ono najbolje iz hrvatske književne produkcije – prozne i poetske priloge, eseje, književne kritike. Uvodno je slovo za ovaj broj napisao akademik Stjepan Damjanović, predsjednik MH. Taj broj Književne revije pokušava reći STOP, vizualno istaknut na naslovnici, kazao je glavni urednik. Istaknuo je da već treći put surađuju s Odjelom za kulturologiju Osječkog sveučilišta, i to je suradnja koja potvrđuje njegovo stajalište kako Književna revija mora biti otvorena ne samo svim umjetnostima nego i institucijama koje se vezuju uz Sveučilište. (I. H.)

Požega

OMH u Požegi 14. rujna u suradnji s požeškom udrugom Vila Velebita predstavio je knjigu Josipa Fajdića Posebnosti Like u Hrvatskom klubu August Šenoa u Pečuhu. O knjizi su osim autora Josipa Fajdića govorile predsjednica Ogranka MH u Požegi Vesna Vlašić te Mihaela Markovac. Knjiga je opsežna monografija u kojoj autor uspješno ističe posebnosti Like, i to u segmentu povijesti, prirodnih ljepota i kulturne baštine. U glazbenom dijelu nastupio je Ženski pjevački zbor iz Pečuha. Predstavljanju je prisustvovao Mišo Hepp, član mađarskog parlamenta, te brojni predstavnici hrvatske zajednice u Pečuhu. (Vesna Vlašić)

Velika Gorica

OMH u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za kratku priču pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom Turopoljska poculica. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca 2017. U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske s dosad neobjavljenim radom do 25. prosinca 2017. Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom, odnosno standardnom jeziku. Rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskoj stranici Ogranka i Grada Velike Gorice i internetskih portala vg.danas i cityportal.hr. Upute za slanje radova pronađite na mrežnim stranicama Matice hrvatske (www.matica.hr/ogranci). (I. H.)

Vukovar

U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, OMH u Vukovaru i Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru 14. rujna u prostoru Pastoralnog centra sv. Bono predstavljena je knjiga fra Zlatka Špehara Tragom Hrvata u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Knjiga je svojevrsni nastavak prethodnoga Špeharova djela Tragom hrvatske niti u Argentini iz 2014, a sadržava niz priča o životu i sudbinama hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u spomenutim južnoameričkim državama. Autor ih je tijekom putovanja i susreta s hrvatskim življem osobno prikupio i zapisao te na taj način trajno sačuvao uspomenu na tu brojnu i nezaobilaznu odrednicu hrvatske dijaspore u 19. i 20. stoljeću. Knjigu su predstavili Dražen Živić (urednik), Ružica Pšihistal (recenzentica) i fra Zlatko Špehar (autor). Izdavač je OMH u Vukovaru, a suizdavači Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Vukovar i Hrvatsko plemićko bratstvo Kralj Ivan Zapolja – Zapolje – Salzburg. Ogranak je s Državnim arhivom u Vukovaru i Gradskim muzejom Vukovar bio i jedan od suorganizatora znanstveno-stručnog kolokvija Slojevi sjećanja i identitet Vukovara u 20. stoljeću, projekta čiji je nositelj Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, održana 15. rujna. (Petar Elez)

Zabok

Izložba slikarice, restauratorice i konzervatorice umjetnina Marine Fernežir, naslovljena Hommage gradovima Europe, otvorena je 15. rujna u Velikoj galeriji grada Zaboka u organizaciji OMH u Zaboku i Pučkog otvorenog učilišta Zabok. Autorica kreativno i originalno, rabeći razne pristupe i slikarske tehnike, stvara svoju vizuru gradova, stvarno ili simbolički prisustvujući ljudima na trgovima ili ulicama i osjećajući ritam grada i njegova svakodnevnoga života. Raznim bojama, kontrastima i kompozicijama te tehnikama na dojmljiv način prenosi doživljaj Europe – od sjevernih zemalja Skandinavije do juga i ciparske Nicosije. Od Zagreba, Praga, Sofije, Bratislave, Beča, Varšave, Berlina do Rige, Tallinna ili Stockholma to slikarsko putovanje doživljaja i ugođaja nudi jedinstven spoj prepoznatljivih simbola ili znamenitosti gradova. Izložbu je glazbenim i pjevačkim umijećem obogatio Zabočanin Nikola Vranić umjetničkog imena John John Raven August, koji je izveo autorske skladbe Dangerous Waters i Crucify Me te skladbe Mindheart i Misanthropist, koje su izvedene kao rođendanski dar Marini Fernežir. Povjesničarka umjetnosti Vesna Pušelj pročitala je svoj predgovor katalogu izložbe iznijevši razmišljanja i analizu umjetničkih radova, dok je izaslanik župana Ivan Lamot u ime Županije pozdravio okupljene i svečano otvorio izložbu, koja ostaje otvorena do 13. listopada. (Tina Marušić)

Zadar

U OMH u Zadru 21. rujna prikazana je nova knjiga u izdanju Ogranka – poema zadarskoga književnika Roberta Bacalje Besida o Tomi kuoga su na školju zvoli Odisej. O knjizi su govorili: recenzent Stjepan Blažetin i urednica Katarina Ivon. U 24 pjevanja Bacalja je na zvučnoj prečkoj čakavici premjestio Odisejev svijet u Preko. Tako herojska Odiseja poprima svu zbilju i momente koje donosi život na Jadranu. Prema riječima recenzenata i Bacaljin je Tomo, poput Odiseja, otočni čovjek, okružen i sudbinski određen morem, ali i otokom. More pruža mogućnost odlaska u svijet, a otok je prostor često izoliran i s posebnim svijetom, ljudima i događajima s ustaljenim ritmom, što može poremetiti pokoji dolazak nekog stranca, odlazak s otoka, nesreća ili dugi izvanredni događaj. Zaključeno je kako je tom poemom obogaćena hrvatska (i ne samo dijalektalna) književnost. (Anica Serdarević)

Vijenac 615

615 - 28. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak