Vijenac 613 - 614

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

 

 

 

 

Čitluk

OMH u Čitluku ljeto je proveo vrlo aktivno. Potkraj srpnja održana je već 15. međunarodna izložba u organizaciji ULU En Face s 34 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Gruzije. Uz izložbu umjetničkih radova predstavljena je i knjiga Simbolika crteža autorice Silve Radić. Nagrade kao i sama izložba osmišljene su kao potpora i poticaj za mlade umjetnike stasale na Akademiji, čime i izravno grade autentičnu umjetničku scenu. Dobitnike ovogodišnjih nagrada – Marinu Ćorić, Anu Šimić i Marka Ramljaka, ovogodišnje diplomante ALU Široki Brijeg – proglasila je Dragana Nuić Vučković, čestitajući svim izlagačima na fantastičnim radovima. Već sljedećeg dana još jedna tradicionalna manifestacija odvila se u Čerinu: 17. glazbeno-književna večer Susreti pod hrastom, slavljenje lipe riječi posvećeno pok. Krešimiru Šegi u organizaciji Ogranka, Župe sv. Stjepana Prvomučenika i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Istoga dana u matičnom Čitluku predstavljena je knjiga Slave Antina Bage Posuška trilogija, zbirka od tri povijesna romana. Zajedničkom nakladom knjige fra Miljenka Stojića Cvrk-cvrk, OMH u Čitluku i Vrgorcu osigurali su ljetnu dopunu za dječje knjižnice. (Andrija Stojić)

Dubrovnik

U Zatonu Malom 13. kolovoza predstavljena je knjiga dnevničkih zapisa Tužna povijes moga života Vicka Njirića-Puha iz Štikovice (1871–1942), nastalih od njegova odlaska u Južnu Ameriku 1889. do 1918. Knjigu su za tisak priredili Tonko Lonza i Marina Vicelja, a izašla je u izdanju OMH u Dubrovniku. Autor na neposredan, iskren i otvoren način „pripovijeda“ o svome životnome putu – kao osamnaestogodišnjak zaputio se u dalek i nepoznat svijet, u kojem se suočio s nizom teškoća, s iseljeničkim životom, radom u salitrerama te drugim teškim poslovima za minimalne nadnice, uz istodobno velika očekivanja roditelja i obitelji u domovini. Zanimljiv je opis života pojedinca u tuđini, koji materijalno ne posjeduje gotovo ništa, no posjeduje snažan moralni integritet i obiteljski odgoj, na što se često referira i što se prepoznaje u nepokolebanoj vjeri u ljude, optimizmu koji ga nije napuštao ni u najtežim situacijama i pozitivnom odnosu prema ljudima i okolnostima u kojima se zaticao, što mu je dalo snage da prebrodi nedaće i na kraju ostvari društvenu afirmaciju i relativno dobar ekonomski status u Čileu do povratka u domovinu 1905. (I. H.)

Đakovo

Osmi dani Luke Botića, u okviru kojih su i ove godine održana brojna događanja, započeli su 21. kolovoza  multimedijalnim predstavljanjem i izložbom karikatura akademskog slikara Marka Kerna iz Slavonskog Broda u Rock-klubu King. Prije stručnog skupa o Botićevu životu i djelu, održanog 22. kolovoza, posebna je delegacija položila vijenac na njegov grob na đakovačkom groblju, a na samome je stručnom skupu predstavljen zbornik dosadašnjih Botićevih dana pod motom Pjesnik nacionalnog jedinstva i vjerske snošljivosti. Brojnim predavanjima odana je počast pjesniku, rođenom Splićaninu, koji je u  Đakovu proživio desetak godina i to su bile njegove najbolje godine u stvaralačkom smislu. Organizator Osmih Botićevih dana bili su Đakovački kulturni krug, DHK, njegov ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Ogranak MH u Đakovu, Rock-klub King, Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu i udruga Opor-Botići. (Adam Rajzl)

Koprivnica

U sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u organizaciji OMH u Koprivnici i Galovićeva doma u rodnome selu podravskog i hrvatskog književnika Frana Galovića održana je 20. srpnja svečana manifestacija Galovićevo leto uz njegovu 130. obljetnicu rođenja. Sudjelovali su članovi Hrvatskoga srca Peteranec s najmlađim članovima kao vrsnim čuvarima narodne baštine Peteranca, Varaždinskoga književnog društva Tugomir Orak, Barica Pahić-Grobenski, Ivanka Kunić nadahnutim zagorsko-kajkavskim interpretacijama, sjajni učenici-interpreti kajkavskih komada Miroslava Dolenca Dravskog pod vodstvom mentorice Lidije Levačić Mesarov iz OŠ Ferdinandovac, glumci Zoran Kelava (HNK Varaždin) i Vid Balog (Kazalište Komedija, Zagreb), lutnjist Igor Paro, glumački ansambl Keršneri iz Ludbrega u režiji Edite Kutnjak-Zlatar, pjesnici Tatjana Međimorec, Marija Hegedušić, Ivan Picer, Ivana Betlehem i kantautorski duet Bemian. (Dražen Ernečić)

Kutina

Kutina se 24. kolovoza oprostila od Vladimira Mikše starijeg, utemeljitelja OMH u Kutini. Rođeni Kutinčanin (1933) bio je za vrijeme Hrvatskog proljeća jedan od najaktivnijih odbornika Skupštine općine Kutina i osobito blizak suradnik tadašnjega predsjednika Mije Hlada. Godine 1971. među zanosnim je utemeljiteljima Ogranka MH u Kutini. Desetljeće poslije, 1981, utemeljitelj je i odani član danas poznate kutinske Udruge vinogradara i voćara Lujo Miklaužić. Naraštaji bližih desetljeća Vladimira poznaju kao uzorna vinara 1996. s utemeljenom obiteljskom vinarijom Mikša. Obiteljska tradicija u uzgoju vinograda spominje se još 1936. Pjesnik Dragutin Tadijanović boraveći uz 30. obljetnicu utemeljenja tog Ogranka u moslavačkom kraju 2001. tu je u polovici svog desetog desetljeća života zabilježio: „Drago mi je što sam ovdje bio, i ne samo bio – već i škrleta pio.“ Oproštajne riječi Vladimiru Mikši uputio je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Kutini, povjesničar, publicist i novinar Dragutin Pasarić. (Matea Jalžečić)

Metković

U Gradskome kulturnom središtu u povodu Dana grada i blagdana sv. Ilije otvorena je 19. srpnja izložba akademskoga slikara Matka Vekića koju su priredili Grad Metković i OMH u Metkoviću uz potporu Ministarstva kulture. Prvom samostalnom izložbom u Metkoviću umjetnik se predstavio donijevši temu Skakavci i kavezi u nama. Okupljene je pozdravio predsjednik Ogranka Božidar Lovrić, istaknuvši da se nastavlja lijepa tradicija kojom se likovnim stvaralaštvom obogaćuje proslava Dana grada. Odnos prema svijetu i strepnje pred egzistencijalnim nemirima autor iskazuje simbolima i metaforama, kojima asocira simptomatična stanja oko svih nas, obasutih uvijek novim neugodnim senzacionalistički apostrofiranim događajima koji truju naš spokoj i samopouzdanje – ustvrdio je likovni kritičar dr. Anton Karaman, kao autor prigodnoga kataloga. Izložbu je svečano otvorio Dalibor Milan, gradonačelnik. (I. H.)

Pag

U atriju Kneževa dvora u Pagu 9. i 10. kolovoza održana su dva zanimljiva predavanja o srednjovjekovnom životu u gradu Pagu. Prema Statutu paške općine iz 1433. Dalibor Čepulo, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prikazao je svu raznolikost i posebnost tadašnjega društvenog života grada. Nazočnima se kratko obratio potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, naglasivši veliku važnost i vrijednost ovoga Statuta. Takav način prezentiranja vrijednog izdanja poduprli su ogranci u Kolanu i Novalji, otvarajući nove mogućnosti suradnje i zajedničkoga predstavljanja svojih izdanja i izvan otoka Paga. Predavanje prve večeri na hrvatskom jeziku oduševilo je velik broj posjetitelja, a druge večeri na engleskom jeziku, namijenjeno stranim gostima kojih je bilo nešto manje, također je izazvalo znatno zanimanje. Time je OMH u Pagu dao doprinos programu Paškoga kulturnog ljeta. (Vlatko Majić)

Podstrana

U Podstrani je od 3. do 4. kolovoza održana tradicionalna manifestacija Dobrojutro more. Održava se već 21 godinu, a popis dosadašnjih laureata svjedoči o imenima bez kojih se ne može sastaviti ni jedna antologija hrvatske poezije. Prvi dan održan je koncert splitskog šansonjera Darka Matičevića. Pjevao je uglazbljene pjesme A. B. Šimića, Tina Ujevića, Luka Paljetka, Zvonimira Goloba, Dobriše Cesarića i poljičkih velikana Jure Kaštelana, Drage Ivaniševića i Josipa Pupačića. Spomenuo se i velikana hrvatske šansone, pok. Zvonka Špišića i Arsena Dedića, te 110. obljetnice rođenja Drage Ivaniševića i 100. obljetnice rođenja Maka Dizdara. Drugi su dan održane likovna izložba Julije Stapić i pjesnička večer u dvorištu Čitovnice u Staroj Podstrani. Pozdravne su riječi uputili Đuro Vidmarović, predsjednik DHK-a, Damir Barbarić, potpredsjednik MH, Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta i Darijo Radović, predsjednik OMH u Podstrani. Nastupili su pjesnici Anita Martinac, Anela Borčić, Boris Njavro, Danica Bartulović, Julija Stapić, Luko Paljetak, Ljubo Krmek, Mate Buljubašić, Mile Pešorda, Miljenko Buljac, Mladen Vuković, Stipan Medvidović i Ante Nadomir Tadić Šutra. Đuro Vidmarović dodijelio je plaketu Dobrojutro more ovogodišnjem laureatu, akademiku, književniku Veselku Koromanu. Glazbom kroz večer proveli su članovi kvarteta Porat iz Podstrane. (Zoran Jurišić)

Sisak

OMH u Sisku ove je godine prvi put, sa svojim prepoznatljivim projektom Stihovnica Siska, sudjelovao u manifestaciji Kupske noći, koja se od 2015. održava u Sisku na rijeci Kupi i Šetnici Slave Striegla potkraj kolovoza i početkom rujna. Na poziv glavnog organizatora manifestacije, Turističke zajednice grada Siska, članovi MH i njihovi gosti pjesnici predstavili su se sugrađanima sa svojom poezijom 31. kolovoza u večernjim satima. Originalna je zamisao bila da se Stihovnica održi za vrijeme plovidbe turističkim brodom Juran i Sofija, no zbog nepovoljnog (preniskog) vodostaja Kupe organizatori su u dogovoru s moderatorom Stihovnice Sinišom Matasovićem okupljanje premjestili na improviziranu (i podjednako atraktivnu) pozornicu postavljenu na dijelu Šetnice neposredno uz zgradu Turističke zajednice, pored popularnog sidra. Publika je, osim u odličnoj poeziji, imala priliku uživati i u nadahnutoj glazbenoj izvedbi jednoga od naših najpoznatijih akustičnih gitarista Branimira Bogunovića Pifa. (Siniša Matasović)

Ston

U lipnju su u Sofiji, u organizaciji AGBU-a (Armenian General Benevolent Union) te počasne predsjednice Sonie Avakian-Bedrossian za Bugarsku održani predavanje i promocija knjige Sebasta grad svetoga Vlaha u izdanju OMH u Stonu. Događaj je popraćen u armenskom tisku u Bugarskoj te je o njemu obaviještena krovna udruga AGBU u Bruxellesu s njezinim predsjednikom, savjetnikom EU za Kavkaz i Crno more Nicolasom Tavitianom. Krovni predsjednik Nicholas Tavitian zaprimio je knjigu kao i armenski nadbiskup Abgar Hovakimian (prelator za Kanadu). Na taj način izdanje Ogranka dobilo je međunarodni značaj. (Sandra Vuletić)

Široki Brijeg

U povodu 50. obljetnice svećeničke službe don Stanko Lasić, katedralni župnik u Dubrovniku, objavio je knjigu s naslovom Župnikovi zapisi i sjećanja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Širokome Brijegu, a predstavili su je biskup Tomo Vukšić i književnik Đuro Vidmarović, predsjednika Društva hrvatskih književnika. „Ovdje sam da pokušam dati svoj doprinos da jednako dišu oba plućna krila, ono u Hrvatskoj i ovo ovdje, u Bosni i Hercegovini“ izrazio se Vidmarović. Voditeljica programa Željka Šaravanja čitala je isječke iz župnikovih zapisa, a glazbenim je točkama klapa Narenta upotpunila ljetnu večer u selu Jarama, pod paskom don Dragana Filipovića. Pjesnici su čitali izabrane stihove s temom rodnog kraja. Ogranak je 18. kolovoza predstavio i monografiju Dobrkovići kroz vrijeme. Predstavili su je fra Ante Marić, Miro Naletilić, Blanka Kraljević, Mirko Cigić i Željka Šaravanja, s moderatorom Ivanom Kraljevićem, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila klapa Dobrkovići. U knjizi su popisani učenici i žitelji tijekom stoljeća. Spomenuti su ljudi koji su ime svoga sela odnijeli do kraja svijeta, kao i one koji su mu donijeli slavu. Autor je zahvalio svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana – profesorima Diani Zovko, Mariji Cigić, Antoniju Mariću i Dinku Juriću te Kristini Ćavar, Matei Perko i Đonu Perku, koji su ilustrirali neke od 400 stranica povijesti sela. (Gojko Jelić)

Vinkovci–Vukovar

Treći Vinkovački orguljaški festival Organum Cibalae održan je od 31. kolovoza do 9. rujna u organizaciji OMH u Vinkovcima, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske te Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar i OMH u Vukovaru. Festival su otvorili u crkvi sv. Filipa i Jakova crkveni pjevački zborovi sv. Cecilije u Vukovaru (orguljašica i voditeljica č. s. Mirela Štraub) i sv. Cecilije u Vinkovcima (orguljašica i voditeljica Dubravka Vukovarac). Slijedili su nastupi orguljaša Edmunda Borića Andlera i Ivana Matarića u crkvi sv. Nikole biskupa i u crkvi sv. Antuna Padovanskog, orguljaša Jana Antuna Valenćika i Dragana Trajera te vokalnog ansambla Stretta u crkvi sv. Vinka Pallotija, a 2. rujna održana je i orguljaška radionica za orguljašice i orguljaše. (I. H.)

Vijenac 613 - 614

613 - 614 - 14. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak