Vijenac 609

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici 10. lipnja održana je na etnoimanju Galovićev dom tradicionalna 12. u nizu kulturno-književna manifestacija Galovićeva pramalet u rodnom selu podravskog i hrvatskog književnika Frana Galovića. Prva je to od četiri ovogodišnje priredbe posvećena kajkavštini i identitetu podravskih sela u skladu sa sjajnim antologijskim kajkavskim ciklusom Galovićevih pjesama Z mojih bregov podijeljenom u četiri godišnja doba Pramalet / Leto / Jesen / Zima, a kojom se obilježava 175. obljetnica Matice hrvatske i 130. obljetnica Galovićeva rođenja. Uz izvedbu dueta Bemian uglazbljene antologijske Žufke, slatke Podravine Paje Kanižaja, svečano je otkrivena plaketa s likom hrvatskog i kajkavskog književnika autora akademskog kipara Josipa Fluksija. U programu su sudjelovale učiteljice i učenici OŠ Fran Koncelak Drnje – PŠ Fran Galović članovi KUD-a Fran Galović i Udruga Hrvatsko srce Peteranec, lutnjist Igor Paro, izvorni cimbulaš Podravine majstor Andrija Maronić, komediografskim kajkavskim komadom sjajan glumac Zoran Kelava iz HNK Varaždin te brojni kajkavski pjesnici iz Zagreba, Hrvatskog zagorja i Podravine. (Dražen Ernečić)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški već sedamnaestu godinu izdaje Godišnjak, publikaciju koja donosi teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i znanosti. U Gradskoj vijećnici 28. lipnja predstavili su ga Miroslav Prpić i Vjekoslava Bagarić, novoizabrana predsjednica Ogranka. Ovim kulturno-glazbenim događajem matičari su se oprostili i od nedavno preminula dugogodišnjeg predsjednika Josipa Ostića. Poseban dio susreta tradicionalno je posvećen najboljim učenicima novogradiškoga kraja, gdje je sedamnaest ponosnih učenika primilo nagrade za izvrsnost. Na taj način novogradiški matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje. Svečanost su poetskim i glazbenim nastupima oplemenili Zrinko Kapetanić, Vesna Dumičić i učenica Petra Senić. (Ivanka Herceg)

Opatija

Ogranak Matice hrvatske u Opatiji organizirao je 16. lipnja predavanje Znanstvenik i poduzetnik dr. Srećko Bošnjaković (1865–1907): fosil iz daleke prošlosti ili „role model“ za naraštaje znanstvenika danas? Predavač Branko Bošnjaković na osnovi dostupnih izvora prikazao je životni put Srećka Bošnjakovića do obrane doktorata iz kemije na Mudroslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Utemeljio je prvi Javni kemički laboratorij u Zagrebu. U svim fazama života iskazuje oštroumnost i ustrajnost, a sudjeluje i u društvenim djelatnostima, posebice na području znanosti, sporta i kulture. Vrijedne su njegove znanstvene publikacije za šumarstvo, vinarstvo, vodoprivredu i forenzičnu medicinu u Hrvatskoj te za kemijsku analitiku u Njemačkoj. Njegova pisana ostavština pokazuje povezanost s društvenom i intelektualnom elitom tog vremena. Njegov život danas može biti primjerom osobne poduzetnosti pri pretakanju znanstvenih spoznaja u inovativna rješenja za društvo i gospodarstvo. (Julijan Dobrinić)

Orebić

OMH u Orebiću uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić, te uz programsku suradnju s Kinom Mediteran, festivalom Korkyra Baroque i Umjetničkom agencijom Sandre Milankov organizira Dane kulture Orebić, koji će se održati od srpnja do rujna. Program započinje 9. srpnja izložbom fotografija Bez iluzija umjetnika Marka van der Steenhovena u crkvi Anuncijati. Iz programa se još izdvajaju izložba fotografija Jadranski ciklus eminentnoga hrvatskog fotografa Stanka Abadžića, izložba Nevidljivi pejsaži – Svemir multimedijalnog umjetnika Davora Sanvicentija, izložbu Adagio umjetnice Dženise Pecotić te koncert operne pjevačice Dubravke Šeparović Mušović. (Tina Bikić)

Osijek

Odjel za školstvo Matice hrvatske i Glas Slavonije u suorganizaciji s ustanovom Dječji vrtić Osijek i odgojiteljicama Vanjom Zanze, prof. i Ružicom Vlatković održali su u 28. lipnja jedinstveni komunikacijski trening u Dječjem vrtiću Radost. Naime, riječ je o prvom komunikacijskom treningu za predškolsku djecu, odnosno vrtićarce. Tako su tajne uspješne komunikacije sa starijom skupinom tog dječjeg vrtića podijelili voditelji treninga Borko Baraban, pročelnik Odjela za školstvo OMH u Osijeku, i Nefreteta Zekić Eberhard, novinarka Glasa Slavonije. Izrazivši zadovoljstvo takvim projektom ona je naglasila kako komunikacijske vještine treba učiti od najranije dobi, a stvari koje muče djecu vrlo su slične onima koje muče i odrasle. To je neugoda prilikom gledanja u oči koju smo pokušali razbiti s pomoću maloga rekvizita – „trećega ludoga oka“ – koje smo si stavili na čelo, a u koje je djeci možda lakše gledati. Vježbalo se i jasno i glasno govorenje i izgovaranje nekih od najtežih riječi u našem jeziku, a uz pomoć lopte djeca su učila kako ne prekidati drugoga sugovornika, dok su ih bomboni motivirali da odgovaraju na pitanja i pokušaju pokazati kako se znaju izraziti. (I. H.)

Pag–Zadar

OMH u Pagu i OMH u Zadru predstavili su 27. lipnja zbornik Domaća rič 12 sa skupa održana u Pagu. U prostoru Stalne izložbe Bartola Kašića (autor Mate Branko Donadić) na gradskom trgu nazočne je pozdravio nedavno izabran predsjednik OMH u Pagu Vlatko Majić. O važnosti hrvatskoga jeziku tijekom povijesti govorio je Božidar Šimunić, predsjednik OMH u Zadru. Josip Lisac sažeto je i nadahnuto prikazao vrijedne stručne radove, pohvalivši nekoliko mladih znanstvenika. Urednik zbornika već tradicionalne jezikoslovno-književne manifestacije Domaća rič Ivan Paštar naglasio je značenje održana skupa u Kašićevu gradu Pagu, kao i snagu tiskanih radova u zborniku. Uz jezikoslovne istaknuo je i književne priloge u drugom dijelu zbornika. U ime Grada Paga zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić uručio je gostima iz Zadra knjigu Pag u prošlosti i sadašnjosti, koju su objavili Grad Pag i OMH u Pagu. (Vlatko Majić)

Slatina

OMH u Slatini organizirao je 18. lipnja koncert mladih slatinskih glazbenika 19. godinu zaredom. Predsjednica Ogranka Zorica Varga uvodno je pozdravila izvođače, sadašnje i bivše učenike slatinske glazbene škole, „koji su prve notne zapise odsvirali baš ovdje, u svome gradu, a danas učenike i studente drugih škola i fakulteta, koji se vraćaju ponekad starim stazama i predstavljaju nam se, a mi uživamo u njihovim ostvarajima ponosni što su ponikli na ovim prostorima“. Nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Slatina Ivan Rončević, Patricija Veriga i Tea Gumbarević, Leonarda Dušak iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, Josip Matić iz Glazbene škole u Varaždinu te članovi tamburaškog orkestra OGŠ Slatina pod ravnanjem Martine Tepeš. Isti su dan knjigama nagrađeni najbolji učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola. Među nagrađenima bila je najbolja učenica slatinske OŠ Josipa Kozarca i svih osnovnih škola u Virovitičko-podravskoj županiji Iskra Maravić, najbolji učenik Industrijsko-obrtničke škole i svih trogodišnjih škola u županiji Ivan Horvat i najbolji u OŠ Eugena Kumičića Marko Rastija, u OGŠ Slatina Matej Orina te najbolja učenica Srednje škole Marka Marulića Katja Živković. (Petar Žarković)

Široki Brijeg

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu 21. lipnja u organizaciji OMH u Širokom Brijegu održana je tribina Rodna revolucija i novo poganstvo i predstavljanje knjige Bogoubojstvo Zapada autora Zorana Vukmana. Riječ je o knjizi koja šokira uvidima o zapadnoj civilizaciji nakon „smrti Boga“ i bavi se kritikom rodne ideologije kroz popularnu filozofiju i esejistiku koja od početka do kraja vodi kroz duhovni triler i dekodiranje gender-koda. Na tribini su govorili fra Miljenko Stojić te autor knjige Zoran Vukman. Uvodnu riječ i pozdrav gostima uputio je Gojko Jelić u ime OMH u Širokom Brijegu. (I. H.)

Valpovo

OMH u Valpovu organizirao je 16. lipnja promociju Valpovačkog godišnjaka, 22. po redu. Godišnjak se izdaje bez prestanka od 1996, pri čemu je najvažniji promotor povijesti i kulture Valpova, Valpovštine, kao i okolnih slavonskih područja. Dugogodišnji projekt skupio je dosad već više od 4000 stranica korisnog materijala za razvoj slavonskog kraja koji oplakuju čak četiri rijeke (Drava, Karašica, Vučica i Vuka). Nakon nastupa učenika Glazbene škole Valpovo uslijedio je uvodni dio predsjednika Ogranka Ivana Tonkovića nakon kojega su svi okupljeni bili upoznati s radom Ogranka i suradnjama na kulturnom planu u Valpovu i Valpovštini. Potom su uslijedila sjećanja starijih gospođa o Valpovu od prije 50–60 godina. Pri kraju jednosatnoga promoviranja kulture, ali i potencijala Valpova i Valpovštine za kulturni turizam uslijedio je osvrt na ovogodišnji Valpovački godišnjak. Detaljno su prikazani članci Stjepana Najmana: Koliko je zapravo stara valpovačka kapelica sv. Roka i Mihaela Sučića Povijesne crtice iz Valpovštine – Bocanjevci i Vinogradci do 18. stoljeća. (Mihael Sučić)

Vis

OMH u Visu predstavio je 27. lipnja svoje novo izdanje, knjigu U zovitno Mate Lukšića, na dvanaestu obljetnicu autorove smrti. Mate Lukšić Gici jedan je od mnogih viških pučkih pjesnika amatera, koji u svojoj poeziji pokušavaju zadržati duh otočkog života kojega više i nema te jezika – viške cokavice, koja također sve više nestaje. U zovitno naslov je i pjesme unutar zbirke, a taj izraz znači – zavjetrina, mjesto gdje se otočni čovjek štiti od vjetra i nevremena. Nekoliko je ljudi zaslužno za ovu lijepu knjigu, a ističu se pučki pjesnik Ivica Roki, koji je u nekoliko knjiga u izdanju OMH u Visu opjevao ljepotu viškoga škoja, teškoga života uz more i s morem i neuzvraćenim ljubavima mladića na otoku. Pokojni profesor glazbe Đino Mladineo naglascima je omogućio čitanje stihova i aforizama melodioznošću otočkoga govora, a u pripremanju i izdavanju knjige sudjelovali su i Sanja Kukoć te član OMH i duša kulturnog života u gradu Visu Marin Zupčić. Predstavljanje je održano na sceni na pozornici u povijesnom prostoru Batarije uz nastupe mladih pjevača i recitatora. (Dobrila Cvitanović)

Vijenac 609

609 - 10. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak