Vijenac 609

Matica hrvatska

U Karlovcu nagrađena Sandra Cvitković

Draženka Polović

 

Karlovački ogranak Matice hrvatske i Grad Karlovac od 1995. raspisuju natječaj za najbolju pjesničku zbirku autora mlađih od trideset godina. Plejada dosadašnjih dobitnika nagrade, među kojima su Alen Galović, Ivan Herceg, Tihana Jendričko, Tomislav Zajec, Lana Derkač, Roman Karlović, Tijana Vukić, Blaženka Brlošić, Neva Lukić, Barbara Pleić, Luka Mavretić, sve danas već etablirani književnici, svjedoči da je kvaliteta pristiglih rukopisa odavno prerasla okvire lokalne nagrade, kao što je prerasla i opus mladoga, prerano umrla karlovačkog pjesnika po kojem je dobila ime.

Povjerenstvo u sastavu Krešimir Bagić, Neda Omrčen i Draženka Polović jednoglasno je odlučilo da se ovogodišnja nagrada Zdravko Pucak dodijeli rukopisu Lucidni zapisi Sandre Cvitković (1992) iz Glamoča, dok su pohvalu zaslužile zbirke Čvor pod kragnom Vanje Mitrović iz Siska i Tijela. Stepenice. Siromaštvo. Antonija Karlovića iz Kupljenova.

Ovo je treći put da karlovačka nagrada odlazi u ruke mladih pjesnika s područja Bosne i Hercegovine. Prije Sandre Cvitković dobitnici su bili Mirko Božić iz Mostara i Šima Majić iz Tomislavgrada.

Rukopis nagrađene zbirke čini 28 pjesama i, kako je u obrazloženju nagrade naglasio predsjednik povjerenstva Krešimir Bagić, „u središtu su autoričina interesa propitivanje pojedinačnog identiteta, mogućnosti i granice komunikacije, angažirani opisi egzistencijalnih stanja i elemenata konteksta u koji je uronjena“, a „kada bi se prigodno pokušao naznačiti specifičan diskurzivni ton Lucidnih zapisa, uputiti na značenja koja ta poezija proizvodi i emocionalnu mrežu koju u čitatelju pobuđuje, možda bi se najprikladnije bilo poslužiti stihom Oči su ti čudna mješavina cinizma i ljubičice jer združuje oštroumnost mišljenja i istančanost pogleda, jasan kritički stav i krajnje prepuštanje trenucima nježnosti“.

Naime, poetski govor Sandre Cvitković lucidan je, pronicav, ironičan, samo ponekad na rubovima sarkazma, a prožet istinskim humanizmom i suptilnom i profinjenom ljudskom toplinom kroz koje otvara ozbiljne teme o kompleksnosti ljudskih odnosa, nemogućnosti komunikacije, o socijalnim i društvenim anomalijama.

U tom smislu zbirka Lucidni zapisi zaokružena je, tematski, idejno i stilski dorađena cjelina u kojoj autorica doista na jedinstven način, sjedinjujući pamet, britkost, kritičnost, istinoljubivost i nježnost „iznova podsjeća na ničim zamjenjivu spoznajnu dubinu lirskoga govora“.

Vijenac 609

609 - 10. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak