Vijenac 608

Časopis

Književnost i dijete, ur. S. Babić Višnjić i H. Kovačević

Vrijedan časopis za dječju književnost

Ozana Iveković

 

Književnost i dijete s podnaslovom Časopis za dječju književnost i književnost za mlade objavljuje Društvo hrvatskih književnika, a uređuju ga Hrvoje Kovačević i Snježana Babić Višnjić, istaknuti autori u tom području.

Kroz časopis provlači se ispravan stav da književnost za djecu i mlade umjetničkom vrijednošću, originalnom pričom i uočavanjem specifičnosti i problema svijeta djece i mladih pridonosi razvoju ličnosti, humanih stavova i vrednota, kreativnosti i stvaralaštva. Rubrika Dječje stvaralaštvo donosi najbolje radove nagrađene na književnim natječajima i susretima. U ovom se broju (1–2, 2017)  rubrika bavi likovno-literarnim natječajem Cvijet u cvijeću (OŠ Stubičke Toplice).

Spominju se aktivnosti i nagrade Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca (HDKDM) i nakladništvo toga društva. Istaknuta je nagrada Zvonko za najbolji neobjavljeni rukopis i nagrada Kitica za neobjavljenu zbirku pjesama za djecu i mlade. HDKDM objavljuje pobjednička djela u svojim bibliotekama. Prikazuju se i djela književnika i ilustratora koji su za prošlu (2016) godinu dobili nagradu Grigor Vitez.

U rubrikama Kroz knjižare i knjižnice te Izlog knjiga predstavljaju se nova i zanimljiva izdanja. U rubrici Pisci na djelu možemo pročitati pjesme Đurđice Stuhlreiter i Marisstelle Octek te priče Gordane Lukačić i Tihomira Horvata koje polaze od dječjih doživljaja i života, ali ih nastoje obogatiti novim uvidima uz pomoć humora i začudnosti.

U rubrici Suputnici i usputnici Josip Laća piše o svom pokojnom prijatelju i jednom od naših najvažnijih dječjih književnika Zvonimiru Balogu. Snježana Babić Višnjić portretira višestruko nagrađivanu ilustratoricu Vandu Čižmek.

Autori rubrike Učitelji uče od učenika predstavljaju vrijedne projekte koje knjižničari i drugi stručnjaci provode s djecom i za djecu kako bi ih potaknuli da čitaju ili kako bi upozorili društvo na potrebu brige i tolerancije prema ljudima koji su disleksični ili imaju problema s čitanjem konvencionalnog otiska. Ističe se sisačko natjecanje u čitanju naglas i projekt poticanja čitanja koji uključuje učenike i njihove roditelje diljem Hrvatske. Saznajemo i zašto se djeca i mladi vole družiti s piscima i što ih o njima najviše zanima te zašto je važno igrati se.

Časopis Književnost i dijete vrijedno je i informativno štivo za književnike, stručnjake, odgajatelje, učitelje i knjižničare, ali i za sve ostale zainteresirane čitatelje.

Vijenac 608

608 - 22. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak