Vijenac 613 - 614

Glazba

Deseti Kastav blues

Mladen Mazur

Deseti festival Kastav Blues održan je u Kastvu i Kostreni, Matuljima i Viškovu. Trajao je od 3. do 7. kolovoza i ugostio više imena bluesa i jazza. Bio je posvećen legendi autentičnog američkog  country-bluesa Geraldu Lawrenceu Ricksu, poznatijem pod imenom Philadelphia Jerry Ricks, koji je posljednje dvije godine djelovanja proživio u Kastvu, gdje mu je i posljednje počivalište. Bio je svjetski putnik i svirkom je oduševljavao slušatelje brojnih država, a zanimljivo je da je baš svoj diskografski prvijenac kao solist ostvario zahvaljujući piscu ovih redaka jednoga nedjeljnog jutra u zagrebačkoj Dubravi u studiju tadašnjeg Jugotona. O „Črnom Kastavcu“, kako su ga od milja prozvali njegovi sumještani, snimljen je i dokumentarac riječkoga redatelja Igora Modrića, prikazan zadnje večeri festivala u Kastvu.

Festival je započelo 3. kolovoza u Kostreni, ugostivši makedonsku grupu Crossroad Blues Band i veteranku zagrebačkog jazz-vokala Zdenku Kovačiček, koja je nastupila uz pratnju Greenhouse Blues Banda. Dan poslije publiku je ugrijao najprije hrvatsko-austrijski sastav mladoga trinaestogodišnjeg bubnjara Luciana Bradičića, Luciano Cianci & Band, koji je uz niz autorskih pjesama te nešto bluesa predstavio svoja viđenja i shvaćanja poznatih fusion-, soul- i rock-tema. Uz mladoga bubnjara Luciana u sastavu su nastupili njegov otac, profesionalni glazbenik Robert Bradičić i mlada basistica iz Austrije Melanie Simtschich. Od zagrebačke grupe Soul Fingers, koja je u programu slijedila iste večeri, moglo se očekivati nešto od repertoarnog pristupa kakav sastav njeguje već godinama.

Program je nastavljen u kastavskoj Fortici 5. kolovoza, obilježivši tako i međunarodni Blues Music Day koncertom glavne zvijezde ovogodišnjeg festivala američke vokalistice Angele Brown, koja sada živi u Londonu, i njezina pratećeg kvarteta Big Steam u sastavu.

Publiku su razgalili i nastupi domaće grupe Sunnysiders predvođene nekadašnjim članom splitske pop-grupe Daleka obala Borisom Hrepićem Hrepom kao uvod u koncert najpoznatijega talijanskog blues-glazbenika, Mikea Sponze. U Gradskoj loži Kastva održana je 7. kolovoza i posljednja večer festivala, tijekom koje je osnivač Kastav Blues Festivala, ljevoruki gitarist Michael Roach, koji izvodi glazbu u stilu američke Istočne obale 1920-ih, održao zanimljivu glazbenu blues-radionicu.

Deseto izdanje kastavskoga blues-festivala prati i obilan tiskani materijal. Vrijedi ga zabilježiti i zbog besplatna ulaza na sve koncerte i desetogodišnje tradicije i jedinstvenog sjećanja na Jerryja Ricksa. No u tim materijalima trebalo je spomenuti i da je prije više godina Hrvatski jazz klub objavio i promovirao CD Kastav Blues, s nizom tema naših istaknutih džezista posvećenih pojedinim lokalitetima grada Kastva.

Vijenac 613 - 614

613 - 614 - 14. rujna 2017. | Arhiva

Klikni za povratak