Vijenac 609

Aktualno

Govor predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića

Ljubav za Hrvatsku

Poštovana gospođo predsjednice Republike Hrvatske,
poštovani odlikovani članovi Matice hrvatske,
ugledni uzvanici,
gospođe i gospodo,

 

Zahvaljujem gospođi predsjednici Republike Hrvatske na odlikovanjima koja je dodijelila Matici hrvatskoj i zaslužnim matičarima povodom 175. obljetnice djelovanja najstarije hrvatske nacionalne kulturne ustanove.

Tih je 175 godina prožeto radom i ljubavlju prema hrvatskoj kulturi i jačanjem povjerenja u nju, tih je 175 godina prožeto ljubavlju prema knjizi, prema knjizi uopće i prema hrvatskoj knjizi napose.

Matica je hrvatska u velikom dijelu svoje povijesti bila najvažnija kulturna ustanova naroda koji nije imao punu državnost pa je na sebe kadšto preuzimala i zadaće koje u redovitim prilikama kulturnoj ustanovi ne pripadaju. To su bile prilike u kojima se oko hrvatske kulture okupljao sav narod jer je bio suočen s vrlo ozbiljnim opasnostima koje su prijetile samom njegovu opstanku. Ove godine tako slavimo i 50. obljetnicu donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je nastala u Matici hrvatskoj i koju su na Matičin poticaj potpisale brojne hrvatske znanstvene i kulturne ustanove. Ta je deklaracija štitila pravo hrvatskoga naroda da svoj jezik zove svojim imenom i tražila da se o hrvatskom jeziku ne odlučuje izvan Hrvatske.

Takvo je kulturno i rodoljubno djelovanje Matice hrvatske u mnogim prilikama zahtijevalo visoku svijest njezina članstva i veliku hrabrost mnogih njezinih članova, koji su nerijetko morali podnijeti nemale žrtve za ostvarenje temeljnih prava hrvatskoga naroda.

Odlikovanje Matici hrvatskoj kao ustanovi i odlikovanja njezinim istaknutim članovima prihvaćamo kao izraz poštovanja prema svemu onome dobrom što je Matica hrvatska učinila za hrvatski narod, prema svim onim znanim i neznanim njezinim članovima koji su svoj rad i svoje trpljenje ugradili u borbu za boljitak svojega naroda.

Poštovana gospođo predsjednice Republike Hrvatske, u ime članstva i čelništva Matice hrvatske, u ime svih nagrađenih, posebice onih kojih više nema među živima, još Vam jednom zahvaljujem na odlikovanjima, izražavam poštovanje prema Vašoj zahtjevnoj službi i prema načinu na koji je obnašate, zahvaljujem i čestitam svim odlikovanima s nadom da će odlikovanja biti poticaj da se Matica hrvatska u našem vremenu što djelotvornije uključi u borbu za bolju hrvatsku sadašnjost i budućnost.

Vijenac 609

609 - 10. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak