Vijenac 609

Aktualno, Druga stranica

Svečanost u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović 21. lipnja

Predsjednica Matici hrvatskoj dodijelila Povelju zahvalnosti

Redakcija

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 21. lipnja uručila je Povelju zahvalnosti Matici hrvatskoj za osobitu ulogu i zasluge u očuvanju, obrani i promicanju kulturnog identiteta, moralnih vrednota i političkih prava hrvatskoga naroda, a u prigodi 175. obljetnice utemeljenja i 50. obljetnice objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Predsjednica je povelje zahvalnosti uručila i zaslužnim članovima Matice hrvatske.

Povelja zahvalnosti za osobite zasluge u donošenju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, kojom je za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine obranjeno višestoljetnom neprekinutom bogatom književnom baštinom utvrđeno povijesno pravo hrvatskoga naroda na vlastiti književni jezik i kulturni identitet – a u prigodi 50. obljetnice njezine objave – te za svekoliki doprinos i žrtve podnesene u obrani i promicanju kulturnog identiteta i političkih prava hrvatskoga naroda dodijeljena je Radoslavu Katičiću te posmrtno Miroslavu Brand­tu, Mladenu Čaldaroviću, Ljudevitu Jonkeu, Tomislavu Ladanu, Slavku Mihaliću, Slavku Pavešiću, Vlatku Pavletiću i Jakši Ravliću.

Povelja zahvalnosti za osobite zasluge u radu upravnih tijela Matice hrvatske i njezinih ogranaka te u znak priznanja za svekoliki rad i žrtve podnesene u obrani i promicanju kulturnog identiteta i političkih prava hrvatskoga naroda tijekom jugoslavenske komunističke vladavine dodijeljena je Danku Horvatinu, Hrvoju Kačiću, Ivi Maričiću, Stijepi Obadu, Stjepanu Sučiću te posmrtno Zvonimiru Bartoliću, Vlahi Benkoviću, Stjepanu Bučaru, Zvani Črnji, Ljubici Filipić-Ivezić, Dubravku Horvatiću, Stipi Jukiću, Ivanu Jurkoviću, Zvonimiru Komarici, Anti Rukavini, Miroslavu Šuteju, Dioniziju Švagelju, Anti Vrhovcu i Lovri Županoviću.

Povelja zahvalnosti za osobite zasluge u osnutku, uređivanju i promicanju novina, časopisa i drugih glasila Matice hrvatske, za suradnju u njima te za svekoliki rad i žrtve podnesene u obrani i promicanju kulturnog identiteta i političkih prava hrvatskoga naroda tijekom jugoslavenske komunističke vladavine dodijeljena je Stjepanu Babiću, Trpimiru Macanu, Zlatku Posavcu, Igoru Zidiću te posmrtno Ivi Frangešu, Vladi Gotovcu, Jozi Ivičeviću, Alfredu Palu i Anti Sekuliću.

„Ovaj događaj danas nije važan samo kao obnova svijetle uspomene na povijesno vrijeme Matičine borbe za nacionalna prava, nego je ujedno podsjetnik i nama danas da u svom vremenu imamo istu obvezu. Bdjeti nad hrvatskim jezikom, čuvati njegovo ime, promicati njegovo poznavanje i učenje. Uvjerena sam da upravo Matica hrvatska ima zadaću predvoditi u tim nastojanima“, rekla je predsjednica čiji govor, zajedno s govorom Matičina predsjednika, na sljedećoj stranici donosimo u cijelosti.

Vijenac 609

609 - 10. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak