Vijenac 609

Glazba

Koncert Hrvatske radiotelevizije na Trgu kralja Tomislava u povodu Svjetskog dana glazbe 21. lipnja

Raskošna proslava dana glazbe

Miljenko Jelača

Od izlaska prethodnog broja do zaključenja i tiskanja ovoga broja Vijenca zbilo se obilje glazbenih događaja, od kojih čak sve nismo uspjeli ni spomenom zapisati. Već godinama se, naime, 21. lipnja u svijetu, a u novije vrijeme i kod nas, obilježava Svjetski dan glazbe, čemu se Hrvatska pridružila prije nekoliko godina.

Svjetski dan glazbe (franc. Fête de la musique, engl. World Music Day) slavi se svake godine susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, zaposlenik francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvoga dana ljetnoga suncostaja, a prva je proslava pod nazivom Fête de la musique održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika u povodu Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

Navečer 21. lipnja 2014. Hrvatska radiotelevizija priredila je koncert na Tomislavovu trgu u Zagrebu, čime je prvi put kod nas proslavljen Svjetski dan glazbe. No vrlo brzo se kraj lipnja i početak srpnja počeo pojavljivati što u najavama, pa onda i u realizaciji, kao planirani novi festival Zagreb Classic. To je posebno uočljivo bilo ove godine, kada se iz dana u dan najavljivala pojedina priredba što se odmah festivalizirala kao dio Zagreb Classica, pa smo bez ranijih najava ugostili Gorana Bregovića koji je dobio Zagrebačku filharmoniju da s njom praizvede u ovom dijelu Europe svoja Tri pisma iz Sarajeva. Najavljivana izvedba Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta morala se zbog (ne)vremena odgoditi za jedan dan, kada je ipak i održana, ali je onda iznenada najavljena i obnova projekta koncerata Opera pod zvijezdama (koji se godinama održavao na SRC Šalata), a ljetos povezan s 25. obljetnicom TV-emisije Opera box, sve u nekoliko dana, uz već najavljene desetodnevne priredbe Večeri na Griču te Orgulje sv. Marka. Stoga unaprijed najavljujemo da ćemo osvrte na događaje koji nisu stali u ovaj broj objaviti u narednom ljetnom trobroju Vijenca, 20. srpnja.

Na prvi dan ljeta (solsticij, suncostaj), iako s popodnevnim kišnim dodatkom, u najavljeno vrijeme počeo je na novoj pozornici s južne strane Umjetničkog paviljona na Tomislavovu trgu (koji su Zagrepčani ili domaći mediji vrlo brzo kolokvijalno počeli zvati Tomislavcem iako je ta kratica godinama rabljena za planinarski Tomislavov dom na Sljemenu!) koncert Zbora, solista i Simfonijskog orkestra HRT-a. Koncertom je (opet, jer je tako moralo biti) ravnao strani gost dirigent (usput i pitanje: zašto već godinama s diplomom zagrebačke Muzičke akademije nemamo novih vrsnih dirigenata iz naše muzički itekako darovite sredine?), ovaj put bio je to karizmatični, mladi tridesetogodišnji brazilski dirigent Eduardo Strausser, koji ima podosta umjetničkog dirigentskog iskustva u domovini, Latinskoj Americi ali i u Europi, posebno Švicarskoj. I dokazao je da je zaista odličan i vjerodostojan izbor. Program je bio znalački sastavljen od poznatih i vrijednih djela klasične glazbe (koja nisu šlagerskog tipa) doista ozbiljne i reprezentativne glazbe.

Koncertiranje je počelo Wagnerovom glazbom. Lohengrin je jedno od djela kojim Strausser ima već mnogih uspjeha pa se zasviralo Preludijem 3. činu opere te Svadbenom koračnicom. A nastavilo, očito raspoloženo, fragmentima Čajkovskijeva Orašara. Vrsno do izvrsnosti.

Gosti solisti orkestra bili su naši mladi umjetnici, Sopranistica s njemačkom adresom Evelin Novak koja je profinjeno počela Griegovom Solveiginom pjesmom. Slijedio je odmah opet Wagner s dvama zborskim prizorima iz Ukletog Holandeza, zborom norveških mornara iz 3. čina i Summ und brumm, zborom prelja.

Drugi mladi solist bio je violinist Luka Ljubas, mladi našijenac rođen i nastanjen u Beču, prvi Hrvat dobitnik Humlove violinističke nagrade.

Nakon Stravinskijeve glazbe iz Žar ptice opet je pjevala Evelin Novak, i to glasovitu Pjesmu mjesecu iz Dvořákove opere Rusalka. Tako smo doprli do finala kojim je dominirao izvrsni Simfonijski orkestar HRT, sada vodeći zagrebački orkestar pod nadahnutim Strausserovim umjetničkim vodstvom pod kojim se sjajno svirala i Šeherezada (Priča o kraljeviću Kalendaru) Nikolaja Rimski Korsakova.

Za završnicu još je i izvrsno prezentirano Kolo iz finala Lhotkina baleta Đavo u selu te na samu kraju nekoliko Musorgskijevih Slika s izložbe (u Ravelovoj orkestraciji) – (Promenada,Tuileries, Ples pilića, Baba-Jagina koliba, Velika kijevska vrata).

Kao inicijator proslave Svjetskog dana glazbe HRT je ove godine pripremio na istoj pozornici i nastupe ostala svoja dva orkestra.

Dvadeset i drugog lipnja u 18 sati koncertirao je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom dirigenta Siniše Leopolda, s kojim su kao gosti nastupili Ivana Kindl, Damir Kedžo te duo Bow vs Plectrum (Filip Novosel i Tihomir Hojsak). Istog dana u 21 sat nastupio je Jazz orkestar HRT-a & Joseph Bowie (trombon, glas) pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinella s gošćom pjevačicom Carlom Belovari.

Priredba Glazba i grad bila je i izvrsna televizijska emisija ostvarena pod režijskim vodstvom Ivana Miladinova, jer se baš na televiziji moglo sve vidjeti, i umjetnički program i mnogobrojna publika i pratiti njezino kretanje kao i ono slučajnih prolaznika, vidjeti doživljaj umjetnosti prisutnih slušatelja i gledatelja, njihovo ponašanje dok su to slušali i gledali, ljepotu scene, večeri i noći na Tomislavovu trgu, impresivno zdanje Umjetničkog paviljona i svekoliku raskoš te prirodne zagrebačke prve ljetne večeri.

Vijenac 609

609 - 10. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak