Vijenac 613 - 614

Glazba

Naši ljetni festivali

Miljenko Jelača

Glazbene stranice ovog Vijenca ispunjene su osvrtima i prikazima ljetnih festivala, posebno njihovih glazbenih programa. Od nacionalnog su značaja 68. Dubrovačke ljetne igre, 63. Splitsko ljeto i 42. osorske glazbene večeri, ali pišemo i o 57. glazbenim večerima u zadarskom Sv. Donatu, Riječkim ljetnim noćima, o 5. međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto koji još traje pa i o nekim lokalnim priredbama kao što je splitski 9. MAG festival i trogirska Opera selecta. Nastojimo od svake od tih priredbi izdvojiti ono što bi posebno moglo zanimati ili što izjestitelji smatraju potrebnim izdvojiti.

Prve su održane pa i završene Riječke ljetne noći, o kojima Gloria Fabijanić Jelović između ostalog bilježi da su se u program uključile mnoge kulturne institucije, muzeji, kina i kazališta, ali uz nedovoljno koordinacije među njima. Na tom ljetnom festivalu nedostajalo je malih koncerata klasične glazbe na zanimljivim lokacijama pod vedrim nebom. Na kraju izdvaja završetak Riječkih ljetnih noći koji je bio u znaku bisera operne literature i na kojem su se predstavili finalisti Međunarodnog natjecanja mladih pjevača Zinka Milanov. Pobjednica natjecanja je sopranistica Ana Petričević iz Hrvatske, koja je osebujan i snažan glas čistih visina i besprijekornu dikciju pokazala u dvije arije, iz Wagnerove opere Tannhäuser i Verdijeve Moći sudbine. Drugu nagradu dobio je tenor Ibrahim Yesilay iz Turske, a treću Domen Križaj iz Slovenije. U finale se od 74 prijavljena pjevača plasiralo njih deset, a koncertom je ravnao Robert Homen. Nagradu publike također je osvojila pobjednica natjecanja Ana Petričević. Tim koncertom završene su ovogodišnje Riječke ljetne noći, koje nisu imale spektakularan program, ali treba pohvaliti želju i trud svih sudionika i uprave riječkoga kazališta da festival opstane, kako su rekli u podnaslovu – usprkos svemu!

O početku Dubrovačkih igara pisali smo u srpanjskom trobroju, a od ostaloga glazbenog programa izdvojili smo dvije priredbe o kojima u nastavku čitajte.

Vijenac 613 - 614

613 - 614 - 14. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak