Vijenac 613 - 614

Druga stranica

Dokumentarni i igrani serijali u novoj sezoni Hrvatske radiotelevizije

Jesenske poslastice na HRT-u

Ivan Kraljević

Hrvatska radiotelevizija pripremila je niz domaćih igranih i dokumentarnih serija i filmova koje ćemo na malim ekranima moći gledati od ove jeseni. Riječ je o dvadesetak projekata, među kojima su brojni premijerni naslovi, a emitirat će se i nove sezone prokušanih uspješnica poput serijala Hrvatski velikani, Zapisano u kostima, Počivali u miru, Profesije osobno i Betonski spavači.

Najambiciozniji dramski projekt četverodijelna je dramska igrano-dokumentarna seriju o životu i radu jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića Tin trideset godina putovanja koja će kroz različite životne faze pratiti biografski krajolik kojim je Ujević „putovao“ tijekom života.

„Cjelina toga putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života toga književnoga velikana, već i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i regije kojoj pripadamo. Riječ je o povijesnim burama u kojima se raspada   Austro-Ugarska, vremenu pred Prvi svjetski rat, životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu, te stradanju nakon tog rata pod komunističkim režimom. U tim povijesnim razdjelnicama pjesnik se iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalnim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskome konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom periodu“, kažu na HRT-u.

Serija o Tinu, temelji se na knjizi Jasena Boke, a scenarij uz Boku potpisuju Lada Martinac Kralj te Davor Žmegač, redatelj serije. Glavne uloge tumače Ivan Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin).

Na programu je i nova dramska serija – Anka, scenaristice Tatjane Aćimović i redatelja Dejana Aćimovića, snimljena prema romanu Anka Brazilijanka Mate Lovraka, humoristična serija Ko te šiša (scenaristi su Petra Venier, Dijana Merdan, Branko Ružić i Koraljka Meštrović, a režiju potpisuju Aldo Tardozzi i Igor Šeregi), dok je za ljubitelje političkih temama na programu nova dramska serija Čuvar dvorca Lukasa Nole. Serija govori o Hrvatskoj 1980-ih, o vremenu burnih političkih i društvenih promjena.

I dokumentarni program ima svoje adute. Goran Milić se ponovno vraća na program javne televizije novom serijom Tada i sada gdje uspoređuje život u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj sa životom u današnjoj Hrvatskoj. HRT priprema i dokumentarnu seriju Hrvatski premijeri osobno Gordana Malića i Dominika Galića, a prava je poslastica dokumentarac Gavran u domovini i inozemstvu o našemu najprevođenijem i najizvođenijem književniku u inozemstvu Miri Gavranu.

U povodu 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja južnih dijelova Hrvatske bit će emitiran i dvodijelni dokumentarni film Deblokada Dubrovnika, a uskoro na male ekrane stiže i nova dokumentarna serija Storije o neponovljivima koja se u sedam polusatnih nastavaka bavi temom osobenjaka, ridikula i boema (Scenarist, narator i urednik serije je Vedran Benić, a redatelj Lukša Benić). Miro Branković pripremio je seriju Više od riječi koja će „pokušati naučiti gledatelje jednu vrstu telepatije, odnosno vještinu čitanja misli na temelju govora tijela i drugih oblika neverbalne komunikacije.“

HRT je pripremio i novi serijal Klape Zvonimira Varošaneca, seriju Sjeverozapadni vjetar – između legende i stvarnosti Ivana Planinića te Splitsku fotolaringologiju Mladena Santrića.

U sklopu druge sezona Hrvatskih velikana Roberta Knjaza gledat ćemo portrete Ante Starčevića, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Matije Gupca, Marije Jurić Zagorke, Sv. Leopolda Mandića, Vesne Parun, Slave Raškaj te hrvatskih nobelovaca Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke. 

Vijenac 613 - 614

613 - 614 - 14. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak